61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване

При децата проблемът също е заради застояване и прехранване
89
61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване
Снимка: БГНЕС

С наднормено тегло или затлъстяване са 61.7% от българите, показват данни на Световната здравна организация. В тази категория влизат всички хора над 18 години с индекс на телесна маса (ИТМ) по-голям от 25 са с наднормено тегло, а над 30 - със затлъстяване. ИТМ е основен показател за определяне на хората с наднормено тегло и затлъстяване и се формира от теглото на човек в килограми, разделено на ръста му в метри на квадрат. 59.35% са хората в Европа с наднормено тегло. 23.3% от европейците са със затлъстяване, а в България 25%. Аналогична е ситуацията и при децата, където според данните на Световната федерация по затлъстяване (СФЗ), 13.6% са с наднормено тегло. За проблемите, свързани със затлъстяването, разговаряме с доц. Антоанета Гатева.

„Честотата на затлъстяването в световен мащаб непрекъснато се повишава. Специално за България обясненията са свързани със застаряващото население, лошите социално-икономически условия за големи групи хора, които водят до консумация на не особено качествена храна и ограничен достъп до ресурси за активен спорт, както и с липсата на достатъчно ефективни програми за скрининг и превенция“, казва пред „Труд“ Доц. Антоанета Гатева от Александровска болница.

17.1% от момчета между 5 и 9 г. и 10.2% от момичетата на тази възраст са с наднормено тегло.

Според доц. Гатева световната пандемия от затлъстяване е свързана с една много тревожна тенденция, а именно рязко нарастване на честотата на наднорменото тегло при подрастващите.

„Това е свързано до голяма степен с обездвижване и прехранване. Проблемът с обездвижването се подсилва изключително много от навлизането и развитието на информационните технологии. Съвременните деца предпочитат да стоят пред екрана на телевизора, компютъра, смартфона и таблета, вместо да излязат навън да играят с връстниците си. Това освен повишаване на теглото води и до проблеми с поведението, съня, дефицит на вниманието, проблеми с очите и др. Освен това лесният достъп до преработени храни с висока енергийна плътност допълнително влошава проблема. Отговорност на родителите е на много ранна възраст да развият правилни хранителни навици у децата си, да ограничат максимално употребата на съвременни информационни технологии и да създадат у тях интерес към различни спортни занимания“, каза тя.

Експертът обясни, че затлъстяването е хронично заболяване и като такова носи със себе си много здравни рискове и усложнения.

„Повишеното тегло освен чисто механично натоварване оказва негативен ефект върху целия организъм чрез секретираните от излишната мастна тъкан хормони и възпалителни фактори. По тази причина последиците от затлъстяването са най-разнообразни и включват въглехидратни нарушения (предиабет и захарен диабет тип 2), сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, дислипидемия, неалкохолна чернодробна стеатоза („омазняване“ на черния дроб), жлъчно-каменна болест, репродуктивни нарушения (менструални нарушения, еректилна дисфункция, безплодие), ставни проблеми, повишен риск от злокачествени заболявания, обструктивна сънна апнея и много други. Пациентите със затлъстяване, особено тези с екстремно високо телесно тегло, често имат различна степен на инвалидизация и значително намалена продължителност на живота“, каза лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
6
 
! Отговори
До 82 (1) преди 3 години
Бъркаш действителността с оправдание.Аз бях на 42 години, когато ми се случи нещо на крака, в резултат на което сега трудно ходя повече от половин час, а тогава не повече от 10 минути и то бавно, а съм бивш спортист. Лекарите не разбраха точно какво е. При един познат става на крак го предаде на относително млада възраст. Друг има пробели с кръста още ит 35 годишна възраст. Малко са хората, които са здрави за спорт след 40 годишна възраст.
84
1
 
4
 
! Отговори
До 82 преди 3 години
Ами тичай на 70 години да играеш футбол на стандартно футболкно игрище, например. Или играй баскетбол в зала за баскетбол или на открито на два коша. Не става дума за шах като спорт. Ако това не ти стига към 70-те години добави и куп болести, от които може да пукнеш, ако малко се натовариш.
83
3
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
защото се хранят нездравословно с много тестени храни застоял животхраната в българия е с ниско качество това вносно месо по 5 лв за кг не знаемот къде е и на колко години е
82
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами ядът леб и кремвирши ,че е най-евтино !хората нямат пари за нормална риба ,салата, качествено месо и сирена - най-евтини са палмови мазнини, кръвища,замразени сърца и кожи от аржентина пристигат с тонове в Бг - баш вносителя гадината ми е съсед -три скъпи джипа и пет коли - грозен и плешо
81
6
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 75"Спортът е до време. После спортът става в повечето случаи опасен, а точно тогава се качват килограмите."Айде бе, е те това оправдание отдавна не го бях чувал. :)))И, за какво е "опасен"спорта, я кажи? И за кои спортове говориш? И до коя възраст?:)))))
80
2
 
