Борисов: Хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват

Премиерът участва във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет
Обновена: 25 фев 2021 20:57 | 25 фев 2021 20:48, Нели Христова
180
Борисов: Хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват
Снимка: БГНЕС

„Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки. С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди и да изискаме от компаниите полагащите ни се количества в срок“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в края на първия ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

„Ние, държавите членки, стриктно сме спазвали договорите, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания и да създадат ваксината“, категоричен бе Борисов и добави, че усилията за увеличаване на производствения капацитет трябва да продължат, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят приветства също така идеята да бъдат осигурени бързи коридори за защитените от COVID-19 граждани като в същото време се запазят личните им данни. А хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват.

Премиерът Борисов изрази позитивно мнение по отношение на създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията, а това от своя страна ще даде възможност гражданите да се върнат по-бързо към нормалния живот и пътуванията. „Разбира се, това може да влезе в действие само, когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина. Така, че с обединени усилия всички държави членки в момента полагат огромни усилия да се измъкнем от пандемията“, подчерта българският министър-председател.

Премиерът Борисов добави, че общият европейски подход в битката с COVID-19 към момента дава изключително добри резултати, а ваксиниране е най-доброто, което е направил, Европейският съюз. „Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания“, добави Борисов. Министър-председателят изтъкна, че трябва да има солидарност и да бъдат подпомогнати и други страни като тези от Балканите и от Африка, но по най-бързия начин първо трябва да се ваксинира европейското население.

Премиерът Борисов изтъкна, че на фона на локдауна и ограниченията в другите държави, там броят на заразените продължава да бъде висок. Докато в България мерките са либерални и същевременно ефективни.

„С дисциплина, дистанция, толерантност ще се върнем към нормалността. Ние продължаваме да облекчаваме мерки вследствие на това, че нашите показатели са доста по-добри от всички държави, които са с пълен локдаун“, отбеляза премиерът Борисов и добави: „Вярвам в интелигентността на българина, в неговата възможност сам да преценява, оставяме свободата на решение на всеки един човек“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кой му диткува на тоя? сорос или рофелфер ?
154
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия ако се ваксинираш преди да е дошъл реда на групата в която попадаш отнасял глоба от 25 000? докато тук цари пълен хаус.
153
1
 
12
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Явно има разногласия между СЗО и някой бенефактори. Явно цялата постановка не даде желания резултат. Другари интриганти, това което правите в момента с тоя цирк само ще забави неизбежното 3СВ и когато тя стане факт няма да се стреля с прашки и фунийки.... точно така. Бункера ви няма да ви предпази защото когато излезете от дупките си, ще видите, че никой не ви бръсне за сливва вече - Гейм Овър - Ю Лууз бухахахахаха
152
1
 
7
 
! Отговори
Toni преди 3 години
Вчера Бойко каза че в чужбина ще пътуват само имунизирани хора или преболедували ковид, след няколко часа твърди точно обратното. Абсурден тип
151
1
 
2
 
! Отговори
Toni преди 3 години
Вчера Бойко каза че в чужбина ще пътуват само имунизирани хора или преболедували ковид, след няколко часа твърди точно обратното. Абсурден тип
150
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавник- затова пак ще спечели изборите, на пък на меките китки на Фигуран-та.
149
3
 
11
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Всъщност идеята е да ни накарат всички да се бодем, щото иначе какво...ами свърши свободното придвижване! Това тук е фалшива загриженост на Боко, пък и то не зависи от него, квото кажат големите това ще стане! Не чухте ли в Израел как ги манипулират, спретват им безплатни купони, пиячка и кльопачка и пох....хайде на ваксинация! А уж разправят, че не трябвало да се пие преди боденето! Така че кой иска да излиза навън ще не ще, трябва да се боде, това е, другото е просто цирк за наивници!
148
0
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
До 158 анонименhttps://dnes.bg/eu/2021/02/26/merkel-cifrovi-pasporti-za-pytuvane-shte-ima-predi-liatoto.481330В Библията е казано: Който има очи - да чете!
147
3
 
11
 
! Отговори
дори преди 3 години
чистачката на нашите стълби е по-читава за премиер и ще се справи по-успешно от банкянския. Който и да дойде след Батман ще е по-добър вариант. Ние имаме отчайваща нужда да живнем поне малко, защото сега нищо не работи. Хаоса е пълен, но се вдига уникален шум, ежедневно, за да се създаде илюзията, че всичко е тип топ и нямаме никакъв повод за излишни тревоги.
146
3
 
9
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Прави се на загрижен, това след изборите/ако е ''спечелил''/ няма да го каже.
145
2
 
16
 
! Отговори
Успехи на ББ преди 3 години
Трагедията ни е толкова мащабна и катастрофата - толкова неизбежна, че нямам думи с които да го изрека. Битов алкохолизъм, тежка наркотична и хазартна зависимост, пандемия от психиатрични отклонения, невиждана бедност, ниска степен на образование и пълно оскотяване - това е истинското лице на европейската ни държава и нация. И ще става още по-лошо, докато отказваме да си отворим очите и да направим смел избор. Какъвто и да е той, все ще е по-добър от нищо. И да се надяваме, че след него имената на виновниците за днешното ни насипно състояние ще бъдат заличени от историческите сп
144
2
 
20
 
! Отговори
лудост преди 3 години
И това при положение, че няма доказателства за непренасянето на заразата от ваксинираните? Т.е. няма разлика дали си с ваксина, или не, можеш да заразяваш околните. Защо не се говори за това? Или просто искат да връщат комунизма/фашизма?
143
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинираните остават *** бани хаха
142
0
 
24
 
! Отговори
Да знам само преди 3 години
А неваксинираните ще имат ли право да се женят за ваксинирани?
141
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Случаен минувачМоже ли по-подробно за "днешното" изявление на Меркел?И въпросът въобще не е в "големте държави на ЕС", а в позицията на въртогъ.зия, който само вчера, успя два пъти да се обърне на 180градуса!Защо се опитваш да отклониш темата в друга посока? Пазиш липсващия авторитет на Тиквун?Само да отбележа - ДНЕС Меркел още нищо не е казвала, освен "Добро утро" на домашните си!
140
2
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Това по принцип е правилната позиция. Обратното е крещящо нарушение на човешките права. Както преди време беше софийското жителство например.Въпросът обаче е дали големите държави в ЕС ще го спазват? Притеснен съм, като чета за днешните изявления на Меркел и Макрон...
139
0
 
10
 
! Отговори
бълва преди 3 години
глупости с огромен дебит
138
2
 
12
 
! Отговори
да ама преди 3 години
Нищо не зависи от теб този път. Айде още малко да съ напраиш на важен, че идат избори и чао ти.
137
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У Българията узакониха експериментите с хора преди две години, под предлог че им дават шанс да се лекуват с, как беше, нова молекула/според вожда Винету/.Пък на вашите *** кви експерименти са си правили доктор Менгеле ше се засрами.
136
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' защо не дадеш пари на БАН и да изработят ваксина,а внасяш ''.....................Защото когато иде реч за нови технологии в БАН могат най-много да си пуснат компютъра ... и после да гледат съветски филми на него.А пък и търсенето на ''специалисти по марксизъм-ленинизъм'' спадна в последно време