Кардиолог: Не бързайте със спорта след тежък COVID-19

Необходим е преглед преди да се върнем към нормалния живот
28 яну 2021 09:29, Анисия Иванова
15

Много от преболедувалите COVID-19 се оплакват от остатъчна умора и нисък тонус. Здравните експерти посочват какви са рисковете за сърцето и кога можем да се върнем към спорта и активните занимания, след като сме преминали през вируса.

“Има значение колко тежко е изкарана инфекцията. Виждаме случаи на активни млади хора, които обаче имат засягания на сърцето, за които те не разбират. Не е добре да се натоварваме още на втория ден, когато си мислим, че сме здрави. Добре е да се изчака поне две седмици, и то при тези, при които е доказано, че не са го карали тежко и след проведен преглед”, заяви в ефира на "България сутрин" инвазивният кардиолог в "Аджибадем Сити Клиник" д-р Живка Стойкова.

По думите ѝ коронавирусът засяга миокардната тъкан и може да се окаже, че човек, който се възстановява добре, връщайки се към активна дейност, влошава състоянието си.

"Ковид инфекцията е доста комплексна, може да засегне не само респираторните органи. Необходимо е да обърнем внимание и да преведем прегледи преди да се върнем към нормален начин на живот. За мен като кардиолог сред задължителните такива са ехографията, електрокардиографията, кръвните изследвания и провеждането след това на редовни профилактични прегледи", добави д-р Стойкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че след прекараното заболяване изследванията трябва да се провеждат в състояние на покой, след което се прави така наречения "стрес тест", но само след като предишните са в норма. Трябва да знаем какво натоварваме може да понесе пациентът.

Има значение "вирусният товар" - трябва да се стремим организмът да не приеме голямо количество вирус. Дори да се заразим, трябва да ограничим контакта с други болни. Докато боледуваме, трябва да сме в покой – трябва почивка, без много натоварване и прием на чист въздух", подчерта инвазивният кардиолог.

За нея и при случая с Ковид-19 има генетична предразположеност към един или друг начин на протичане.

"Има рискови групи - със сърдечносъдови заболявания и диабет. В България, за съжаление, първите са сериозен проблем. Задължително хора с такива заболявания трябва да се ваксинират, освен ако нямат други противопоказания", смята д-р Стойкова.

Според нея няма държава, която идеално се е справила със ситуацията, но България ще се справи и нещата вървят позитивно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
еми то който се заинава със спорт го знае това, аз примерно като пийна малко повечко на другия ден само се разхождам няколко километра на въздух и чак ден по късно продължавам със силовите тренировки, а имам ли ковид поне седмица само ще въртя пешака километри а после с по леки тежести....
12
0
 
3
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Тая е страшна пичкa... Ама по езика на тялото ми се вижда бая напрегната...
11
0
 
2
 
! Отговори
до Христо преди 3 години
Тя истината винаги е неудобна за хората. Аз лично не виждам нещо некоректно да е написано
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХристоНапротив!Точно така се изразяват!
9
0
 
1
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Аз бързам със спИрта. За дезинфекция с туршийка.
8
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
къв фитнес като критичните са над 60 години
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори джипитата са регистрирани по търговския закон.Здравеопазването отдавна е търговска дейност.Лекарите действат по правилото - Дай пари! Дай още пари! Дай всичките си пари! Ако нямаш пари отивай си в къщи и мри! И хората правят най-вече последното, защото нямат пари за да участват в търговската дейност!
6
2
 
5
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Понамаля им контингента накардиолозите , станаха много и инвазивните и се активизираха да обясняват колко е лошо Ковито. На мен пък са ми супер пациентите, ваксинирани и на топло. Ехографии едва ли ще си направят скоро.Само дето на гелосания Ивермектин неннаправиха реклама___________Вие лекар ли сте? Не, разбира се. По подобен просташки начин лекар специалист няма да се изрази.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понамаля им контингента на кардиолозите , станаха много и инвазивните и се активизираха да обясняват колко е лошо Ковито. На мен пък са ми супер пациентите, ваксинирани и на топло. Ехографии едва ли ще си направят скоро.Само дето на гелосания Ивермектин неннаправиха реклама
4
2
 
7
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Да, аз бях на кардиолог и се оказа, че имам лека форма на перикардно възпаление покрай КОВИД. А на всички простаци, които плюете лекарите мога да кажа - да бяхте станали лекари бял хляб да ядете. Ама къде ти. Много труд и концентрация изисква.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоа нищо не разбира! Имаше едно филмче от патоанатом, ама не моа да го намера, дето СИЧКО беше обяснено!
2
5
 
7
 
! Отговори
Демек преди 3 години
тръгвайте всички преболедували на кардиолози! Нали и те трябва хляб да ядат!
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде да спортуваме при затворени фитнес зали и вънка - 3 градуса?Скоро ще поспортувам аз като взема кухненския нож и наред!!