Вирусолог: Колективният имунитет от преболедуване „от ден до пладне“

Доц. Любомира Николаева-Гломб обясни как COVID-19 е изместил грипа
28 яну 2021 09:21, Елка Василева
116
Вирусолог: Колективният имунитет от преболедуване „от ден до пладне“
Кадър: архив, Bulgaria ON AIR

COVID-19 измести грипа. Това заяви доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ лабораторията по ентеровируси в Националния център по заразни и паразитни болести, пред bTV.

По думите ѝ този процес се е наблюдавал по време на зимния период в Австралия. Там циркулацията на грип е била десет пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Тя обясни, че все още не е ясно дали ще бъдат създадени различни ваксини за различните разновидности на вируса. „Единственият начин за постигане на колективен имунитет е ваксинацията. При преболедуване се получава в голяма част от населението, но той трае „от ден до пладне“, защото постоянно се раждат нови хора, които са податливи на вируса“, каза още експертът.

Още по темата

Доц. Николаева-Гломб уточни, че ваксините не се препоръчват за поставяне на деца и бременни жени, защото тези групи не са участвали в клиничните проучвания, а не защото препаратите са опасни за тях.

„Характерното за коронавирусите е, че при тях не се образува траен имунитет и са възможни нови инфекции след определен период“, заяви вирусологът и допълни, че идеята за ограничения в пътуването, ако човек е без ваксина, е трудно осъществима, защото при скоро преболедувалите не се препоръчва поставянето на доза.

Според нея имунитетът при всеки е индивидуален и не може да се каже конкретно след колко време трябва преболедувал човек да се ваксинира. Относно британския вариант на вируса тя уточни, че установяването му е трудоемък процес, а установяването на разпространението му е свързан с финансови ограничения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Диего преди 3 години
Голяма тъпотия, раждали се нови хора! - тя ще ги ваксинира и бебетата ли?нека който иска да се ваксинира да се ваксинирано това има и рискове главно за хората с ненормално работеща имунна системаАко сте здрав отвсякъде или ако сте над 65 - ваксинирате сеВ всички други случаи - премисляте
103
0
 
7
 
! Отговори
Който трябва преди 3 години
Поредната излязла да плаши хората и да подтиква към постоянна ваксинация. Продажна лелке, разкарай се!!!
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2012-2013 личните лекари пробутваха на родителите на бебета ваксина срещу ентеровируси, предназначена и поставяна на децата в Африка... После имаше страхотен скандал с ваксината против рак на шийката на матката. Последва грандиозният Московгейт. Сега, в разгара на пандемия ни насилват и изнудват с ваксина срещу вируси, която трябва да си поставим срещу подпис, с който да приемем цялата отговорност за последствията. Науката в служба на политиката води до катастрофално Средновековие.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахахаха, няма такава идиотия! ***, сър!
100
0
 
1
 
! Отговори
Do21аз работя там преди 3 години
В армията генерали,че и професори с лопата да ги ринеш.Факт и че такива станаха едни от най-слабите в своята област,но пък добре чупещи гръб пред всеки от който зависят.Не ме питай какъв студент съм като знам ти какъв професор си.То ако не беше жалко,щеше да е смешно.Във военния институт е пълно с такива некадърни скатавки с титли,които нищо не създадоха,но получиха титли с преписване.
99
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че тя и ваксината е "от ден до пладне" още повече в тоя случай, ама пусто - като е стока за продан и ви плащат за реклама, нея ще рекламирате!
98
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То щото от Липсващите ваксини се осигурява много траен имунитет!
97
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 91Много лесно. Умирали са на по 35-40 години!През 18 век, откакто се води някаква статистика, средната продължителност на живота в Европа е била 37 години.Общо за Света около 28 години!И общо взето така е продължило да началото на 20-и век.
96
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До вчера разбирачите от вирусология твърдяхте, че вирус няма, че било измама. Сега станахте специалисти по ваксинация и имунитет?
95
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доц. Любомира Николаева-ГломбАве, какво е това име? ха-хаИ ти си от ден до пладне, ***!
94
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тая да си скъса дипломата или да прочете материали в чуждия печат за тия ваксини, а не да повтаря като папагал казаното по нашите телевизии.1. В изпитанията на ваксините не са участвали не само жени и деца, но и възрастни и болни хора, какви сега се оказва, че трябва да се инжектират с приоритет. За ваксината Астра Зенека , която още не е утвърдена от ЕС има официални предложения да се одобри само за лица до 65 години2. Това пък, че имунитетът не идва само от антитела ако не знае..
93
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гъска! Лично съм изпробвала, че при контакт с болен и повече от шест месеца след боледуване от ковид аз не се разболявам! Само лъжете хората! повторно заразени няма! Има неизлекувани!
92
2
 
14
 
! Отговори
Факти за размисъл преди 3 години
При преоброяване в България в края на 19 век са установени 28 000 столетници.Сега са около 300.
91
2
 
6
 
! Отговори
Магьосника преди 3 години
Как па един не обясни проблемите просто и ясно...
90
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ли са живели древните човеци само на имунитет преди още да измислят, сапуна, спирта, и д-р.цивилизационни творения?
89
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми няма да тъпчите гушите на джипитата с хонорар от 10 лева на бита инжекция като си правите опити със здравето на хората, а ще дадете пари за научни изследвания.
88
4
 
23
 
! Отговори
edu преди 3 години
ей заради такива експерти сме първнци по конспиративни теории. В един абзац успя да си проверечи сама на себе си няколко пъти.. Потресаващо !Да хване да обясни основни неща, за да може народа да почне да си прави сметката..Да ама не.. Някакви хвърчащи мисли с тотално сбъркан анализ.. Смешно е.. или тъжно.При положение, че основни неща (като колко дълго държи естествения имунитет и колко придобития с ваксина) не са ясни, как може да гради теории ??!?!?!?!?!
87
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новата Абсурдност дами и господа, другари и другарки и т.н.!
86
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това Чудо наистина ли е "учень".?
85
2
 
19
 
! Отговори
kreti преди 3 години
Да се набие на кол , продажна твар!