След среща със здравния министър: Заведенията отварят на 1 март

До края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи
Обновена: 26 яну 2021 14:53 | 26 яну 2021 14:50, Нели Христова
133
След среща със здравния министър: Заведенията отварят на 1 март
Снимка: БГНЕС

Ресторантьорите ще отворят затворените заради мерките срещу коронавируса заведения на 1 март. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове и да обсъдят възможните решения за бранша.

Представители на бранша признаха, че са срещнали разбиране и консенсус при разговорите с министъра. „По-голямата част от въпросите за решаване обаче са по-скоро икономически и не са за разговор с министъра на здравеопазването. Ние се разбрахме, че ще имаме неговата подкрепа във връзка с една предстояща среща с икономическия екип на премиера и самия него“, казаха след разговорите те.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите, тоест отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения.

По думите им не е коментиран планираният за утре протест на представители от бранша. Те настояват всички собственици на затворени заведения да бъдат компенсирани.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите - отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения“.

„Ние най-много настоявахме не кога да отваря и кога да затваря, това не е наша работа. Ние искаме да ни компенсират, както ги компенсират в Европа и да имаме предвидимост. Той каза, че ще съдейства“, обясниха след срещата представители на ресторантьорите.

На срещата е бил засегнат и въпроса за отваряне на нощните заведения от 14 март. Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други - не.

Вчера от Сдружението на заведенията поискаха министърът на здравеопазването да подаде оставка и да се извини заради нанесените щети. Според тях той води лична война със заведенията, а не с COVID-19. Те питат защо се разхлабват мерки, при положение че новият щам вече е в България и къде е ръстът на заболели, който се е очаквал след коледните и новогодишните празници. Също така с какво един ресторант извън хотел е по-опасен от ресторант вътре в хотела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
2
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Хич и да не отварят...лоша и некачествена храна и безбожна скъпотия!!!
115
0
 
0
 
! Отговори
Aнонимен преди 3 години
Аз пък познавам младежи които завършват елеткротехникума и отказват оферта на ЧЕЗ за подобни начални пари + възможност за развитие и стават сервитьори за да се виждат с френдовете. Парите в София не са малки по предприятията, това не са 90те години.
114
0
 
1
 
! Отговори
До 126 преди 3 години
Ами познавам сервитьори в София ,който изкарват по 1500-2000 лева на месец чисто.А ,примерно шефа Асан в шивашкият цех ,тия пари ще ги даде за половин година!Та .недей да се чудиш!
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свикнахме без кръчми и ресторанти - нормално е като отворят да не са пълни и да се наложи някои от тях да затворят , и без това бяха прекалено много преди ковида. Не е много ясно как предприятията плачат за кадри и предлагат какви ли не обучения само и само да задържат някой, а заведенията се отварят едно след друго и все намират сервитьори и обслужваш персонал.
112
1
 
4
 
! Отговори
Здравният министър преди 3 години
е като оня глашатай-министър, който Боко изпрати преди време, да вика по мегданите. Няма ли достойнство този доктор, един *** пожарникар му говори на ти и го действа като ученичка - "отиваш и им казваш"!? Писна ни от простотията им!
111
0
 
3
 
! Отговори
Бог знае! преди 3 години
До православен патриотСамо той заразява и изцелява, убива и възкресява... Кога ще го разберете???
110
1
 
1
 
! Отговори
първоаприлска преди 3 години
До православен патриотблагородна лъжа
109
1
 
2
 
! Отговори
автогол преди 3 години
До нищо няма да отваряЩе си вкараме автогол като ги знаем последствията защо протестираме? Експеримент!
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието и перфектният език на авторите:След среща със здравния министър: Заведенията отварят на 1 мартЗаведенията се отварят защото са се срещнали с Министъра на зравеопазването
107
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен заведенията не ми липсват.
106
1
 
7
 
! Отговори
Зевзек преди 3 години
Предлагам да отворят на 1 април.
105
4
 
9
 
! Отговори
нищо няма да отваря преди 3 години
Никой нищо няма да отваря. Нулират всичко. Рестартират капитализма. Събудете се... Фалирахме. ЕС се разпада. Б-я ще преживее тежки години на хиперинфлация.
104
1
 
3
 
! Отговори
пецата преди 3 години
ботоксния ляв храст е хайнрих мюлер на СЗО за българия , с поддръжка от медиите той ни държи под обсада , не мислете че това че говори на български го прави българин, това е гестапо пратено да ни държи в мека обсада, тази обсада ще продължи дълго, колкото по дълго чакаме толкова повече свикваме, това му е коварното на обсадата, че се губи импулса на контраатаката подтикнат от инстинкта за оцеляване, инстинкта заспива, нали имаме ядене, пиене и интернет, това ни стигаНякой обсади продължават с г
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито на печалившите амс друг път
102
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отваряйте,че сметките трябва да се плащат.Енергото не му пука,че съм без доходи!
101
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешка фатална грешка! През март няма да стигат леглата в болниците. И въпрос какъв е делът на ресторанти и барове като приходи в националният бюджет?Само за тях слушам! Нито дума за работещите в заводи!+?
100
3
 
10
 
! Отговори
Николай преди 3 години
Затворете КАУФЛАНД не се спазват никакви мерки и заповеди ............ужасна блъсканица......възрастни хора не знаят как да теглят на кантарите и никой не им съдейства........не мога да разбера наистина ли, не се вижда всичко това!?
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако аз съм министър на здравеопазването -ще окача Асланбеков на ченгел за пастърма. *** преди това ще го изжуля с консервна кутия.....
98
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГРУБА ГРЕШКА!!! ПРАВИТЕЛСТВЕНА ГРЕШКА!
97
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй тъй отваряйте после лекарите виновни