Д-р Чавдар Ботев: Да имаме едно наум за ваксините

Благодарение на тях ще успеем да контролираме заболяването
Обновена: 7 мар 2021 10:22 | 7 мар 2021 10:19, Ния Христова
12
Д-р Чавдар Ботев: Да имаме едно наум за ваксините
Снимка: БГНЕС
"Благодарение на ваксините се очертава възможност около септември месец тази година да успеем да контролираме заболяването от коронавирус, специално в Европа и САЩ, защото ще се постигне някакъв групов имунен отговор."
 
Това каза пред БНТ известният хематолог и консултант на Националната пациентска организация д-р Чавдар Ботев.
 
Той е на мнение, че все пак трябва да имаме едно наум за ваксините, тъй като са направени за една година, а не за десет, но такава е епидемиологичната обстановка.
 
Според него, на този етап може да се твърди, че 40% от хората по принцип не боледуват от коронавирус и това е големият резерв.
Още по темата
 
"Ако живеете с човек и той е заразен, и сте в много близък контакт, този процент е 40. Също лекари, които са на първа линия в различни държави и в големи групи, този процент се запазва. Което говори, че най-вероятно сме прекарали някакви коронавируси или други вируси и създаваме някакъв кръстосан имунитет", допълни хематологът.
 
Голям брой хора са преболедувалите. Скритите са тези, които не са се обявили. Според д-р Ботев в България над 50%, може би бройката е два пъти по-голяма от тези, които са преболедували реално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да се местим в САЩ или Европа, щом почнахме и тях да коментираме. Народа го интересува кога ще може да на влее заразата и нас.
9
1
 
5
 
! Отговори
до До 6 преди 3 години
Образовай се малко...имбецила в коментарите е един и май си ти амебо
8
5
 
20
 
! Отговори
Дебелите да мислят преди 3 години
Според данни цитирани в "Уошингтън Поуст" 88% от смъртните случаи от коронавируса са в страните, където над половината население е плувнало в тлъстини (BMI - индекс на телесната маса над 25), а най-лоши са последствията при хората с BMI над 30. Сред тези страни са и САЩ, и Британия, и Италия.Ето ви нагледно доказателство какво безумие е либерастията - нали било чудничко да си бодипозитивен, да се радваш на тлъстините си и да ги смяташ за красиви. А накрая идва природата и почиства грешките си.
7
6
 
24
 
! Отговори
що така бе миме преди 3 години
Вече е ясно че колкото повече се ваксинират толкова повече се разболяват.А сега де!
6
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ммм професор или доктор ли си какво си не можеш да смяташ. От къде дойдоха тия 40% дето не се заразяват? Колежката ми на работа вече седмица не е на работа заради странични ефекти от ваксината на Астра Зенека. Добре е да се спомене, че Пфайзер и Зенека използват бъбречни клетки на абортирани бебета. 293 на брой във всяка доза. Който иска да получи листовките да ми каже.
5
8
 
15
 
! Отговори
Бакрото преди 3 години
Не е лошо да ни накарат да си биеме де що има ваксина.Против малария,рак,тетенус за всеки случай и змийска противоотрова.Все пак "ваксините" са спасили човечеството
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40% имали кръстосан имунитет, 90% го карали безсимптомно, 1% са ваксинирани, 5% вече са го преболедували...Сбора от процентите надхвърля 100, защото ни управлява човек прочел една книга от поредица съдържаща няколко тома...
3
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест 50% вече са защитени?! Защо тогава ги подлагат на насилствено ваксиниране, електронен ваксинационен паспорт (здрасти с чип)
2
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз си имам едно на ум,затова няма да се ваксинирам.
1
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по точно ще контролирате не заболяване а хората . Тоест Овцете