COVID-19 мутира допълнително, новите вариации засягат децата

Епидемолог: Нова Зеландия и Тайван са пример за справяне с епидемията
4 мар 2021 13:07, Анисия Иванова
99

Рекорден брой са новозаразените с коронавирус у нас в последните дни, а Световната здравна организация (СЗО) изрази притеснение, че случаите рязко се увеличават по целия свят въпреки противоепидемичните мерките.

"Да, ще се увеличат броят на болните, на хората, които ще имат нужда от хоспитализация и нужда от интензивна грижа. Заболяването се връща на вълни, като се натрупат повече невъзприемчиви. Имаме съобщения за повторно заразени - заболели миналата година, които тази година отново се заразяват", обяви в "България сутрин" д-р Христиана Бацелова, която е специалист по Епидемиология на инфекциозните болести.

Д-р Бацелова посочи, че част от ръста се дължи на връщането на рискови колективи като детски градини и училища в присъствена форма на обучение.

"Или се заразяват в училище, или от родители, и се сформират така наречените клъстери", обясни тя.
Д-р Бацелова каза със съжаление, че на много места не се спазват мерките, и специално в заведенията това води до заразяване на персонала и на клиентите.

Още по темата

Според нея в провинцията има разлика в спазването на мерките. "През лятото не че тези хора не са се заразявали, но дозата е била по-малка. В един момент хората спряха да се изследват, докато не им се наложи да влизат в болница или да пътуват някъде" допълни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Бацелова посочи още, че най-голямото ни оръжие срещу вируса е ваксината и спазването на мерките:

"Аз съм привърженик на много по-строгите мерки и ще дам за пример Нова Зеландия и Тайван. Тайван нямат и хиляда доказани случаи, защото са изключително адекватни и отговорни в спазването на мерките. Те спряха да приемат себе си като нещо по-важно от обществото и всички работиха в полза на него."

"Можехме да се поучим доста от тях, тези държави имат план за такъв тип епидемии. Много по-подготвени са от Европа и ако ние сме със свободен дух, то те се запазиха здрави и живи, което прави техния модел много по-подходящ в случая", допълни тя.

С новите вариации децата се засягат повече и има случаи на деца с дихателна недостатъчност и се налага по-сериозно лечение при тях, така че колкото повече го оставяме да минава през човешкия организъм има вероятност да се видоизмени още повече, стана ясно още от думите ѝ. Експертът изтъкна, че ваксинационните паспорти са начинът за по-лесно предвижване в пандемична обстановка.

"Това не трябва да се приема като ограничение, а улесняване на ваксинираните, за да се върнем по-лесно към стария си начин на живот", завърши д-р Бацелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
търся си баничката с масло, някой да я е виждал?
84
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беше някъде средата на януари 2021г.,когато от НОЩ обявиха по телевизията,че ШАЛОВЕТЕ,ШЛЕМОВЕТЕ И МАСКИТЕ ВЪОБЩЕ НЕ ПАЗЕЛИ ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА У НАС И СЕГА ТРЯБВАЛО ДА СЕ КУПУВАТ НОВИ ОТ ТИПА FFPP..!_____Май някой друг не е разбрал, че се обсъждаше все повече навлизащата в Европа британска мутация, за която британските изследвания показваха по-голяма заразяемост, по-голяма концентрация на заразения с вируси! Т.е. по- бързо разпространение!Оттук и нуждата от по-солидно пазещи маски.
83
7
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
Мутират ви мозъците.
82
0
 
3
 
! Отговори
Off преди 3 години
прЕдвижване? - нова дума? неграмотни писачи?
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва да се поочисти Земята и всичко ще свърши, когато се освободи достатъчно място на нея. не сме вечни.
80
4
 
15
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Да и колкото повече мутира, толкова повече отслабва и става толкова по заразен. Нали тива е принципът. Ама трябва да се печелят пари.
79
10
 
