Кунчев: Ако ситуацията стане нетърпима, ще има ново затягане на мерките

Главният държавен здравен инспектор няма да участва в изборния процес
28 фев 2021 14:11, Елка Василева
96
Кунчев: Ако ситуацията стане нетърпима, ще има ново затягане на мерките
Снимка: архив, БГНЕС

„Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, но темпът на нарастване е нисък и това ни дава възможност да сме по-демократични в отпускане на мерките. Доказва се, че при спазване на правилата работата на хотелите и заведенията в тях не създава допълнителен риск. Колегите от тази индустрия вложиха доста средства и сили, за да направят средата безопасна. Но ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане“. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНР. 

Този ръст на заболеваемостта не се дължи толкова на по-меките или по-твърдите мерки, на тяхното спазване или неспазване, колкото на наличието на новия вариант на вируса, подчерта той.

Още по темата

„Имали сме разминавания с властта по отношение на това кога какви мерки да се вземат. Имало е случаи, когато ние сме считали, че мерките са прекалено ограничаващи, и обратно. Натискът върху нас е много голям и каквото и решение да вземем, реакцията винаги е отрицателна. Посещението на ресторант за вечеря не крие рискове. Не съм убеден обаче, че ще бъдат спазени мерките, проблемът идва след 22.30 часа, с музиката, с падането на някои задръжки. Не мястото е определящо, а начинът ни на поведение“, обясни главният държавен здравен инспектор.

Доц.. Кунчев допълни, че проблемът не е в зелените коридори за ваксинация, а в забавените доставки.

„И от трите типа ваксини сме взели почти по еднакво количество - по около 3-4 млн. дози. Спряхме се на „АстраЗенека“, защото имаше данни, че първа ще получи разрешение, това не се случи. Освен това тази ваксина се съхранява много по-лесно. Когато вземахме решенията, не знаехме цените на ваксините, водехме се от качеството и колко лесно се работи с тях“, обясни Кунчев.

Главният здравен инспектор подчерта, че системата е в състояние да имунизира между 500 000 и 1 млн. души месечно, „което е супер темп, само материалът трябва да го има“.

„Проблемът с доставките ще се реши, когато има повече ваксини. Когато има конкуренция, фирмите ще се борят къде да стъпят в страните, а не страните да се борят за ваксина“, каза Кунчев.

„Процесът на гласуване отнема между 15 -20 минути. Този процес е един от най-безопасните. Имах предложения да се включа в изборния процес, но няма да се включа, защото смятам, е човек трябва да си тежи на мястото. Няма да участвам в изборите,“ заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Е нетърпимо е относително понятие, това което е нетърпимо за едни е търпимо за други. И тъй като всеки гледа само себе си нещата са пълен хаос. За съжаление предстоят много трудни месеци за хората с възрастни близки.
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе Кунчев ти мислиш ли , че теб някой ще те пита? Ще цункаш за пореден път идна ръка и ще хвалиш нещо което е абсурдно и глупаво, но саво така оцеляваш.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Темпът на нарастване беше нисък в продължение на един месец, но от десетина дни темпът е висок като през ноември 2020 година. Остава неясно защо щабът на Борисов работи с данни от преди месец.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжат че ваксина на русия щяла да бъде одобрена от ЕС след 3:месеца ,искат да продават ментето на Зенека
78
0
 
6
 
! Отговори
Един. преди 3 години
Знаете ли къде да ви затворят...?
77
0
 
9
 
! Отговори
бедния българин преди 3 години
мерките и заповедите са поредните хварчащи листи.. Игралните зали от 19.00 до 7.00 работят с капацитет 100 % ченгилите идват и пият кафета, никакви мерки никакви заповеди нв важат
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кога се очаква ситуацията да стане нетърпима? За изборите ли или преди това?
75
10
 
4
 
! Отговори
Преди преди 3 години
4 дена си направих антигенни тест - антитела под минимум - на следващия ден се ваксинирах - вече тези новини за коронавирус просто ми минават покрай ушите - чувството е невероятно.
74
0
 
10
 
! Отговори
Ген. Мутафа преди 3 години
Така е скъпи ми Кунчев като ме засърбят топките нетърпимо се почесвам
73
0
 
11
 
! Отговори
Това преди 3 години
Което каза една сутрин по ТВ беше, че издават и сега сертификат с QR код на тези, които го ваксинират, т.е. всичко е било отдавана само са чакали удобния случай!
72
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ситуацията стане нетърпима не знам вие къде ще се криете, кунчев.
71
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече Кунчовци-мунчовци съвсем го подкараха през просото.Значи, "доказва се,че при спазване на правилата,работата на хотелите и заведенията не създава допълнителен риск"И в следващото изречение: "но ако ситуацията стане нетърпима,ще прибегнем до ново затяганеСлед като хотелите и заведенията НЕ СЪЗДАВАТ риск,ЗАЩО ще ги затваряте?! Оплели са се като патета в кълчища-и в думите си,и в действията си,и най-вече-в напъните си да играят по свирката на Оня, дето в кухата му хралупа се гонят бръмбари
70
1
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Знаем ,бе Вуйчо! Приготвили сме се за 31 март!!!
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера, руснаците, които създадоха новата ваксина Вектор (съ на втория етап от тестването) казаха, че при създаването на тяхната ваксинъ са се стремили да създадът Траен и Дългосрочен Имунитет._____Всички създатели и производители казват това!Въпросът е дали след дълъг период от ваксинирането, ще се докаже съществуването на имунитет - траещ през целия дълъг период.Иначе са търговски приказки.
68
1
 
28
 
! Отговори
Предизборно преди 3 години
Предизборна тактика на Бойко и гербаджийската дружинка. Един месец преди изборите отваряме всичко и като тръгне броят на заболелите нагоре затваряме пак и по ТВ се говори само за коронавируса.
67
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ситуацията стане нетърпима и да затегате, и да не затегате, все тая, заразата ще е плъзнала навсякъде!
66
5
 
2
 
! Отговори
Жалко... преди 3 години
Няма да участвам на изборите ....Много жалко.....
65
2
 
24
 
! Отговори
Хайде върви им преди 3 години
вярвай на такива, днеска отварят, утре затварят, мутренска работа!
64
3
 
3
 
! Отговори
въй, малеее... преди 3 години
CBS News COVID: Study Reveals California Variant Responsible For Half Of All Cases In StateWorrisome coronavirus variant now linked to half of cases in California-------------Сега съ появи нов Щам - Калифорнийски!Мъ, вече станаха твърде многу, ве!Май есента пак съ очертава "затягане?!Вчера, руснаците, които създадоха новата ваксина Вектор (съ на втория етап от тестването) казаха, че при създаването на тяхната ваксинъ са се стремили да създадът Траен и Дългосрочен Имунитет.
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо няма да въведете.Идват избори и след тях може и да няма щаб понеже може да се гласува да бъде разпуснат.