За втората пенсия активната страна е осигуреното лице

Тези, с минимална пенсия, да си запазят парите в частните фондове
Обновена: 21 фев 2021 13:07 | 21 фев 2021 13:00, Камелия Цветанова
37
За втората пенсия активната страна е осигуреното лице
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тези, които плащат и очакват втора пенсия, имат нужда от повече информация, а преди да бъде приет и публикуван в Държавен вестник законът, няма как да има информационна кампания, която да улесни бъдещите пенсионери при вземането на тяхното решение". Това заяви пред БНР д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на комисията по труда и социалната политика в НС.

По думите му има много важна разлика между пенсията от НОИ и пенсията по втория стълб.

"НОИ определя размера и активната роля на бъдещия пенсионер е само да събере необходимите документи за пенсиониране. Докато във втори стълб нещата са много по-различни. Активната страна е тази на осигуреното лице и то трябва да има информация, която да е навременна, обективна и на разбираем език, за да може да вземе информирано решение", каза той.

Д-р Адемов обясни, че осигурявалите се с минимални вноски няма как да очакват от първия стълб пенсия, която да е различна от минималния размер 300 лева.

"Ако получаваш минимална пенсия от НОИ и имаш в индивидуалната си партида средства, които не ти дават възможност да получиш пожизнена пенсия за старост, желателно е да не ги прехвърляш в НОИ, защото 300-та лева са гарантирани. Изгодата е да останат парите в частния фонд и ако са под 900 лева, както е казано в закона, да получат тези пари еднократно. Т.е. тези, които са на минимален размер, имат интерес да си запазят парите в частните фондове", каза депутатът.

Той обясни, че същото се отнася и за максималния размер на пенсиите, която вече 1440 лава, дори да добавиш в НОИ личната си партида, няма как да получиш по-висока пенсия, защото има таван на размера.

Депутатът от ДПС посочи, че в листите им за предстоящите избори ще има баланс между млади и по-опитни експерти, които да могат да реализират приоритетите на ДПС, но и на България. Като най-важен той определи подобряване на жизнения статус на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: пенсияХасан Адемов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
2-РА ПЕНСИА-ТИЕ ИДЕТЕ ГИ РАЗПРАВЯЙТЕ НА НЕКОЙ ДРУГ.--И КОЛКО ЩЕ Е 2-РАТА ПЕНСИЯ?-ЗАСЛУЖАВА ЛИ СИ?
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом работят с нашите пари,трябва да ги олихвяват и индексират според инфлацията.А правят ли го?Правят го,ама друг път.Те уж това правят, но, видиш ли, не можели по закон да играят с парите ни рисково и затова не печелели, че да ни увеличават парите.Да не говорим, че могат законно и да губят от парите ни!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...защо не достига първата пенсия и сме принудени доброзорно да се кешим за втора пенсия ?"Втората пенсия, е задължителна, защото законът е такъв...дори и за тези с най-високите пенсии.Така направиха пенсионната система.Тя, всъщност, не е втора, а допълва до 100% пенсията в НОИ.Ако не във фонд, тези вноски (намалени за НОИ сега) ще си ги внасяме в НОИ на 100%, ако си прехвърлим парите от фонда в НОИ!Т.е. пак ще плащаме всички вноски, които сега вървят към двата стълба.
29
2
 
6
 
! Отговори
Хм... преди 3 години
Че и със закон ни ЗАДЪЛЖИХА за втората пенсия. Няма по изпечен мошеник и крадец от държавата. Всички трябва да се обединим и да я съдим в Страсбург.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиците пак искат да докопат спестяванията на народа и затова измислят тези лъжи и карат хората да си прехвърлят парите към бездънната яма НАП, където державата ти определя колко ще получиш, независимо колко си спестил.
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.След таксите и данъка накрая не остава нищо и даже дължиш на НАП у Банката.
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.ВНАП те прехвърлят на банка а там искат такси.
25
6
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ТОЧНО НАП МОЖЕ ДА ПРЕХВЪРЛЯ ПЕНСИЯТА ВИ--ДО МЛАДА ВЪЗРАСТ!!! (ПРЕДИ 2-3 Г ПЕНСИОНЕРИАНЕ) - А 1-2 Г ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕ СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ ПАРТИДИТЕ ВЕЧЕ В НОИ--ТАКА ЧЕ ПРЕХВЪРЛЯЙТЕ ОТСЕГА ПАРТИДИТЕ СИ В ДЪРЖАВАТА -=КАТО ОТИДЕТЕ В НАП-ИМА БЛАНКА ОБРАЗЕЦ -ВСИЧКО СТАВА ЗА 15 МИНУТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
24
8
 
4
 
! Отговори
До Ф.С.В преди 3 години
Ама си неграмотен руски *** - какво общо има НАП с пенсиите?
23
8
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В преди 3 години
Без значение на колко години сте--ОТИВАТЕ В НАП И ИСКАТЕ ВСИЧКИТЕ ВИ ЧАСТНИ ПЕНСИОННИ ПАРТИДИ ДА СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ КЪМ ДЪРЖАВАТА!! И ПРИКЛЮЧВАТЕ С ПРОБЛЕМА !!!
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не говори и за милионите от данъкоплатците, които отиват за частни отбори и стадиони. Подчертайте частно. За художници, поети, балетисти, архитекти, писатели, фолклорни състави няма, но за футболисти и стадиони се намират милиони. Във футболни царства като Бразилия, Англия, Аржентина, Италия, Германия, Испания няма подобни привилегии, но тук джипката е щедра с парите на данъкоплатците.Нито дума не се отваря и за договорките с медии как правилно да отразяват случващото се във футбола и за мълчанието им за тъмната страна на този спорт у нас. И тези медии намазват по
21
3
 
11
 
! Отговори
няма за пенсионерите преди 3 години
Няма пари за пенсионерите и бедните,ама за футболни отбори и агитки да пребиват хората по поръчка имате милиони пари и за кюлчета и чекмеджета има пари?Ах гиди пуста, дрянова сопа неокастрена!Номера с "няма пари" вече не върви,стига сте ограбвали народа!
20
4
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
С оглед самият принцип на бисмарковата пенсионна система, хора, чиито деца са емигрирали, не трябва да получават пенсия.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мижитурките пак ми изтриха коментара.Жалки ***
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХахахахахахахахаАма ние имаме ли държава?Щото на мен ми изглежда,че нямаме държава,а сме се превърнали в мафиотизирана колония.
17
0
 
8
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Пак сте написали само глупости!Във всички взаимоотношения държава-гражданин държавата винаги е активната страна, която го вкарва, а гражданите винаги са пасивната страна, на която им го вкарват :)
16
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хиперинфлацията на ГЕРБ изяде пенсиите. Компютрите скочиха двойно за 6 месеца се върнаха над 1000-2000 лева както през 2001 г. при Костов. Храната е доста по-скъпа от Луканов.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПapaзитите не трябва да бъдат хранени!--------За да станат бедни или беработни, са ги ограбили богатите и така са забогатяли, сега да търсят пари от богатите, които ограбиха държавата,банките и заводите+работните им места, а не от бедните да търсят, които са жертва на грабежа! Който е крал,да връща!Ай сектир!
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пapaзитите не трябва да бъдат хранени!
13
3
 
8
 
! Отговори
Съвет: преди 3 години
Внасяйте само в чужди хондое и тотално пропуснете родните такива!