Зависимите търсили най-често спешна помощ в пандемията

Най-честа е била злоупотребата с алкохол
2 мар 2021 23:30, Ния Христова
5
Зависимите търсили най-често спешна помощ в пандемията
Снимка: БГНЕС
"В изолацията и пандемията хората със зависимости са търсили много по-често Спешната помощ, това сочат данните от Националната информационна линия, което пък означава, че хората са отлагали търсенето на медицинска помощ за решаване на проблема им". Това заяви пред БНР Светослав Кирилов, терапевтичен директор на Асоциация за рехабилитация на зависими "Солидарност".
 
"Очевидно тези хора са били изолирани и са търсили възможност сами да се справят със ситуацията. Но пък от друга страна данните сочат, че с 35 на сто са намалели сигналите към Националната информационна линия, но са се увеличили тези случаи, които са били в крайна фаза на търсенето на някаква помощ", поясни още специалистът.
 
"Хората и отричат проблема, крият се от обществото, но пък обажданията бележат пик от хора, злоупотребили с алкохол. Друго - ако преди през май месец не се наблюдаваше търсене на помощ, през май 2020 много хора са търсели помощ и те са били с обострени проблеми на зависимостите си.
Още по темата
 
Най-честа е била злоупотребата с алкохол, това е било много добра алтернатива в първата фаза на пандемията, но май месец най-често е търсена помощ от хората с наркотична зависимост.
 
Пандемията се отрази "най-добре" при хората с хазартна зависимост заради това, че тези заведения не работеха, но сега вече нивата се възстановиха и тук. Онлайн зависимостите не бяха повлияни от локдауна.  Вълната на зависимостите ще се разбере през тази година - част от тях сега ще ескалират", поясни още Кирилов.
 
Според него близките на хората със зависимости най-често първи търсят помощ или консултация какво да се предприеме за справяне с проблема. Специалистът изтъкна, че от години подават сигнали към Министерство на здравеопазването за трудния прием в болниците на хора, които се нуждаят от детоксикация или на хора в спешно състояние с психоза вследствие на употребата на психоактивни вещества. 
 
"Хората биват връщани от лечебните заведения, това е много сериозен проблем у нас от години", смята експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А хората, които преяждат с власт до степен на зависимост, дали търсят помощ? И тях къде трябва да ги приемат за детоксикация?
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиците оставиха младите хора да лентяйстват и те станаха пияници и наркомани.
2
2
 
6
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 3 години
А зависимите от ваксини ?!
1
3
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Само пияници на крак седят на гише и се наливат по цял ден а майки с деца отворили бирата в 10 сутринта вие какво очаквате от това общество безделници и после който и да дойде на влест все ще хленчат а не се хванат на работа