Църквата не забравя: Панихида за жертвите на атентата в "Св. Неделя"

Над 200 загинаха заради крайнолеви дейци на Военната организация на БКП
Обновена: 16 апр 2021 13:14 | 16 апр 2021 13:06, Камелия Цветанова
60

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В столичния катедрален храм „Св. Неделя” беше отслужена панихида за жертвите от тежкия атентат, извършен на този ден през 1925 година.
Още по темата


На 16 април 1925 г., един трагичен Велик четвъртък, на опелото на убития два дни по-рано ген. Константин Георгиев следва нов терористичен акт – при атентата загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си и така броят на жертвите надхвърля 200.

Сред тях са и мнозина представители на стария български национален елит, много от загиналите са невинни жени и деца.

Атентатът е извършен от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия (БКП), взривили покрива на църквата „Св. Неделя“ в София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
то и църквата щом започна да ни разделя...кога панахида за изнесените в робство 3 милиона българи от фирми на "димократи" след 10 ноември???фили,фоби,е.чари,чуждопоклонници,българомразци...Анатема...до девето коляно...децата ви...внуците ви правнуците ви Анатема...пари да газят нещастни да ходят!!!България ще оцелее...Народа ни ще го бъде...вас ще ви запишем в Историята на народа ни като...няма да ви запишем...ще ви забравим...Анатема!!!Чиста и Свята!!!
50
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Няма такова нещо"военна организация на БКП".Не разводнявайте истината,както го правехте по времето на социализЪма,за да промивате съзнанието на подрастващите.Единствените извършители са червените терористи/май няколко от тях бяха евреи/,които са готови да съборят всяка църква,за предпочитане когато е пълна с народ.
49
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляващите тогава България са превратаджии, свалили законно избрано правителство, зверски убили законния министърпредседател и потопили през септември 1923 г. страната в кръв. Оттогава кървава бразда разделя българското общество. Извършилите атентата, разбира се, са били ***, защото този акт всъщност кара правителството да обезглави българската левица за десетилетие напред - толкова хора избива за отмъщение за взрива в тази църква. Случайност?
48
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Стига сте рекламирали и възхвалявали комунистите. Преди 9 септември всичките кокошкари са били една шепа негодници. Всяка година им вдигате самочувствието и да си присвояват незаслужени неща.
47
2
 
13
 
! Отговори
червени фашисти преди 3 години
Комунист ли е,не ми го хвали!
46
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли църквата да отлсужи молебен и за атентатите които извърши българската съпротива през ВСВ когато взривяваха влакове и складове с доставки за нацистите които българското правителство предоставяше на Хитлер!
45
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Терористите които управляваха страната вкараха в България в 3 национални катастрофи и и избиха десетки хиляди без съд и присъда. То по тази логика ще излезе, че и Ботев и Левски са атентатори!
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарите Радев и Йотова почели ли са убитите невинни българи
43
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е атентат ами антитерористична операция срещу терористите които с кървав преврат свалиха власста *** 9ти юни и потопиха страната в кръв.
42
2
 
7
 
! Отговори
До Баба Мара преди 3 години
Тово е интелект на БСП ар. Убитите през 25 са виновни за вичко чак до 44
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Баба мараИмало е и ще има предатели и техните потомци от БКП-ДС...
40
9
 
3
 
! Отговори
факт преди 3 години
До Отвори си очите!Само майка турция ни хранеше и бранеше от московците цели 5 века!
39
1
 
14
 
! Отговори
факт преди 3 години
От комунисти-българоубийци всичко може да се очаква! А тях ги очакво само бесило!
38
16
 
4
 
! Отговори
Баба мара преди 3 години
за какъв елит бълнувате нали този елит ни вкара във всички воини от 1878 до1944 г нали благодарение на този елит бяха избити хиляди през 1925 г 50 000 лева за всяка глава бореща се против продажните правителства и накрая111 000 кв км и 7 милиона и хиляди осакатени от воините
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
od jr e/d ;dxudjd
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все още има родоотстъпници които гласуват за наследниците на тези варварски терористи които са извършили този гнусен акт - да взивят църква с цел да убият елита на България.
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26 ОПАТе щото при социализма хора не умираха.
34
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде по Света Комунистите са терористи и убийци.Факт.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новина за комунистически атентат - в коментарите:Ама те краварите, ама сорос, ама то поповете са едни, ама... Обръщам се към защитниците на комунистическите зверства, смятате ли, че прегрешенията на другите са оправдание за вашите ? Ако да, защо се имате за по-добри, ако не - защо ги защитавате ? Което е станало трябва да се знае, и едното и другото, за да знаят хората, че рядко има праволинейно обяснение. БКП не се е свеняло да убива българи и това е исторически факт.
32
13
 
4
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
соросоидната дружина обичате да си измисляте числа ,каквио 300 хиляди ?Тов ами звучи като пропагандата със милионите на Сталин ,не отговят тези числа чисто и просто на историческта истина!Само за шокова стойност да си измисляме жертви и да ги инфлираме до стотици хиляди и милиони!