Пчелари днес излизат на протест заради проблеми в сектора

Те настояват за спешни мерки и помощ
22 фев 2021 07:36, Ния Христова
21
Пчелари днес излизат на протест заради проблеми в сектора
Снимка: БГНЕС
Представители на Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри" днес ще излязат на протест пред Министерство на земеделието. Те нacтoявaт зa aдeквaтнa пoлитикa зa изcлeдвaнe нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe, както и зa cпeшни мeрки и пoмoщ нa пчeлaритe за кoмпeнcирaнето й.
 
Според недоволните производители на мед, цялата нормативна уредба, която се отнася до пчеларството у нас, се намира в пълен хаос. Според тях е абсурдно пчелата, която е насекомо, да се приравнява с животно, а пчелинът - с животновъден обект. Така, за да отговори на изискванията на закона, пчелата, например, не би трябвало да напуска животновъдния обект без придружител. 
 
Пчеларите търпят и огромни финансови загуби заради високата смъртност през последните години. В някои райони тя дори достига до 5-80 на сто от пчелните семейства. Агростатистиката обаче не отчита такава тенденция. За пчеларите това е част от проблема - смъртността не се отчита официално, за да не намалеят европарите за подпомагане на сектора. 
 
Днес от бранша ще връчат на министъра на земеделието препоръките си за решаване на проблемите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дедо МедаркоПчеличката Мая нали ги подкрепи. Но с отровното трио освен импорт на медец да заформи от чужбина, за друго не става.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ??? Колега за съжаление вече 30 години държавата ни е на самотек във всичко. При пчелите висока смъртност, при народа също, но на тези които ги избираме или се самоизбират не им пука.Затова сме на това дередже.
12
0
 
8
 
! Отговори
??? преди 3 години
Колега ,за много неща може да си прав,но от моя гледна точка нещата изглеждат по друг начин.При мен смъртноста е 50% и тази ,и миналата година.При нас няма балкан,в равнина сме.Кошерите ми са в покрайнините на селото,захарен сироп давам само на отводките защото от плодника мед не точа и си имат достатъчно.По скоро проблемът идва от нерагламентираните пръскания,които вместо сутрин и вечер продължават целодневно и по цяла седмица без прекъсване.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уважаема госпожо Станка, не коментирайте теми, които не разбирате. Палете танка и успех в живота. Аман черен от кемафи.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пчеларство при бай Тодор - !. Безплатно проверка на пчелите от ветеринар 2.Безплатни лаболаторни изследвания за европейски, американски гнилец, отравяния и други заболявания 3.Държавата в лицето на РПК ти изкупува меда на сносна цена и ти дава с намаление захар за пчелите 4.Пчелни майки от научни институти и елитни стопанства на поносима цена 5.За опрашване на обощни култури АПК ти плаща по 10 лв / живкови пари/ на кошер за един месец. Сега нема нищо от това.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като знам , колко химии има в храната, съответно мислите ли , че захарта с която масово хранят пчелите е 100% захар, дали проблема не идва от там?
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо, повечето колеги си имат хранилки и наливат захарен сироп и после реват, че по 3.50 им изкопуват меда. За захар толкова колеги. Второ за смъртноста, е ми то не става да си слагате кошерите директно до плодните градини и да ревете, че пръскали, ми ще пръскат бе и те искат продукция, що не си ги качите кошерите в балкана на чист въздух, защото ще вадите по 20-30 кила от кошер, а така вадите по 50+ от кошер. Трето, добавките за пчелите дето ползвате не били бъзвредни, ама не е баш така и пос
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата година искаха да изкупят меда на 3 лева/кг. Обирджии такива!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8 Защо трябва да съм регистриран пчелар с 10-20 кошера. Ще ти смъкнат от проверки и такси. А тези които имат по 200 - 500 - 1000 пчелни семейства как ги гледат или и те само за субсидиите и на кои хора са?
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подкрепям пчеларите. Сутринта по БНТ една господжа от земеделското министерство мънкаше и се хвалаше само, без нищо конкретно за голямата смъртност на пчелите сега и никакви мерки.И пчелите в горите там където не се пръска сега ги няма в кошерите.Защо трябва да си само регистриран пчелар за да получаваш некакви подаяния.
4
29
 
9
 
! Отговори
Станка преди 3 години
Комшията гледа над 100 кошера. Вади по 20 кила мед от всеки, освен това разрежда с глюкоза в съотношение 2 части мед - 1 глюкоза. 3 тона продава на сезон, за килограм иска 10 лв. Ето му ги 30 бона на година. Сладка работа е пчеларството и аз смятам да се фащам. Тея протестират за да си мислят хората че бачкат на загуба, а то си е чиста далавера.
3
0
 
10
 
! Отговори
дедо Медарко преди 3 години
Докарайте и пчелите на протеста.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичкият мед у нас се изкупува на едро от 3-4 големи фирми И всички са на бивши служители от държавна сигурност от преди 89 година Хванали са пазара , изкупуват на ниски цени от пчеларите и продават навън скъпо
1
0
 
19
 
! Отговори
Ахмед преди 3 години
Заради тези алчни от МЗХГ, кой сектор е без проблеми. Убиха всичко малко и средно голямо за да се гушат шепа кулаци.