Проф. Момеков: Не е моментът за екскурзии или екзотични пътувания

Колкото и гадно да звучи, мненията против ваксините трябваше да бъдат потискани
4 мар 2021 08:57, Елка Василева
80
Проф. Момеков: Не е моментът за екскурзии или екзотични пътувания
Снимка: архив, БГНЕС

Трябваше да се обяснява на хората защо да се ваксинират и колкото и гадно да звучи, противните мнения трябваше да бъдат потискани. Това коментира проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, пред БНТ.

Той обясни, че освен клиничната пътека има много колатерални разходи за COVID - лекарствата са безкрайно скъпи. А когато те ваксинират и не се разболееш, всичко това се спестява, категоричен е проф. Момеков.

„Ваксините бяха тествани при огромни популации и на този етап нищо не може да се сравни с тях. След поставянето на ваксина има период в който се разгръща имунната реакция“, обясни ученият.

Още по темата

Според него идеите за поставяне само на една доза при преболедували COVID са по-скоро мерки при недостиг на ваксини.

Проф. Момеков категорично смята, че в сегашната ситуация не трябва да се предприемат екскурзии или екзотични пътувания.

„Мисля че е много странен период да ходиш на екскурзия в Африка. Знаем, че в ЮАР изолираха един вариант, който е много проблемен. Част от тези страни разчитат на Исус да ги пази и мисля, че не е добра идея в този период да ходиш на места, където не се знае каква е ситуацията с пандемията“, обясни Момеков.

60% от договорите за ваксините ще бъдат предназначени за 14% от световната популация. СЗО направи един механизъм за подпомагане на тези страни, но знаете, че там живее огромна популация от хора, обясни проф. Момеков.

Това, че сме си измерили антителата, не дава мегаточен отговор на въпроса доколко сме развили имунитет, допълни още той.

По въпроса за страничните реакции след ваксинирането Момеков обясни, че ваксините съдържат макромолекули, а някои буквално съдържат вируси, така че е нормално да има реакции.

„Ако се направят брутални мерки от сорта на въвеждане на полицейски часове, на нас българите това ни действа много зле, трябва сами да се ограничаваме“, смята фармакологът.

Отварянето на заведенията не значи, че пандемията е свършила, категоричен е проф. Момеков.

Относно недоверието в ефективността на ваксините той даде пример как хората си купуват хранителни добавки за коса, кожа и растеж от нокти от интернет, а същевременно не искат са се доверят на най-големите фармацевтични компании в света. Така че бигфарма не е злодей, заяви на финала проф. Момеков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Колкото и гадно да звучи, мненията против ваксините трябваше да бъдат потискани"Включително и информациите за починали след ваксиниране и пометнали родилки. Нищо да не пречи на експеримента с населението, нали така?
60
1
 
7
 
! Отговори
Ковидиот преди 3 години
"След поставянето на ваксина има период в който се разгръща имунната реакция, обясни ученият"Явно и с музиканта Венци Мицов е станало нещо такова и за това лежи с Ковид в Александровска 10 дни след поставяне на ваксина.
59
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е докторе, ама кой да те чуе от дървеното мнозинство,(за биг брадърщината иде реч) което нищо не признава.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не ми дойдеш на свиждане в болницата, бе ? ------Ми кажи в коя болница си, за кого да питам?А и още нещо - защо лъжеш?Понеже си много болен, затова ли пишеш толкова дълги съобщение?
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 53 ал бъндияка пропаганда да плашат балъцитено не останаха
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 64Пич, когато объркаш преди 2 седмици 2 кубика бетон сам------Не знам на кого пишеш, но аз горе-долу разбирам от бъркане на бетон и ако си избъркал 2 кубика сам, трябва въобще да си умрял. Освен ако не си ги бъркал един месец.
55
7
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 3 години
Що не ми дойдеш на свиждане в болницата, бе ? От 10 дена съм на кислород, темп. не пада. Но 56 съм, без никакви други заболявания. Не пуша. Ако емате ваксини - бодете се, щото е гадно, много гаддно положението. Истината е, че лекарство НЯМА. Организма сам трябва да го сбори. На мен ми вливат 2 антибиотика и пия трети и това не минава. Няма начин да е от прилепи.Щом имаш хъс да дращиш у нета начи си на шес... 56-годишния с речник на 14-годишен...ххохохохоо
54
6
 
