Ще станат ли ваксините срещу COVID-19 задължителни?

Никой не може да ваксинира хората насила, каза адвокат Мария Петрова
9 апр 2021 09:30, Ния Христова
92
СЗО отправи сериозни критики относно темпа на ваксинация срещу COVID-19 в Европа. Според организацията имунизацията върви твърде бавно. Ще запазим ли правото си на избор да не бъдем ваксинирани или имунизацията ще стане задължителна?
 
"В момента има задължителна ваксина, защото наредбата, която има в България за ваксините, ги разделя на две - едните са препоръчителни, а другите са задължителни. Всеки един от нас при раждането си подлежи на задължителна ваксинация", каза адвокатът по медицинско право Мария Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
По думите й ваксините срещу COVID-19 трудно ще станат задължителни, тъй като коронавирусът не попада в обхвата нито на СЗО, нито българската наредба позволява такова нещо.
 
"Ако трябва да се промени нормативната уредба и ваксината срещу Ковид да стане задължителна - това е много дълъг и труден процес. Те винаги са доброволни, така че никой, никога и за нищо не може да ни задължи. Когато говорим за задължаването й, ние подлежим на определени санкции", допълни Петрова.
 
Тя коментира изказването на доц. д-р Ангел Кунчев, в което той се обяви за задължителна ваксинация на всички служители на домове за възрастни хора.
 
"Никой не може да хване хората и да ги ваксинира насила. Изказването му вероятно е породено от неговото огромно желание да опази общественото здраве, но от друга страна е в абсолютен разрез с правните принципи. Никой не може да бъде задължен против волята му да се подложи на нещо такова, може единствено впоследствие да бъде глобен и да търпи някакви негативни последици от това свое поведение. Докато нормативната уредба е такава, никой няма да бъде уволнен, защото не се е ваксинирал", категорична е юристката.
 
Мария Петрова подчерта, че трябва да си мисли и за хората, които не могат да се ваксинират по здравословни причини.
 
"Бизнесът е в капан от самото начало на пандемията, защото е противопоставен между мерките, които държавата прилага и нуждите на обществото. Ако бизнесът иска да намери разумно решение - такова има", добави тя и посъветва от бранша да проведат добри информационни кампании на тема "Ваксини и имунопрофилактика". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80...на "оптимизиране" на маТрЯла..."Голям % от сложилите си имунната терапия:-ако сте над 70 год-очаквана продължителност на живота ВИ.. 1-3 години.-за младите, взели" причастието" - 5 до 10 г."Мнение:Dolores Cahill PhD. Molecular Biologist/Immunologist. Dublin
61
2
 
17
 
! Отговори
Експерт преди 3 години
Насила хубост не става!!! 500 години не ни смениха вярата...сега на какво се надявате с тези ваксини!!!!!
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49Образованието е задължително в България, тъй че никой не може да ти спре детето от училище без значение ваксинирано ли е или не. В допълнение аз и сега си поръчвам всичко през нета - найш как ще ме накара да се ваксинирам ограничението да ходя в магазини. Всъщност кой собственик на магазин, ресторант, хотел, авиокомрания ще се лиши от 1/2 от клиентелата си? Или ще сложат полицай пред всяко капанче, кафене, летище и т .н.т?! Само и**** са повече от китайците!
59
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Израел се ваксинират яко. И тормозят тези без ваксина. Концлагера им е в кръвта, явно
58
1
 
30
 
! Отговори
Свободомислещ преди 3 години
Все още не сме в концлагер за да има задължителна ваксина. Този път няма да се оставим да ни ликвидират както при Холокста. Няма да удовлетворим амбициите на Бил Гейтс, Сорос и подчинените им СЗО, РКИ и фарма-концерни.
57
2
 
5
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: номер 66Не беше на референдум, а така решиха гербавите.Законът за задължителното гласуване обаче отпадна благодарение на Мая Манолова, която тогава в качеството си на омбудсман молба до Конституционния Съд за отмяната му. Конституционният съд реши, че този закон противоречи на Конституцията и така отпадна.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С какво са доказали,че това е вирус и изпуска,пуска някаква съставка оставаща непроучена и за туй неизвестна за да има антидот,че на вируса антипод,а че има натравяне да има щом умират хора,други едва се отърват от натравянето,трети едва го чувстват зависимо от количеството на дозировката на таз отрова,коят е създадена на основата на коят са открити и обяснени биол.вирусите,организмите за съществуване азотно фосфорните съединения органични от петте елемента-азот,въглерод,кислород,водород,фосфор.
55
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ псевдоваксини срещу заболяване с нищожна смъртност могат да станат задължителни, не се излагайте...
54
0
 
