НАП разкри 10 000 души, които скатават данъци в нета

Укриват се средно по 8700 лева доходи
27 яну 2021 08:48, Елка Василева
71
НАП разкри 10 000 души, които скатават данъци в нета
Снимка: архив, БГНЕС

НАП разкри 10 000 физически лица, които действат като търговци и продават стоки в интернет, но са „пропуснали“ да си декларират данъците.

Това пише „Телеграф“, като се позовава на приходното ведомство. Данните са за изминалата 2020 г. Откакто интернет търговията се разрасна, НАП следи изкъсо всички продажби в мрежата. Тя получава информация от куриерските фирми за доставките, платени с наложен платеж.

След това сравнява тези данни с това, което продавачите са декларирали в своите годишни данъчни декларации. Ако има разминаване – тоест получил си доходи от търговия в нета, пък не си ги обявил пред данъчните, от НАП първо звънят на неизрядните лица. В телефонен разговор им напомнят, че имат задължения към фиска и трябва да си пуснат нова или коригираща декларация, за да си обявят дохода от е-търговия.

От близо 10 000 селектирани лица данъчните са успели да се свържат със 7707 души. От тях 4682 са се ангажирали, че доброволно ще си декларират доходите. По последни данни това реално са направили 2870 човека. Те са декларирали допълнителен доход в размер на над 25 милиона лева и дължим данък за довнасяне 2,4 млн. лв. Така данните сочат, че средно 8700 лева от човек са били извадени на светло.

Данъчните подчертават, че не всеки, който продава в нета, трябва да си декларира тези доходи. Ако например продаваш инцидентно своя лична вещ – например старото колело на детето, което вече му е малко, или пък панталон, който си купил, но не ти става, то тогава тези сделки не подлежат на данъчно облагане. Но ако действаш като търговец по занятие, дори да не си регистриран като такъв, тогава подлежиш на облагане, и то със ставката от 15%, която важи и за ЕТ. Да си търговец по занятие означава да извършваш покупка на стоки или други вещи с цел препродажбата им в първоначален, преработен или обработен вид, продажба на стоки от собствено производство и т.н.

Ако лицата не си декларират данъка, следват действия от страна на НАП като проверки и ревизии. Оттам съветват хората, които извършват дейност в нета като търговци по занятие, да се регистрират като фирма или ЕТ, тъй като ще могат да си приспадат повече разходи от облагаемия доход.

От НАП съобщават още, че сега за първа година се извършват проверки на лица, изпращали чрез Български пощи пратки извън територията на страната. При тях данъчните нямат информация за получените суми. Обикновено те се получават по банка, карта и други платежни оператори, пише "Монитор".

300 милиона лева средногодишно са щетите за бюджета от неотчетени сделки в интернет, изчисляват от НАП. Тук се включват не само сделките на физически лица, но и на сайтове, които не отчитат коректно оборота си. За да хващат нарушители, данъчните правят контролни покупки в интернет. Така през миналата година са били направени 241 проверки. При 65 от тях са установени нарушения и са образувани административно-наказателни производства. Проверявани са доставки на храни и хранителни продукти по домовете, онлайн магазини и лица, търгуващи чрез платформи за обяви и социални мрежи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
10
 
! Отговори
пецата преди 3 години
Доста ще им падне работата на еконт и спийди щом така шпионски дават инфоОт там държавата ще изгуби повече от кошкото от вземане на данък за продажба на 2 чифта прашки
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато дойдат избори, гласувайте пак за Бойко, следващата година не 15 %,а 20%ще плащаме!!!
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плащайте данъци, та Бойко и компания да ги возят в S-класи и да ги обгрижват.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Собственика на Телеграф, плаща ли данъци?
44
1
 
