За Спутник V: Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе до крайната цел

Д-р Монев: Политиката отстъпи на обществените настроения в Германия
4 мар 2021 15:00, Елка Василева
162
За Спутник V: Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе до крайната цел
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако имате трима души със старата мутация на COVID-19, при R число от три, след 10 цикъла на разпространение ще заразят 200 хиляди души, при британската мутация това R число е 5 и след 10 цикъла на разпространение ще заразят 29 милиона души. Такава огромна е разликата в една лека повишена заразност на вируса и затова няма как да не ни притеснява това". Този коментар направи пред БНР д-р Стоян Монев, лекар на първа линия в Covid сектор в общинска болница в Германия.

Той уточни, че и там ситуацията се усложнява, а противоепидемичните мерки се удължават до 28 март, като се определят възможности за облекчаването им в регионите, където заболеваемостта се понижава.

Още по темата

"Политиката отстъпи на обществените настроения, защото реши, че населението е изморено и не може да се продължава с тежкия локдаун. Но това ще даде тежки последици в следващите седмици", уверен е лекарят.

Д-р Стоян Монев прогнозира, че до септември ще има достатъчно ваксини за гражданите на страните от ЕС и призова хората след информирано решение да се ваксинират.

"Има известни резерви в Германия към ваксината на "АстраЗенека", която се появи след медийни публикации, че тя е 20-30% по-малко ефективна от "Пфайзер", което се дължи на по-ниска ефективност при по-възрастните хора, тези над 65-годишна възраст. Въпросът е, че дори да се заразят, ще протече като настинка, няма да стигнат до интензивни отделения и няма да умрат. Затова не разбираме страненето от тази ваксина", каза лекарят.

Според д-р Монев е правилно решението в България да има зелени коридори за хора, които да получат подготвени ваксини за приоритетните групи при неявяване на хора от заявените списъци.

За руската ваксина "Спутник V" той изказа мнение, базирано на научни публикации за нея, че е много добра. "Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе всички до крайната си цел. Няма данни да бъде опасна, дори данните са много добри“, каза д-р Монев.

„Проблемът при руската ваксина е, че Русия няма капацитет за произвеждане на високотехнологични продукти и трябва да помоли Южна Корея, Италия, Франция или др. държави да произвеждат нейната ваксина. Въпросът е кога ще могат да я произвеждат. Правилно е да я одобрят от Европейската агенция по лекарствата, но руската ваксина ще бъде твърде късно налична, за да помогне за пандемията", смята д-р Стоян Монев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Ийон ТихиРуските *** сте изключително посредствени в работата си: единствената компания, която има някакви значими забавяния е Астра Зенека и обяснението е, че има производствени инциденти, което бави навременното производство (имаха наскоро пожар в един от основните им заводи), а не липса на капацитет за производство.От друга страна говорителя на Кремъл директно си призна, че нямат капацитет за производство.Това е ЛОША новина за балъчетата, които се прецакаха да си поръчат Спутник.
140
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя вече помага и работи в много държави.......в третия свят, около 85 индивида са ваксинирани с нея.
139
4
 
10
 
! Отговори
A преди 3 години
Тя вече помага и работи в много държави, ес не е целия свят. ако някой не го знаел случайно)). А и в Европа вече я има също. В тези държави, които се управляват от мъже, не от пикльовци.
138
9
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Ало , тук Спутник, Търси земята, Край !,Ало, Спутник Търси Земята, Крак!- Кажи ве Спутник !- Обикалям обаче, Незнам Къде се Намирам,Ще ми кажете ли къде се намирам ?ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
137
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Спутник V
136
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХариАми то аз вече я споделих: проекта на БСП е бил: или руската ваксина или НЯМА ПРОЕКТ.Толкова за загриженосттта на БСП за здравето на хората.
135
1
 
2
 
! Отговори
Хари преди 3 години
До 147 Доколкото управляващите сега не са БСП, а от управляващиге ухото ми дочу, че нещо можело да стане, ама не било позволено от законите (или закона). Само де попитам Кой кове законите сега?! А за въпроса Ви, не мога да гадая. Ако имате ясна и точна информация, няма по-просто решение освен да я споделите.
134
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХариИма, обаче БСП не искаха да се махне текста който изрично изискваше САМО руската ваксина. Познай защо?
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Astra са мафия. Италиянците хванаха пратка за Австралия днес а не са си изпълнили задълженията към Европа. Пък вие се редете на опашка
132
1
 
7
 
! Отговори
Хари преди 3 години
Не мина и час и новините на БНТ потвърдиха моят коментар. Какъв цирк от управляващиге само скудоумни мисли на скудоумни хора, попаднали в неудобна ситуация. Много ми беше забавно решението на НОЩ всяка област да се оправя сама. Измиват си ръцете като Пилат Понтийски. Само ще напомня, че освен руска има и китайска ваксина.
131
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ---"Доколкото знам, третата им ваксина, която е одобрена преди седмица позволява алкохол."Мдаааа. След два маесеца пак ще е следващото извинение и така докато Запада не се е ваксинирал масово а блатото още обяснява кой му такова в гащите.Както обикновено.
130
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Карал съм ЛадаА принципно, сега караш ли Лада, още ли си с руска жена и още ли си мечтаеш за Калашников?
129
7
 
12
 
! Отговори
Карал съм Лада преди 3 години
Е*** съм руска жена.Стрелял съм с Калашников.Знам че и руската ваксина ще свърши работа.
128
1
 
7
 
! Отговори
Хари преди 3 години
Още по коледа коментирахДед Мороз, дед Мороз,я хочу щобы ты меня принсСпутник V, Спутник V.Я не буду спать,тебя буду ждать.Но сбърканият вектор в политиката на управляващите е ориениран само към Астра Зенека, Пфайзер и Модерна, за разлика от унгарците и словаците, които не се съобразиха с европейското лицемерие.
127
3
 
16
 
! Отговори
--- преди 3 години
Хора, руснаците разработват Спутник-а от средата на януари 2020...Август беше одобрен, а преди това е изпробван върху около 40 000 военни.Няма как да ме убедите, че руските микробиолози са назад в сравнение със света, все пак става дума за държава, която е наясно с химическо и биологично оръжие!А руснаците не искат да се ваксинират, понеже алкохола не е препоръчителен след ваксинация. Доколкото знам, третата им ваксина, която е одобрена преди седмица позволява алкохол.
126
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРуската ваксина е одобрена вече от 40 държави. Стига с вашите инсинуации. я изброй поне 10
125
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махайте руските ***
124
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 133"толкова вече фантазирате, че и най-простите не ви вярват."То и те не си вярват, и си личи.
123
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 130При Путин платформата е тази на КГБ с най-доброто от Сталинистките времена.
122
4
 
11
 
! Отговори
Джони Уокър преди 3 години
Не е "Ладата", а "Калашника", сред ваксините.