Емилиян Гебрев - българската следа в скандала между Чехия и Русия

Името му изплува в разследване на чешките разузнавателни служби
19 апр 2021 19:54, Екип на Bulgaria On Air
42

Оста Прага-Москва е нажежена до червено. Според разследването в Чехия, разузнавателните служби на Москва стоят и зад експлозиите във военен склад през 2014 г., при които загинаха двама души.

Медии твърдят, че в складовете във Върбетице е имало боеприпаси на българския търговец Емилиян Гебрев. А взривовете е трябвало да се случат няколко месеца по-късно, когато тези боеприпаси вече са на българска територия, казват и властите.

Още по темата
"Целта на руските агенти в Чехия е била да ликвидират пратка с боеприпаси, която чешката компания е искала да продаде чрез български търговец", посочи главният редактор на "Лидове новини" Веселин Вачков пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Гебрев складирал там оръжия, предназначени за Украйна. Според друга версия крайната дестинация била Сирия. Българският журналист в Чехия допълва и че се очаква тази информация да се разсекрети.

"Това, което мога да потвърдя, е че това е основната версия, с която работи чешкото контраразузнаване", обяви Вачков.

BBC напомня, че 6 месеца след взривовете Емилиян Гебрев е станал обект на покушение в София, вероятно с Новичок. Но внимание се обръща чак през 2018 година след отравянето на Скрипал.

Емилиян Гебрев не отговори на обажданията от Bulgaria ON AIR. А от групата от компании "Емко" в официална позиция заявиха, че боеприпаси в Чехия не са били предназначени за Украйна.

"Това, за което вече има убедителни доказателства обаче, са участниците в терористичните актове както при взривовете в Чехия през 2014 г. така и при атаките с Новичок в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г. Очевидно всички те са агенти на една от организациите на руските специални служби", заявиха от "Емко".

България изразява пълна солидарност с Чехия, заяви и външният ни министър пред колегите си от Европейския съюз. Екатерина Захариева се обяви срещу нарушаването на националния суверенитет на Чехия от страна на Русия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Ахм преди 3 години
Като сте почнали да разправяте за Гебрев и "слонските стъпчици" по маслото в хладилника, я по-добре разкажете къде отидоха оръжията от изгорелите складове в България и Чехия. Кой организира сбирка на "сирийска и близко източна опозиция" в гр. Правец? Защо и как загина американски военен от "бракувано" РПГ на един от военните ни полигони? Искам с две думи да кажа стига с тия фафли за нискочели ***.
22
3
 
0
 
! Отговори
SS преди 3 години
До анонимен 22 !Какво ли ти разбира главата от партизанска война ?
21
6
 
2
 
! Отговори
Да не спорим преди 3 години
Щирлиц, Бонд и Емил Боев търсят четвърти за бридж. . . . .
20
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати конспирациите. Най-вроятната връзка е Адам и ***, или първите две хетерополови мамуни дали поколение - всички сме однини на тяхна база.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шутин само ако знае каква партизанска война чака *** му, ако решат да навлязат в Украйна...
18
3
 
5
 
! Отговори
Днiпр преди 3 години
Ми за ц степи, за лси гори,За лани широк, за Чорне море,За Небесну Сотню, за Тараса брата,За нашу свободу ми побороли ката!З нами свята вра, з нами Бог правда, ми проти того, щоб брат шов на брата.
17
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червената проказа е плъзнала навсякъде, но с общи усилия ще я изкореним.
16
7
 
16
 
! Отговори
Логика?? преди 3 години
защо няма ни вест ни кост от скрипалите???Защо никой журналист не ги интрвюра ,къде потънаха бе ,защо отказват визи на родните им да ги посетят!??Как хранителното натряване на гербев с нитратиретроактивно години по-късно се превръща в отрявяне с новичок.Това че чехите сега "открили" руска следа чак след 7 години даже няма да го коментирам ,писнаха ми западните хибридки отдавна едни и същи лъжи съшити с бели конци!
15
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е групово и по европейски да изметем червената пасмина от бившите страни от червения блок до една.
14
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имало взрив преди 7 години в Чехия па го огласяват сега, Гебрев бил тровен преди 6 години /ама останал жив/ също и Скрипал, и той жив ... абе вие за *** ли смятате хората? Или мерите с аршина за американците, дето ви вярват на всяка партенка. Господа от ЦРУ, тук е Европа, тук е България, хората тук не са прости кравари, разберете го най-после, о кей?
13
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гебрев го тровиха с Новичок и него, и сина му, и изп. му директор на БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ Мишките и Чепигите. Голям праз-казаха Гешефта и Цацата и ЗАМЕТОХА СЛЕДИТЕ. Свинечовекът се опита на абордаж да превземе "Дунарит " и без малко да успее. Руските агентиБЕЗНАКАЗАНО организират терористични актове из българските военни заводи и СКЛАДОВЕ, а ДАНС *** мухи.....Няма ли кой да им потърси сметка на тия хубостници!?
12
3
 
9
 
! Отговори
КИРО преди 3 години
ДОБИЧЕТА КОЛКО ПОВЕЧЕ СЕ ПЕНИТЕ ТОЛКОВАПО ДОЛНИНЕЩА ИЗЛИЗАТ ЗА ПРОДАНАТА НИ БЪЛГАРИЯ
11
5
 
7
 
! Отговори
русенец преди 3 години
Защо ме блокирахте, бе админи? Нещо лошо или нещо невярно да съм казал?! Ако по Татово време имаше такива самоотвержени служители-матросовци като вас, нямаше да знаем, че има капиталистически страни. Не очаквам да разберете какво казвам, примитивни сте!
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербав не можа ли да си намери по-достоен бизнес от това да продава смърт, като въоръжава главорези?
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"хората" на фигуранта прославят България!!!
8
7
 
6
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
До МАТА КОСМАТАведнъж един москалец се беше напил и нещо беше тръгнал да връща некому дедовия на турците. лошо за него, останалата част от компанията беха украинци. та никой не се намеси в негова защита. ну так и надо, за базар надо отвечать
7
2
 
11
 
! Отговори
38394 преди 3 години
"Според друга версия крайната дестинация /на оръжита/ била Сирия." И за коя от вюващите страни е била предназначена пратката? Русия директно набдява сирийската армия. Гебрев на джихадистите от Ислямска държава ли е щял да пропаде оръжието, моля? В Чехия са знаели предназначението на пратката. А взривовете са попречили Джихадистите да получат допълнително оръжие срещу децата на Сирия. А пък Гебрев печели от смъртта.
6
5
 
10
 
! Отговори
МАТА КОСМАТА преди 3 години
До Анонимен Ами хайде наритай ги какво чакаш . И не ми пиши във множествено число да ги наритаме .Ритай Руснаците сам не отговаряй за другите . И айде по бързо излизай от дома си и отивай да ги риташ Руснаците ,ама гледай те да не те заритат щото ще ти бъде последният ден като жив на този свят .
5
9
 
8
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
че те руски експлозиви намериха и при големите взривове край софия. и в горни лом неофициално се говори за саботаж.. само че тука на гру помага даже ал бънди, а чехите си гледат интереса и огласиха скандала
4
0
 
13
 
! Отговори
дядомраз преди 3 години
Ако оръжията са щели да отидат в Сирия е било задължително да ги унищожат още чехите. Срам и позор за нас,дето въоръжаваме терористи!