24
 
! Отговори
АтанаСпорМюнхен преди 3 години
Изключително смешна инициатива. Фейсбук търговците ясно, но аз продадох фотоапарат и работна станция, които съм закупил нови като физическо лице за 18 000. Продадох ги за 3100 понеже са старички, а техниката бързо се обезценява. Почнаха да ме тормозят да съм си преправял декларацията. Не ми признаха наличните платвжни документи, нито онлайн извадката от Еконт. Три излизания от работата ми костваше освен 15% и нервите. Повече нищо не смятам да продавам по облагаемите канали. Да си правят вятър.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Препатил"Интернет не само помага за продажбите - той и взима от тебе! Просто ще го научиш по късно"Взима ми 2% за транзкации и прочие. ТОлкова.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 40А в БГ е сааааамо 45-50%.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от препатил до 40А ако аз платя повече данъци, няма и храна да имам на масата ...
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАП не е в стандарта на ЕС за събиране на данъци. Тя е извън Закона като агенция и е никой като финансова институция. Ъя е удобна за самата себе си не за обществото.
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Запад действа МЕСТНАТА ВЛАСТ. И Западняка знае , че ще получи бонус за повече платени данъци, защото е работил честно и усърдни , че си пази името.А ТУК чрез НАП всичко отива на вятъра в безкрая / в пробития ДЪРЖАВЕН ДЖОБ/ пълни хранилката.
38
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оправдания бол. Аз го направих и се промених. Без да гледам другите и без да ме интересуват последствията. Да, живея по-скромно, но съм в мир със себе си. Нося примера с действията си и вярвам, че ще успея да повлияя на когото трябва.
37
1
 
27
 
! Отговори
от препатил до 40 преди 3 години
Абсолютно си прав!На запад плащат повече данъци!Наистина трябва да започнем от себе си.Но ако в момента аз платя повече данъци-народа (аз) няма да получим нищо повече.Единствено политика ще се тупна в гърдите че бил велик и процъфтява живота.Съответно ще краде повече-само като си спомня високите цени на държавните ремонти...Държавата не е добър стопанин и тя не може да управлява моите пари адекватно.
36
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът така и не разбра, че ако иска висок стандарт и честни управляващи трябва първо да промени себе си.Всеки иска да живее по немски стандарт, а ме си прави сметка, че средно германеца плаща между 50-65% данък от дохода си.Разберете, че укриването на данъци ощетява държавата и всички останали живящи в нея. После не се чудете защо Ви управляват най-големите тарикати. Защото на държава където всеки краде и укрива ще й се падат същия тип управляващи!
35
0
 
19
 
! Отговори
Препатил преди 3 години
Слушайте човек с опит!В закона ясно е казано:Ако продадеш нещо инцидентно(еднократно) и вземиш за него 100 000 лв - няма проблем.Ако имаш обаче 15 продажби на обща стойност 10 000 лв - ти вече си търговец(по занятие).И дължиш данъци.Според закона и НАП ти вече си субект който се занимава с търговия и няма мърдане.Вече има точна изградена практика и НАП се води по нея!Интернет не само помага за продажбите - той и взима от тебе! Просто ще го научиш по късно
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от НАП ..се събудиха )ехо да не забравите и милионерите
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупци! Не те! Ние! Ние, че ги оставяме, да тарашат нас, а не топ компаниите, които не плащат НИЩО. Нас дори не ни позлват за офшорка, а с нашите ниски такси, щяхме да сме перфектни.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4215%
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя лимити е прекалено нисък в днешно време. Ако изкарам 15000 лева, ама платя ДДС-то, после ме изчаткат с 15% данък, остават 10625 лева, ама после ме карат, да се пиша "управител" и да плащам по 800 лева заплата, ама с пълните осигуровки. И накрая занете ли, какво остава? 5000 лева. НА ГОДИНА! Да, ако изкарвах 30-40 000 лева, щеше да е по-адекватно и нямаше да ме режат толкова, ама ... Моля ви се! Подкрепете ни и нас, малките! В моя град НЯМА РАБОТА!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Дай някой по *** пример. Баби, дето сами гледали по 240 кошера, че па и знаеш колко вадели, че па и знаеш за колко продавали. Какво следва? Трима дядовци и едно внуче, дето имали ферма 180 крави и мандра, дето сами си я въртят?
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русенското ченгенце от дс, уредено да разнася пратки, яко снася на НАПастта божия, за да не му търсят кусури.