Кунчев: В България ще има сертификат за ваксинираните, независимо дали за някои е дискриминация

Според него онпускането на мерките е рисковано
28 фев 2021 19:49, Нели Христова
372
Кунчев: В България ще има сертификат за ваксинираните, независимо дали за някои е дискриминация
Снимка: БГНЕС

„Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина за коронавирус“, заяви в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той отново уточни, че „зелените коридори“ могат да работят пълноценно, когато имаме достатъчно ваксини.

„Открихме тези коридори, защото се оказа, че хора, на които им се полага ваксина по фазите, не се явяват, а такива, които много искат – не могат да се ваксинират“, коментира Кунчев. По думите му коридорите дават вариант при, например, отворени два флакона по 10 дози ваксина, а явили се 16 души, да се ваксинират четирима извън групите.

„Ако хората са възприели, че който иска да се имунизира, ще може – не е така. Докато не се нормализират доставките на ваксини, няма как да стане“, категоричен е Кунчев.

По думите му в три германски провинции са обявили, че възприемат българския модел на ваксиниране и отварят „зелени коридори“ за една от ваксините.

На въпрос дали ще има втори дози за вече ваксинираните, Кунчев е категоричен, че ще има.

Здравният инспектор коментира също липсата на ваксини. Според Кунчев „трябва да се караме“ на производителите.

„Ако някой е поел ангажимент и е получил 2 млрд. евро, за да работи бързо и качествено – нека бъде така добър да си изпълни частта“, каза Кунчев.

Той коментира още, че е пандемията е показала на Европа, че трябва да поддържа на континента жизненоважни производства като тези на маски, защитни облекла, дезинфектанти, антибиотици и ваксини.

Ангел Кунчев коментира, че ситуацията в страната ще бъде овладяна поради две причини. Едната е, че след всяка вълна има спад на заболеваемостта. И втората – колкото повече хора се ваксинират и тези, които оздравяват, толкова по-трудно ще се случва заразяването.

„България ще работим за сертификат независимо, че на някой му се струва дискриминационно“, каза Кунчев.

По думите му това ще улесни вече ваксинираните и преболедувалите. Всички останали ще трябва да спазват мерките за минаване през граница – пускане на тестове на коронавирус, например.

„Такъв механизъм може да влезе в действие само когато напреднем с ваксинациите. Ако някой иска да се ваксинира, но няма достъп, тогава няма да е справедливо“, категоричен е Кунчечв.

„Като лекар, ако трябва да отговоря – рисково е да разпускаме мерките. Ако трябва да отговоря като човек, който вижда пълната картина – още имаме последен шанс да си позволим едно разхлабване“, каза Ангел Кунчев.

Той коментира, че досегашната практика е показала, че отворените хотели и ресторанти не са повишили случаите.

„Риск има. Ако това отваряне повлияе на заболеваемостта, ние ще бъдем принудени да го отменим“, категоричен е Кунчев.

На въпрос защо на фона на отваряне на заведенията, празненствата на 3 март са отменени, здравният инспектор коментира, че на връх Шипка са се очаквали между 3000 и 5000 души. В такава ситуация, дори на открито, рискът е голям.

За предстоящите парламентарни избори, Ангел Кунчев коментира, че ако се спазват мерките, посочени в медицинския протокол, рискът от зараза е минимален.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
1
 
0
 
! Отговори
РОБСТВО преди 3 години
Моите деца живеят в чужбина.Ваксини няма за всички.Това значи,че аз няма да мога да се радвам на внуците.Ще ги гледам на скайпа.
295
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цифрово робство е
294
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, няма да има приятелю,защото април си заминавате и догодина ще сте просто един лош спомен.
293
1
 