8
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Експертката малко се е объркала. Съвременните деца живеят в общество, където за тях на улицата е опасно след 20 часа, а са подложени на непрекъснати изкушения. Когато бях дете, в квартала от сутрин до полунощ играехме - примерно на фунийки - от 6 годишните до тези които влизаха в казарма. Карахме велосипеди - примерно до Аерогарата или в Западен парк. Или просто "крадяхме" черници. Такива работи. Никой не посягаше на дете. А компютри и телефони просто нямаше. Жалко за децата днес, наистина.
79
2
 
3
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До До Krom - на 52 съм. Ти си прави сметка кога съм ходил. Уволних се 1989 година. Ще правя докато мога. От теб зависи кога да се предадеш. Да, по трудно е от едно време. Но с младите момчета не се състезавам. Мисълта ми е, че кога да се предадеш ти решаваш.
78
4
 
4
 
! Отговори
До Krom преди 3 години
И кога си ходил в казармата? През 2007-***, през 1997, през 1967, кога? Усещаш ли разликата между годините? Като станеш на "100" години още ли ще правиш лицеви опори? Едно е сега да си на 33, друго е на 43 и т.н. на 53, 63, 73, 83, 93, 103,.....
77
3
 
4
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 75 - как не. От те си зависи. От казармата не съм спирал да правя лицеви опори сутрин. И набирания. От теб си зависи дали ще се дадеш или не. Не е Средновековието. Аз съм 181 см и гледам да не качвам над 80 кг. Така се чувствам най добре.
76
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пъти ми се искало да се скарам на някоя баба купила на възпълното внуче огромна закуска или пица. Била съм свидетел многократно как някой тъпче хлапето, а после му се карат или подиграват, че било дебело. Меко казано лицемерно.
75
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълните деца са слаби за кратко на младини. Пример мен. После като те хване стреса и семейния живот, пак качваш. Мастните клетки имат памет и искат да си възвърнат пълния обем. Можете да прочетете по въпроса. Отделно е и изградения психически навик на преяждане. Това е като алкохола или цигарите. На моменти трудно се овладява.
74
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спортът е до време. После спортът става в повечето случаи опасен, а точно тогава се качват килограмите. Организмът е свикнал на високите натоварвания и като ги спреш, а това няма как да се избегне, всяка хапка ти се лепи на корема. За спорт и фитнес говорят младоците с жълто около устата. Като станат на 60 и повече години няма да могат да се занимават със спорт и фитнес
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновено, но не винаги, по-пълничките деца, като възрастни са слаби, ако не е някаква болест и обратното, по-слабите деца като възрастни обикновено са с повечеко килограми.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно за баба, едно за мама, ... се прилага при злоядите деца, които не искат да ядат.
71
2
 
3
 
! Отговори
??? преди 3 години
Странен е този BMI индекс. Трябва да съм като вейка, за да не съм с наднормено тегло, а при "идеалното" тегло, трябва да си слагаш камъни в джобовете, за да не те отвее вятъра.
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Едно за мама, едно за баба, още едно залъче за тате" Ето така се възпитават навиците на преяждане у децата, които се остават до живот и са трудни за преборване на по-късен етап. С братовчедите ми бяхме угоявани от бабите като деца и сега постоянно внимаваме за храната. Така че, бабите да се пращат на курсове по балансирано хранене и да се държат изкъсо. Предимно те развалят строя. Докато не разберат, че всекидневните шоколади не са израз на любов, а на егоизъм.
69
3
 
4
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Е, нали заради фитнесите и спорните зали е жестоката ярост на кромид 19 ? Стей хоум сейф лайф. Смеят се на хората,които тренират после плачат,но така е кой както си го направи.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56"Градинарството е малко по-различно ТАМ"Пич, вече ти обясних, че съм живял дълго време ТАМ, тъй че не е лошо да се спреш с изказванията тип "не знаеш за какво става дума". Точно ако се занимаваш с градинарство знаеш, че не е само да полееш с лейката, а си има яко кълчене и бъхтане покрай сезонна поддръжка, засаждане презасаждане, рязане чистене зазимяване и какво ли още не.
67
1
 
17
 
! Отговори
Мдаа преди 3 години
Основната причина затова е ужасно ниското ниво на обществото във всеки един аспект - интелектуално, емоционално и т.н, простотията и мързелът!!!
66
1
 
1
 
! Отговори
Гарабед преди 3 години
Жалко, но факт.Лоша диета, липса на спорт.Къде защото няма пари, къде защото няма възможност, но по една или друга причина се стигна и до тук.Дядо Гарабед и той е пълничък защото много обича да замезва, а вече не може да се движи като едно време.