СЗО-България: Не може да се поставя "втора игла" от друга ваксина

Според доц. Околийски това няма да е ефективно
13 апр 2021 10:38,
28
СЗО-България: Не може да се поставя "втора игла" от друга ваксина
Снимка: Кадър БНТ

Не може да бъде поставяна втора доза от различна ваксина. Това заяви пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България. По думите му няма клинични изследвания, че това ще бъде ефективно. Той коментира, че цялата дискусия около АстраЗенека е политическа, повлияна от "други фактори".

"Никой не си даваше сметка какво ще бъде влиянието на коронавируса върху психиката на хората, които го преболедуват", каза доц. Околийски, като цитира изследване на Оксфордския университет и СЗО, според което всеки трети преболедувал развива някакво психично страдание до 6 месеца.

Още по темата

Изразява се в депресия, паническо разстройство, може да се отключат и по-дълбоки страдания. Те биха имали сериозно въздействие не само индивидуално върху човека, но и обществено, което пък води до сериозни социални и икономически загуби, заяви доц. Околийски.

Според него решението трябва да е мултисекторно, тъй като това не е проблем само на здравната система. Въпрос е на политически ангажимент на най-високо ниво. В тази област не трябва да се хабят гръмки думи, а да се инвестират сериозни средства, призова доц. Околийски.

Нужна е и законодателна инициатива в следващия парламент, за да бъде гарантирана безопасността на уязвимите групи, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Точно тези разногласия довеждат до паническото разстройство.....Колкото по-малко ви слушаме различните мнения всеки ден, толкова по-здрави психически!
26
2
 
1
 
! Отговори
.......... преди 3 години
Навсякъде по света казват, че може. У нас обаче сме събрани най-големите умници и казваме само АстраЗенека.
25
1
 
2
 
! Отговори
1001 ? преди 3 години
Паническото разстройство не зная колко е проява на последици от ковид, но със сигурност се развива и при хора, които не са боледували. Депресиите и паниката ни се втълпява ежедневно и е нормално да се депресираме. В момента е сигурно, че за втората доза ваксина на никой не му е ясно може ли или не може от друг вид и само предположения се правят.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ефективно и по опасно са две различни неща кое е ефективното на пфайзер след като толкова хора се разболяха длед втората доза обаче информация няма
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22 Кой дере кожи? Ремдесивир колко струва на гърба на данъкоплатеца? 2500+ за едно лечение и какво лечение прави като дроба ти е пaрцал... И колко струва като цяло болничния престой над 3500 лв за 1 пациент и не се знае дали ще оживее...Колко струва едно шишенце 25мл Ивермектин от което могат да се излекуват 6 души и то още първите дни без да се е стигнало до белодробно поражение -10 лв. Който иска си купува хуманния Ивермектин , който иска инжекционния р-р . Какво смяташ незнам...
22
2
 
0
 
! Отговори
Да преди 3 години
До До 2Не лъжи за страничните ефекти. Вярно е обаче, че Домус дере кожи.
21
2
 
0
 
! Отговори
Т.С преди 3 години
Може Може. Много професори.В Германия слагат тяхната на Файзер, също казаха че ще заместят с втора игла, тези които им е сложена Астра Зенека. Няма не може!!!.Някой пак изка да изкара някой лев, на гърба на заблудения народ.
20
1
 
3
 
! Отговори
Традиционалист преди 3 години
Рамазан байрамът е прекрасна традиция и празник. Да е честит на всички празнуващи.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" В тази област не трябва да се хабят гръмки думи, а да се инвестират сериозни средства", Фалиралата ни и опоскана държавица, още не може да осигури на шепа хора безплатни тестове и елементарни здравни грижи, той мултисекторни решения иска на високо политическо ниво и маса пари!Смехоран..
18
4
 
2
 
! Отговори
Бай Данчо преди 3 години
Дупча ги с мойта кожна инжекция и 5 пари не давам ))
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази идея първо я предложиха руснаците, след одобрението на Астра Зенека.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега тези хорица които са си сложили астра занека да ходят и да палят по една свещ в църквата че не се знае знае ли се,руска рулетка с английски куршуми...
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А другите останали бе работа или домашни затворници, те не се ли побъркаха също?
14
4
 
4
 
! Отговори
Добре преди 3 години
Този е страшен ***, познавам го лично, мека китка е !
13
3
 
9
 
! Отговори
антиваксъра преди 3 години
Щом не може да се поставя ''втора игла'', пробвайте с ''трета игла''!
12
3
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Стига с тоя Ивермектин. Нали знаеш кой го продава в България и как се опитват да му уредят пазар? Не е ефективен срещу Ковид, дори може да предизвика тежки странични реакции.
11
2
 
10
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Дали доц. Околийски се е ваксинирал и с коя ваксина, ако го е направил?Съмнявам се да се е боднал с АстраЗенека.
10
2
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
Още един, който още не е разбрал за смяната на генералната линия
9
3
 
22
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
До оня ден викаха че може,днеска не можело!Можело с една игла да се мине..друг вика ме можело!Абе разберете се най накрая да лъжете едно и също!По сто пъти на ден различни умности ръсите!Ама ха!
8
4
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Френските имунолози твърдят, че може.