17
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Нали това преди няколко месеца беше конспирация,м?!? Очаквайте много скоро продължение!Няма да се спрат дотук!
292
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе аз единственият ли съ на Тази Територия,който е забелязал,какво ви казаха тези от шайката НОЩ в средата на януари 2021г,ЧЕ ШАЛОВЕТЕ,ШЛЕМОВЕТЕ И МАСКИТЕ,ДЕТО ЦЕЛОКУПНОТО БУЛГАРИСТТТАНСКО СТАДО НОСЕШЕ ОТ МАРТ 2020Г,ДО ЯНУАРИ 2021Г.НЕ СА ПРЕДПАЗВАЛИ ВЪОБЩЕ ама видите ли,ако си купите от новите FFPP3..,всичко ще цъфне!А СЕГА ПОМИСЛЕТЕ,МУЧАЩИ,НЕ ИЗКАРАХМЕ ЛИ ВСИЧКИ ТОЗИ КОРОНАВИРУС И ВМЕСТО ДА СЕ НАТРЪШКАМЕ В ГРОБИЩАТА,ОЦЕЛЯХМЕ???КОЕТО ЗНАЧИ,ЧЕ ВСИЧКО Е НАСАЖДАНЕ НА ПРЕСТЪПЕН СТРАХ!МИСЛЕТЕ!!
291
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сертификатът на добитъка в хЪмерканската прерия е бил дамга с горещо желязо,за да си личи отдалече добичето чие е,ама тя въобще не го е предпазила от ножа на коляча!И тази вирус-дамга която ни размахват в момента,работат е като оная в прерията!Важното е убае,да се мучи позитивно!Му-у-у!
290
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече се замислям възможно ли е да заведа дело за клевета и обида срещу Ангел Кунчев?Нали ни нарича "антиваксъри"?Антиваксър е човек, който отказва да се ваксинира със задължителните ваксини според имунизационния календар!Доколкото съм разбрал правилно, тази все още е доброволна нали?Направете я задължителна и ще се ваксинирам! Ама не можете!!!Нямате такава власт!!!
289
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас... Този и той се продаде ли?
288
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така постигат обратния ефект - вместо да зарибят повече шарани, ще изтърват и малкото които успяха да уловят! Все повече прозират нечистите интереси на овластените да колят и да бесят! Има ли още някой, който вярва, че тези физиономии дето ги дават ката ден по телевизиите са загрижени за нечие здраве???Вече ми се гади от тези...
287
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев, защо ни караш зорлeм да гласуваме за доцент Мангъров бе???!!!Въпреки че не ми е особено симпатичен накрая ще взема за него да гласувам!!!А пък ти ми стана най-пpoтивния човек за когото се сещам!В сравнение с тебе дори доктор Менгеле ми изглежда по-симпатичен - поне на снимки съм го виждал усмихнат, а ти си винаги намръщен!Показа си вълчата кожа под агнешката нали?! Всичко е за паричките от ваксините - направи ги тогава задължителни и стига си изнасял проповеди!!!
286
1
 
19
 
! Отговори
Тролъ от Гурътъ преди 3 години
Останаха ли тук хора искащи свобода или само роби? Това изказване трябва да вдигне доста на протест...Хайде бе СЪСЕЛИ такива ....
285
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпник!!Гласувайте за АБВ и Мангъров!
284
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека има, оказа се, че сме държавата на сертификатите - за псхическа годност, нищо че всеки втори е мръднал, за енергиина ефективност, за техническа изправност, годност (можем да си ги купим) и още куп други които се издават срещу определена сума и никога за нищо не служат. Издавайте на ваксинитаните, но знайте, че е дисриминация здравния статус да се използва за отказ или получаване на облаги, тъй като здравословното състояние на човек е конфиденциална информация. Ще има дела, и ще плащате!
283
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не може да има ако не го позволим НИЕ!Ако стадото продължава да пасе,може да има всичко, и звънче на врата и чипче.
282
2
 
17
 
! Отговори
Кунчо, кажи моля... преди 3 години
каква е гаранцията, че вксинираните не могат да бъдат приносители на вируса ?
281
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Шоп *** глупав
280
5
 
20
 
! Отговори
ТОНИ преди 3 години
Един ден този и другути уб.ийци от така наречения щаб ще бъдат съдени за престъпления срещу човечеството !!!!!!!!
279
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГМО-тата се проследяват със строга документация. И ГМО-хората също.
278
34
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Глупаците без ваксина - вън от кръчмите, магазините, транспорта и офиса!
277
3
 
12
 
! Отговори
СКИТник13 преди 3 години
А професор Кун4ев дали се е запознал с професор Уй4ев или може би първо си 4ака сертификата и тогава