25
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: Шопа (номер 61)А тебе кой те е излъгал, че германците били дисциплинирани?Ти знаеш ли какво става в момента в Германия?Масови протести срещу мерките.В много области на Германия ваксинационната кампания е буквално провалена заради колебаещи се и отказващи да се ваксинират с прословутата вече ваксина на АстраЗенека!В много области ваксинацията е спирала и тръгвала на няколко пъти. Изобщо пълен хаос!Германия е федерална република, с много федерални провинции.
53
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Най добре е да се осигурят ваксини за всички и срок за ваксинация. След това, който се разболее от Ковид и е отказал ваксинация, да си плаща лечението а да не е по здравна каса." - ОК, аз лично ще си платя, ако се приеме едно подобно дискриминационно законодателство, но тези, които се ваксинирате и имате проблеми заради ваксината също ще си плащате лечението сами, без значение дали говорим за тромбоза, рак или каквото там... Съгласен? ...
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 57От трите изброени вида законна е само задължителната ваксинация.А в момента такава по закон няма. За коронавируса имам предвид.Има задължителни ваксинации срещу много други болести, друг е въпросът че далеч не всички спазват законното задължение и тук-там пламват епидемии, да не уточнявам от кои малцинствени групи.Всичко останало е незаконно, макар че не е задължително в НК да са предвидени съответните наказания срещу такива престъпления (които се извършват и в момента).
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако наложат някакви ограничения на неваксинираните мисля, че ще е редно да си направим референдум и да видим колко от българите искат да живеят в общество на дискриминацията. Въпреки че съм проевропейски настроен, ако ЕС наложат подобна глу_пост съм готов да гласувам и на друг референдум - за излизане от ЕС и то със "за"... Аз искам да сме част от Европейски съюз, а не от Хит_леристки Съюз...
50
1
 
10
 
! Отговори
някой преди 3 години
Да направят ваксините срещу коронавируса задължителни е все едно да направят задължително пиенето на витамин C! Просто е абсурдно да се говори за това.От друга страна обаче, при този психически терор, нека ги направят задължителни де!Нека ги направят! Само че не могат! Не могат да ги направят задължителни и за това си има много логична и обяснима причина... но хайде да не навлизам в детайли и да открехвам някои ***.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има разлика между принудителни, задължителни и насилствени ваксинации. Принудителни са когато формално не са задължителни, но реално си принуден да се ваксинираш, за да си улесниш живота например. Задължителни са когато се (само)задължен да се ваксинираш под натиска от някакви последващи наказания. Насилствени са когато ти ги поставят насилствено против волята ти. В момента сме някъде по средата на пътя между принудителни и задължителни, даже в България сме още в началото и слава Богу.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има разлика между принудителни, задължителни и насилствени ваксинации. Принудителни са когато формално не са задължителни, но реално си принуден да се ваксинираш, за да си улесниш живота например. Задължителни са когато се (само)задължен да се ваксинираш под натиска от някакви последващи наказания. Насилствени са когато ти ги поставят насилствено против волята ти. В момента сме някъде по средата на пътя между принудителни и задължителни, даже в България сме още в началото и слава Богу.
47
0
 
6
 
! Отговори
закони преди 3 години
Още от сега трябва да си извоюваме автономия.
46
4
 
9
 
! Отговори
мак преди 3 години
Насила няма да ни ваксинират, просто ще въведат ограничения като за отиване на фризьор да речем. Ще живеем от тест до тест, днес тест за фризьор, другата седмица- за да свършим нещо в общината и пак тест и така до края на живота, или докато не се ваксинираме, само че с тези нови щамове колко ваксини ще измислят за 0 време и доколко ще са ефикасни.
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33: ТЕ няма да те насилват,но ще създадат такава среда около теб,че след време сам ще се затичаш да те ваксинират - промени в закони и подзаконови актове(и тогава всичко ще бъде "законно"),създаване на система от глоби на работодатели,ако бъде намерен неваксиниран да работи за тях,създаване на повсеместни забрани за пътуване на неваксинирани във всякакъв вид транспорт,забрани за посещение на учреждения,влючително училищата и накрая,забрана за влизане в хранителни магазини...!И сам ще отидеш!
44
2
 
9
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Ех те задължителни може и да не станат, но ще станат ДОБРОВОЛНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Т.е. абе ако искаш да идеш някъде ти трябва зелен паспорт за зелен паспорт ти се иска ваксинация! Ако искаш! Ако искаш детето ти да е на училище ами трябва му зелен паспорт, ако искаш! Ако искаш ... и т.н. Т.е. те не са задължителни те са ДОБРОВОЛНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! Та така!
43
20
 
2
 
! Отговори
Възвишен Идеалсит преди 3 години
Такива възвишени слова - "никой не може да ви ваксинира насила". Но ако смъртността беше 10%, щяха да ви държат двама яки и трети да държи автомат към челото ви, докато фелшера ви поставя ваксината.