Забавянето на втората доза от ваксината не е проблем

Датата на картончето за ваксинация била ориентировъчна
25 фев 2021 09:58, Ния Христова
9
Забавянето на втората доза от ваксината не е проблем
Снимка: БГНЕС
"Въпросът с датата за втората доза от ваксината е административен. Тя се определя на базата на това, което е писал производителят. За AstraZeneca пише, че втората имунизация се прави между 4 и 12 седмици след първата. Дори да минат определените седмици обаче, няма проблем. Имунологията показва, че колкото по-късно се постави втората доза, толкова е по-добър имунният отговор. Слагаме интервали между дозите, защото е възможно през този период човек все пак да се зарази. Хората не бива да се плашат, ако са пропуснали дадената им дата в картончето. Всеки производител пише, че ако имаме остро инфекциозно заболяване, трябва да отложим следващата доза". Това обясни в ефира на Нова тв проф. Мира Кожухарова.
 
Тя изрази и мнение относно острата реакция на Здравното министерство към производителя на ваксини -AstraZeneca. 
 
"Реакцията е нормална, защото има предварително сключени договори, които задължават производителя да ги изпълнява. От друга страна това е положението – произвеждат, колкото могат. AstraZeneca явно не са си преценили капацитета. Ще трябва всяка страна да се съобрази с ограниченото количество", каза епидемиологът.
Още по темата
 
Проф. Кожухарова изтъкна, че все пак ще има достатъчно ваксини за втората доза.
 
"Доволна съм, че промениха първоначалното решение да се пази втора доза за ваксинираните. Излизат все повече данни, че първата доза е много важна. Тя създава много висока степен на защита. Втората доза подсилва действието на първата", поясни Мира Кожухарова.
 
Според нея е възможно да се наложи да се ваксинираме всяка година, както е при противогрипната ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Разхлабен, ебаси.. преди 3 години
Ето на това казвам " Постепенно разхлабване на мерките" .- Без ваксини ще умрете. Всички ще сте в черни чували.- Две ваксини за задитилни за стабилен имунитет. - Може и само една ваксина. Какво следва?- Ваксината не е задължителна. - Който иска може да се ваксинира.- Ако искате....
8
0
 
3
 
! Отговори
мак преди 3 години
Убеждаваха ни, колко е важно да се ваксинираме и че 2-та доза е важно да се приеме в срок. Като почна да се забавя доставката, оказва се, че може и по-късно да се боцнем с втора, защо не и след година? Това е все едно да ти изпишат антибиотик на 6 часа, а ти да го вземаш през ден. Май стана така, че баце никой не го смята за важен и България ще почака, затова сега омаловажават срокове, да излязат от неудобно положение и да докажат, че всъщност кампанията е управлявана майсторски.
7
0
 
6
 
! Отговори
гогич преди 3 години
"колкото по-късно се постави втората доза, толкова е по-добър имунният отговор"- значи няма значение какво пише производителя.....ми що не биете 2та ваксина след година?? Или пък въобще да няма нужда от нея?? Гаси и опитните зайци направихте хората....
6
8
 
0
 
! Отговори
неразбрал преди 3 години
Щом Радев и БСП-то не са ни призовали на всенародно ваксиниране,значи ще чакаме да ни поведат под строй.
5
0
 
9
 
! Отговори
112 преди 3 години
Сега вече се уливате. Нали стотици пъти повторихте, че втората инжекция всъщност дава стабилен имунитет! Вече може и с една. А като стане ясно, че няма да ни доставят изобщо, ще ни успокоявате, че вече сме защитени и няма нужда ваксинирането да продължава. Като подадем жалби за дискриминация, ще извъртите, че ваксината е опасна и сте ни предпазили, като не сте внесли цялото платено количество. Слаба драматургия, лоши постановчици, нулево актьорско майсторство!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да не е проблем като не спазвате указанията на производителя. Сега се опитвате да оправдаете абсолютната анархия във ваксинирането и липсата на ваксини по вина на ГЕРБ. Какво стана с етапите. Защо нама ваксини при джипитата за старите и хронично болните. Защо пак връзкари се уреждат както при бай Тошо беше.
3
0
 
6
 
! Отговори
Лека НОЩ преди 3 години
Пак пуснаха Сънчо преди обед, по всички телевизори и по всички канали.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще стигнете до извода, че и без първата доза не е проблем...
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де защо ден и нощ само за това пишете има си центрове който иска да се ваксинира да върви и да пита защо трябва да ни натрапате едно и също има хора които не искат и не се интересуват