14
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Абре така и не разбрахте бре! Бах го толкоз да сме ***! ТОЯ ВИРУС Е НОВИЯ ГРИП! Просто е Постъпленията от грипни ваксини НАМАЛЯХА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ! И ето ви нов витус! COVID, 19,20,21,22 ...! Сега просто ще ВИ НАЛАГТ ДА СЕ ваксинирате ЗА ВАША СМЕТКА ВСЯКА ГОДИНА! Ето казаха си го вируса МУТИРА, значи нова ваксина! И нова ваксинация! Как това за година вече не го разбрахте!?
78
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58:Много точен въпрос задаваш,само,че стадото не желае да мисли..и толкова.Та,относно "пазещите маски":Беше някъде средата на януари 2021г.,когато от НОЩ обявиха по телевизията,че ШАЛОВЕТЕ,ШЛЕМОВЕТЕ И МАСКИТЕ ВЪОБЩЕ НЕ ПАЗЕЛИ ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА У НАС И СЕГА ТРЯБВАЛО ДА СЕ КУПУВАТ НОВИ ОТ ТИПА FFPP..!Но стадото не разбра какво му казаха -ЧЕ ВСЪЩНОСТ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ИЗМИНАЛА ГОДИНА,ХОРАТА СА СЕ ЗАРАЗЯВАЛИ СЪВСЕМ "СПОКОЙНО" И ЕФЕКТЪТ ГО ЗНАЕТЕ!Никакви трупове и линейки,с които ТЕ заплаш
77
0
 
15
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Правя си изводите и от много други явления в България,които ги няма в цивилизованите държави, като кражби,лъжи,замърсена градска среда,вандалщина,бездомни кучета,агресия и т.н. Например; почистих едно сметище,прекопах го,залесих го с 18 фиданки иглолистни и 5 кг райграс,но за 4 месеца откраднаха заедно с колчетата 5 дръвчета и отъпкаха с автомобили поне 20 пъти.Прекопаване след тях всеки път...
76
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бунгарне чети коментари и не генерализирай. "Българина" не е 25 човека, че да можеш да ползваш такова обобщение спокойно.
75
4
 
7
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Може ли българина да е толкова ***. Просто,не е за вярване.Наистина.Четеш коментари и се чудиш...Велики сме..
74
2
 
10
 
! Отговори
Явно преди 3 години
герб чака вируса да го спаси. Чакай герб, чакай. Съд и пандиз.
73
3
 
12
 
! Отговори
Предизборно преди 3 години
Както и да мутира вируса то скоростта е стандартна. Пък и повечето мутации санеутрални или даже пагубни за самия вирус. Полезните за него са малко. Повече ме притеснява мутацията на предизборните листи на партиите. качеството на новия парламент ще е даже по-зле от сегашния по мои наблюдения. Готвим се за по-зле. ШШШШШШШъ съ упрайм - ама друг път. По Кулеков и Бойчев с трите пръста Ш.
72
0
 
8
 
! Отговори
Инженер преди 3 години
До ЖороПри хората мутациите са една на поколение. По академик Клесов. Повечето мутации са безполезни, неутрални. Някои са вредни. Други полезни. Например 1 процент от хората на планетата са с мутация, която им пречи да заболеят от ебола. Такива ми ти работи .
71
7
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
каквото не му харесва на *** е платена агитация. Той/тя пише анонимно по 10 коментара и после "по цял ден си тук, ***!" :D
70
4
 
10
 
! Отговори
Куха Лейка преди 3 години
След такива изказвания що имало насилие! Това е престъпно, но надали надараната с излишен мозък дама го осъзнава
69
2
 
11
 
! Отговори
Калинки борят вирус преди 3 години
Още и мутри. Естествено без успех. Акъл трябва. Де го у гербаджии. Липсва. 4 апартамента купил напоследък здравния. Ми той гони цел 6 бе? Кви борби с вирус. Гони на Цецо бройката. 8 милиарда опитни човечета и квото успее да мутира се разнася с авиация по свет. Кво очаквате? Ваксините няма да са края за този вирус. Може да го свият само. Плазменото лечение водело до повече мутации. Тва дет е за богати и връзкари. За бедния ковчег - да не се добере до пенсия. Ура за капитализма и демокрацията му.
68
0
 
6
 
! Отговори
Тролъ от Гурътъ преди 3 години
До евакуацияИ какво те кара да мислиш че навън е по-добре?
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До инфо за мераклии"Тъпaта ви имунна система не разбрала, че трябва да премахва само протеина и взела, че ви съсипала и органите"Замени "протеин" с "виръс" и си прав :)
66
1
 
6
 
! Отговори
Аз бе преди 3 години
Българина мутирал.... Да, при хората мутациите са със скорост една мутация на поколение. Известно. Въпросът все още е в скоростта на мутиране на короната. Някои казваха до 4 пъти по-бавно от грипа. Имаше такива писания. Ако е така добре. Ако не - забравете за ваксини. Бързо мутиращ вирус не се гони с ваксини. Ваксините в случая ще са едни пари за едни бизнеси. ЛЕКАРСТВО. Целево. лекарство срещу този вирус. Това трябва. Ама няма. Доказано е вече, че лечението сплазма точно кара вируса да мутира.