Каракачанов летя с ремонтиран Су-25 в Безмер

"Няма руски самолети, щом са платени от българския гражданин"
79
Каракачанов летя с ремонтиран Су-25 в Безмер
Снимка: МО, архив

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов провери възможностите на ремонтираните самолети Су-25 в базата за предно разполагане в Безмер.

Каракачанов се убеди в бойните им способности, като беше изпълнен полет с един от ремонтираните самолети Су-25 с министъра на отбраната на борда.

"Преди две години бяхме пред перспективата да нямаме нито един самолет Су-25, който е основният боен самолет за поддръжка на Сухопътни войски и на флота. Благодарение на активността на командирите на ВВС и на инициативата на ръководството на авиобазата, беше сключен договор за ремонт на 8 от съществуващите самолети Су-25 и днес ги виждате готови. Имаше много скептици, които обясняваха, че не ни трябват руски самолети, не ни трябват стари самолети. Аз винаги съм казвал - няма руски самолети, щом са платени от българския гражданин, това са български самолети и те изпълняват мисии по защита на териториалната цялост и суверенитета на България", каза Каракачанов.

Той обясни, че след ремонтно-възстановителните дейности самолетите са напълно съвместими с натовската авиация и готови да изпълняват задачи по всяко време на денонощието, съобщиха от МО.

Дълги години назад не сме имали осем самолета в бойна готовност, коментира още министърът.

Той благодари на заместник-министър Анатолий Величков, който ръководеше проекта за ремонт на щурмовите самолети. "През последните 6-7 г. бяха отделяни средства за инфраструктурата на авиобаза Безмер. Благодарение на политиката на Министерството на отбраната сега в базата няма проблем с некомплекта на войнишки личен състав, попълнени са всички войнишки длъжности. Щастлив съм и съм убеден, че тръгвайки си, оставяме и командира на ВВС и офицерите в авиацията много по-сигурни в нейното бъдеще", каза още министърът на отбраната.
 
Ремонтът на 8 самолета Су-25К/УБК, 16 двигателя Р-95Ш, доставки на резервни части, апаратура, документация и извършване на замяна на системи и блокове е на стойност 42 185 620 € без ДДС по договор  между Министерството на отбраната и ОАО "558 Авиационный ремонтный завод" от 14 декември 2018 г.

Модернизирана е изцяло системата за навигация на Су-25, като са включени възможности за спътникова навигация. С това е осигурена по-голяма информационна осведоменост на пилота. Значително са разширени възможностите за използване на ракетно въоръжение. Радиостанциите са подменени с нови, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент.

Ремонтираните Су-25 са по-боеспособни и многократно по-ефективни в изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка на формирования на сухопътни и военноморски подразделения.

Удълженият с 8 години ресурс на самолетите ще позволи воденето на интензивна подготовка на летателния състав и повишаване на нивото на бойна подготовка.

В началото на пролетта авиобазата започва активно участие в национални и международни летателни тренировки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ремонтът на самолета е бил много качествен !
72
2
 
6
 
! Отговори
шкембе чорба преди 3 години
Су-25 едвам е отлепил от земята с толкова лой на борда
71
2
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
е тоя как са го натъпкали в кабината? ... изглежда са успяли ама да бяха снимале едно клипче, поне изваждането - ще измере половината народ от смях
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СУ 25 е едноместен - това означава, че или Шке мбе войвода само е седял в кабината и е бръмчал или е бил на тренажьор
69
0
 
0
 
! Отговори
Продавача преди 3 години
До ЛетецЕдна твоя роднина направи това след като го извадих. Никога не беше пробвала толкова голям сладолед.
68
2
 
4
 
! Отговори
Летец преди 3 години
Тоя каракачани сигурно се е наакал.
67
2
 
1
 
! Отговори
Шмайзер преди 3 години
До АнонименАйде дърводелци да не коментират проблеми на авиационната тактика.
66
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашия министър е смелчага, да се качи на 40 годишен самолет си иска смелост.
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Су-25 е убиецът на танкове.
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,"...Дълги години назад не сме имали осем самолета в бойна готовност, коментира още министърът...."Това не се ли води строго секретна информация... ? 66
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шкембе войвода ако е жив 2050 година можем да го качим и на "новите" F-ки заедно с вожда!
62
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да обяснят на данъкоплатците в кои сценарии има смисъл от такъв самолет. Срещу ислямски терористи ползата нула. При война с Турция силите са толкова неравни, че ползата отново е нула. Хората работещи в Българската армия живеят още някъде в 20ти век и си въобразяват, че България би се била в конвенционална война. Тези самолети имат смисъл само при война със Сърбия, Македония и Румъния. Какъв е шансът за подобна война, че да харчим милиарди? Това е като застраховка извънземни.
61
4
 
11
 
! Отговори
Дебалак преди 3 години
Как излетя този самолет с теб?? сигурно са махнали боеприпасите за да отлепи от земята ха ха ха ха
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама самолета паднал ли е ? Той е колкото 10 ракети въздух земя ???
59
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 3 години
Бойната техника,струва пари.Много пари.Освен това купувайки от някого му ставаш почти доживотен клиент.Резервни,части,горивно смазочни масла,техническа подръжка,въоръжение всичко това трябва да се плаща.А самолети,танкове,и подводници не се ядът.Искаме да имаме,ама джоба ни е тънък
58
4
 
10
 
! Отговори
МО преди 3 години
ТЕЖЪК Бомбандировач
57
4
 
10
 
! Отговори
Tangra преди 3 години
Самолета е с преразход на гориво.
56
6
 
10
 
! Отговори
Tenet преди 3 години
Я па тоя търбух
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Панаири - Лили Иванова 1973
54
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Литнал е в посока Сирия да удари едно рамо на американските си партньори, ама американците като разбрали че Каракачанката е в старо съветско тенеке са го отпратили обратно