Лекари: Застанете на наша страна, за да победим вируса

"Разбрахме колко дълго и самотно заболяване е Covid-19"
11 апр 2021 12:36,
90
Лекари: Застанете на наша страна, за да победим вируса
Снимка: БГНЕС

Липсата на кадри и недоверието в системата остават най-големия проблем в здравеопазването. Това споделят пред БНР лекари, които работят на първа линия с пациенти с коронавирус.

"За тази година натрупахме опит, разбрахме колко дълго и самотно заболяване е Covid-19 - самотно за болните, тъй като не общуват с близките си, докато са в изолация. Трудно е и за нас", споделя преживяното от работата си на първа линия през последната година д-р Мария Пишмишева, началник на Инфекциозното отделение на Многопрофилната болница в Пазарджик - едно от лечебните заведения, подложени на силен натиск през последните месеци.

"И все още е така", казва д-р Пишмишева, но остава оптимист. "Изобщо нямам илюзиите, че ние ще се откажем, аз смятам, че ще се справим", допълни тя.

Тя призовава хората да помогнат на лекарите, като спазват мерките. Такъв е и апелът на доктор Гергана Николова, семеен лекар с над 30 години опит в професията.

"Да бъдем сплотени, да можем да разчитаме един на друг, няма друг начин да се справяме с изпитанието, в което сме поставени", каза доктор Николова.

Липсата на кадри и недоверието в системата остават проблем: "Виждате, когато някой не носи маската, не спазва дистанцията, защото не вярва, че има такова заболяване ние сами се убеждаваме какъв печален по някой път е крайният резултат".

Затова д-р Гергана Николова припомня думите на Хипократ: "В една стая се намират лекарят, пациентът и болестта - на тази страна, на която застане пациента, такъв ще бъде и изходът. Застанете на страната на вашия лекар, за да можем да победим болестта".

Д-р Пишмишева и д-р Николова бяха сред изявени медици и здравни специалисти, които получиха почетния знак на президента на церемония на "Дондуков" 2 на 7 април.

Номинациите за отличието са предложение на Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
laplandetza, lakar преди 3 години
Gluposti, pandemiq nqma, izfabrikuwana operatiwka na Zlite sili. Sramota, kolegi, Zasramete se!!
63
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия доктори изнагляха. Много хора загубиха близки, заради липсата на лечение на старомодните болести, защото всичко е Ковидарници сега. А в Ковидарника ги държат седмици, само заради пътеката. Космонавтите им хвърлят кутия солена манджа и парче сух хляб. Наскоро позната беше в него. Добре че имаше кой да й праща читава храна. Да не говорим, че ги третират като чумави. Не случайно хората си имат причини да не вярват на думите на лекарите.
62
2
 
7
 
! Отговори
колега преди 3 години
Ееех ,колежки, колежки парите какво не правят като те карат да говориш и лъжи най-безсрамно!
61
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарките ПИШМИШЕВА и НИКОЛОВА наясно ли са че няма изход от ситуацията. Помните ли думите на МуФтажииски. Той каза. ЯКО много ЯКО ще се м.ре. При тези неадекватни действия на оня с присадения Перчем и Шлангажията заразата няма как да се спре. Това не е обикновено вирусно грипче това е биологично оръжие предназначено за убиване на милиони.Шлангажията вика работете и те плъх.овете работят и заразяват всичко наред. Без затваряне на всичко без изключение вируса няма да изчезне.
60
1
 
20
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Доктор, който се е оплескал с политика, със сигурност не е доктор, на когото може да се вярва, бидейки политиката е инкарнация на лъжи и преднамерена заблуда. Въпросната лекарка използва такива изтъркани клишета, че е просто патетична.
59
2
 
17
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
до 49Да не искаш лекарите да ходят да ги гонят из улиците и да им слагат маските?------Сериозно ли вярваш, че на открито, на улицата, можеш да се заразиш с вирус чрез дишане? Ако вярваш в това или дори го допускаш за вероятно, ти си готов пациент на лудницата.
58
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С това съм съгласен, а какво ще кажеш за тези, които разнасят заразите под предлог, че зарази и вируси няма.-------Първо, човек, който не е болен, не разнася зарази. Второ, ако смяташ, че всички трябва да легнат и да умрат, за да живееш ти, психоболният, здравословен живот - не си познал. Трето, ако мислиш, че заради твоите фобии хората трябва да носят маски и да си повредят дихателната система, пак не си познал.
57
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 67Щом не искаш да си на страната на лекарите, значи искаш да си на страната на болестта. Човекът ясно ти го е казал какъв е изборът.
56
5
 
5
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
а какво ще кажеш за тези, които разнасят заразите под предлог, че зарази и вируси няма------ Зарази и вируси си има, но зараза "коронавирус" няма.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До минувачаТова Copy-Paste го пишеш вече за милионен път. Поне да беше интересно.
54
4
 
5
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Вирус няма, не се подлагайте на слугите на Дявола!
53
2
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Най новият виц.Иванчо - абитуриент. Баща му го пита:-Какъв искаш да станеш?-Ще кандидатствам медицина, тате.-Иванчо, ти имаш слаб успех. Медицината е сложна наука, не е за тебе.-Никак не е сложна, тате. Вече остана само една болест, няма други!
52
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие нормални ли сте !!! Да застанем на ваша страна, откачихте ли , или това е от ваксините !!Да ви затварят и вас за 6 месеца и да взимате по 24 лева помощи ... през тези 6 месеца ...След това ще пеейте друга песен
51
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съжалявам но лекарите са загубили моето доверие още преди К19 да се появи, а и то сигурно за това се появи, защото те го предизвикаха със своето тотално безхаберие и то в почти световен мащаб.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 64 от славянинЯсно... :)))
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 59 от славянинАми сподели как го правиш. Като почнем всички и ще сме най-здравия народ. Йога?Или фитнес с прахчета?
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жълтопаветните партии най вероятно ще избият стотици хиляди българи след като свалят всички мерки и забранятндабаемговоримза Коронавирус.
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 56 от славянин = 58С това съм съгласен, а какво ще кажеш за тези, които разнасят заразите под предлог, че зарази и вируси няма. (Например в топлите страни са убедени, че Ебола няма и се споминават като мухи. Тук пък - нямало КОВИД...)
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 55 от славянинА те са? (съгласен съм за това, че трябва да се премахнат т.н. "Търговски дружества", каквито направиха болниците и да не се толерират само частните болници-касички)Друго? Или ей-така - лозунги пак?
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 52 от славянин"С ковида не съм запознат, защото не ме лови, а не ме лови, защото не му позволявам да ме лови!"Те на това му се казва имунитет.Я кажи какво мислиш за влиянието на прогнилата БГ здравна система върху разпространението на вируса по другите държави :)))) Сигурен съм, че има такова, като те чета! :)))))