Добро място ли е България за бизнеса на графичните дизайнери?

Мира Минкова, дизайнер, пред Bloomberg TV Bulgaria
24 фев 2021 23:26, Анисия Иванова
26
Добро място ли е България за бизнеса на графичните дизайнери?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Напълно възможно е един млад графичен дизайнер в България да се издържа само от тази дейност, без значение дали той работи в компания или на свободна практика. Това заяви дизайнерът Мира Минкова в интервю за рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

В момента Минкова работи като фрийлансър, като преди това е била част от екипа на престижно издателство.

„Дойде един момент, в който исках сама да организирам работата си и да избирам проектите си. Исках да имам гъвкаво работно време. Това бяха причините, заради които заедно с моя колежка решихме да направим собствено студио“, споделя дизайнерът.

В него двете дами се занимават с изработването на дизайна и кориците на различни книги, създаването на лога и с уеб дизайн.

„Около 60% от приходите ни идват от работата по книгите, около 20% - от изработването на лога, а останалите 20% от други форми на съдържание като обложки на албуми, кратки анимации и материали за социалните мрежи“, казва Минкова.

„Корицата на дадена книга трябва да съдържа повече елементи в сравнение с едно лого например, при което е важно то да бъде изчистено и да няма много детайли“, допълва Минкова.

По думите й сред основните правила в графичния дизайн е да се спазва контрастът в цветовете и в различните шрифтове.

Един от най-любопитните проекти, по които е работила Минкова, е анимирана видео книга „Алиса в Страната на чудесата“. "Книгата може да се гледа дигитално чрез приложение. Освен това благодарение на него децата могат да наблюдават специални 3D модели на героите.“

Целият разговор вижте във видео материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
млада дизайнерка преди 3 години
България е ОК за дизайнерите. Неприлично голяма заплата. Кеф.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ае дизайн мизан да я опъна тая с една мотика на къра аз цял ден ще ми говори после за дизайни
21
0
 
3
 
! Отговори
Пенсията на дизайнер преди 3 години
В България е зле пенсионното и социалното осигуряване няма никакво колебание и съмнение, че е най-добре да се живее, работи осигурява и пенсионира човек в чужбина и дори да умре в чужбина отколкото в България.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22... ко?
19
4
 
2
 
! Отговори
Цитирам преди 3 години
Частната инициатива предполага кражба: от труда на работниците, от държавата, укриване на данъци , за да се намалят разходите и увеличи печалбата...няма управия !
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2То това е, че бяма много за взимане...
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 19...ко?
16
3
 
1
 
! Отговори
Градско момче преди 3 години
То Демокрацията допадна на аидуците и информатиците!Всички които се опитват да ги контролират биват премазани.Частната инициатива предполага кражба: от труда на работниците, от държавата, укриване на данъци , за да се намалят разходите и увеличи печалбата...няма управия !
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 15 Хмммм....
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НБУ беше зле преди 10-12 години. Сега нещата са доста напред и в някои катедри осезаемо по-добре от СУ. Не говоря за материална база, а за преподаватели. В СУ все още преподават разни величия на преклонна възраст, които нямат и ден практика по това, което преподават.И преди да ме заклеймите, завършил съм СУ.
13
0
 
0
 
! Отговори
Напълно преди 3 години
Най доброто място е правят персонално всички на графики после фирмите фалират щото *** им *** не знаят какво въобще правят другите. Да благоприятно място за такива.
12
0
 
2
 
! Отговори
Гарабед преди 3 години
Разбира се, че е добре. Фрийлансър, живее в Софето и работи на час за американци и други хора извън България (където плащат за подобни услуги).
11
2
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Аре наздраве и късмет на щерката !
10
0
 
0
 
! Отговори
Пияница реалист преди 3 години
Във БГ не е възможно дори да откраднеш правилно... А от такива елементи като шибириби не е възможно дори да живееш правилно. Понеже го осъзнах на време, единият ми син сега учи анимация във Виена. Доста труд е едно филмче... Наздраве, колега!
9
1
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
До пияния долу50к е тавана на тая измислица графичния дизайн.И двайсе програми да си инсталираш на компа ако си *** и не знаеш основните правила на молива и гумата ще трябва да просиш, крадеш и лъжеш като албанец на европски мегдан.
8
10
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Професия за мързеливи некадърници.
7
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 години
До 6Дълбоко се заблуждаваш. Катедра Графичен дизайн и комуникация има от енти години в Художествената Академия... У НБ са профаните...
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 123: графичен дизайн до скоро май имаше само в Нов Български....ама говоря ти с компютри, не само теория:)...така че в това отношение не подценявай НБУ
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе добро място е, но както знаем в България всеки разбира от всичко...и съответно раздава акъл...и като отидеш при шефа на дадена фирма с проекта си и той като почне да вика жена си, щерката, любовницата и чистачката да си кажат мнението и проекта отива по ддяволите...:)
4
3
 
13
 
! Отговори
123 преди 3 години
Не, не добро място. Само като прочетох за заучените и клишета ми стана ясно, че е поредната калинка, най-много с Нов Български.P. S. От гледната точка на графичен дизайнер от 24 години, последните 10 в най-голямата частна телевизия на БГ. Яд ме е, че не емигрирах, но никога не е късно..