3
 
! Отговори
ТАКА ЛИ? преди 3 години
АМА ВЕРНО ЛИ НЕ Е МОМЕНТА ???Пуснато е всичко децата да сеят заразата те са номер 1 като източник и разпространител на инфекции и зарази. Отворени са молове, заведения. Тур оператори и хотелиери ги помпат с пари и помощи и сега им е сезона за избичат печалбите от туристи.
53
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами мненията и сега се потискат. Даже нещо повече, вече не пишат дали някой се е разболял след ваксинация, а със сигурност има такива.
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този ваксинирал ли се е?
51
4
 
18
 
! Отговори
SS преди 3 години
щом такива измислени "професори" почнат да приказват за 'потискане на мненията', това почва да навява на фашизъм... ама не обикновен, а 'професорски', като при проф. Цанков през 30-те години на миналия век.А да не би пък тоа измислен млад "професор" да мисли да става депутат, а? Че така усложливо се слага на гер.бер.астите?...
50
2
 
4
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
До До 53 ал бъндиАбе, Слънчице! и АЗ ГО ИЗКАРАХ ТОВА. И по-тежка хрема съм карал.Какво да ви правя като сте кекави и заради такъв безобиден вирус вислагат на кислород?!Аман от такива грешки на еволюцията, които искат да ни вменят, че трябва да бъдат опазвани. Не, драги. Ако не искаме да се изродим като човечество, тия, които карат тежко банални вируси, трябва да бъдат заличени от човешката популация и точно това се случва в момента. По естествен път.
49
0
 
7
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Проф.Момеков май визира Началника-инспектор!
48
3
 
5
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Рискът трябва да е целесъобразен.Никой не може да докаже,че ваксината влияе на зачеването или плода,но е доказано,че К19 причинява смърт и последствия.Да,очевидно не в мащаб,който ще затрие света,но достатъчен,за да се счита за коварен вирус.И в края на краищата ако подхождаме предпазливо и с недоверие към всичко ново и непознато как и кога ще се развием като цивилизация.Всяка екстра на 21 век някога е била експерементална и с неясно бъдеще(кинескоп,рентген,инвитро,стволови клетки,лекарства)
47
3
 
12
 
! Отговори
Ал Бънди преди 3 години
Много слаб лобист. Добрите лобират елегантно. Този е като слон в стъкларски магазин.
46
1
 
9
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Всеки има право да поеме своите рискове - да пуши, да пие, да взема каквито прецени субстанции и да си играе на хазарт с бъдещото си поколение. Но това е ХАЗАРТ, някои изтеглят и късата клечка. Да си поставиш в момента препарат с неясни ефекти в бъдеще означава, че се поставяш в ситуация на опитен заек. Това е. Говоря главно за млади жени и бъдещи майки. Останалите могат да понесат риска от някое автоимунно, не е чак такъв риск.
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свойствено за глуп***ка е да отхвърля всичко,което примитивният му мозък не може да смели.Втълпява си абсурдни причини също толкова кретеноидни,колкото е самият той.Пълно е с такива д?били,а те са оръжие за манипулации на определени групи политици.Спускат опорка без никаква аналитичност във ФБ ,той кълве,а после ни проглушава ушите ,че ТЕ(и той не знае кои) го убивали,следели,чипирали.Добре,че нормалните на този свят са повече,че иначе щяхме още да лекуваме хипертония с лук и лимон !
44
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Борко ''раАз малко не разбирам, какво точно Ви дразни в това че обикаля?Да рабирам ли, че следващият просто ще се кльопне в София и няма да го е ня за провинцията ?Вчера, се видя, че Президента мерки не спазва нито заповеди - еми тя рибата се вмирисва от към главата !
43
3
 
9
 
! Отговори
Борко ''ра преди 3 години
Прав е Момеков, но в държавата има един ЕКСКУРЗИАНТ-ИНСПЕКТОР който обикаля села, паланки и строежи, на него му кажете.
42
3
 
1
 
! Отговори
Батко преди 3 години
До 45 да си ***! Разбрали ме! И да целуваш на Момеков задните и предни части!