Децата у нас да се включат във ваксинационния план?

Според д-р Бацелова нещата с „АстраЗенека“ не са загубени
20 апр 2021 13:22, Елка Василева
111
Децата у нас да се включат във ваксинационния план?
Снимка: архив, БГНЕС

Децата трябва да бъдат включени във ваксинационния план. Тази позиция изрази пред БНР д-р Христиана Бацелова, която е епидемиолог и университетски преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

Тя даде пример с включването на децата във ваксинационните планове на САЩ и Австралия.

На фона на ваксинираните и преболедували възрастни децата ще останат незащитена група, посочи Бацелова. „Ние не можем тях да ги оставим незащитени.“

Още по темата

Относно стесняването на кръга на лицата, които да си поставят ваксината на „Астра Зенека“, епидемиологът потвърди, че реално хората, които не са имали проблем при първата доза, няма пречка да си поставят и втората.

Класическите тромбози са доста различни от тези необичайни редки тромбози, подчерта Христиана Бацелова. Младите жени могат да се консултират със специалисти, преди да стигнат до фургона за имунизация, ако използват зелените коридори, поясни тя.

„Не мисля, че нещата са загубени с „АстраЗенека“. Според клиничните изпитвания трите ваксини са с еднакъв профил на безопасност,“ смята Бацелова.

За имунната система няма значение начинът, по който ще бъде въведен антигенът, подчерта Бацелова относно хипотетичното комбиниране на два различни типа ваксини - векторна и РНК.

„Имунната система реагира на спайк протеина, а как той ще бъде въведен – нея това не я интересува“, поясни д-р Христиана Бацелова, като уточни обаче, че все още няма категорични и окончателни резултати.

„На този етап фирмите производители не препоръчват смесването на двете ваксини, тъй като нямаме научни данни,“ посочи тя.

Във всяка държава имаше намесване на политиката в епидемиологията. Това в историята се е случвало и преди и не води до добър резултат, заяви  в заключение специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
6
 
! Отговори
де жа вю преди 2 години
Нямаше ли преди 10тина години ,скандал с една ваксина за САРС-1 ,с която бяха ваксинирани деца в Норвегия -1000 случаи на нарколепсия ,появили се след ваксинация.?Опитаха се да осъдят компанията производител ,но мисля че не успяха. Изкараха виновен някакъв ген ,който в комбинация с ваксината давал такъв,,дефект"
70
0
 
13
 
! Отговори
наглеци алчни! преди 2 години
А някой ми е пипнал детето, а съм му paзкатала фамилията до девето коляно! Търсите си белята!
69
0
 
17
 
! Отговори
Ще застрелям преди 2 години
всеки, кйто реши да ми ваксинира детето срещу Ковид. Бил той лекар, помагащполицай и т.н.
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ърнест Хемингуей казва, че има особен вид хора, които още при първата среща събуждат в теб наднормена животинска агресия, за която не си и подозирал допреди срещата. В подледно време много такива се накамарихада врещят и дърпат за опалката нашето търпение и приличие.
67
1
 
16
 
! Отговори
Да ме хванете за ... преди 2 години
"доктор" БацИлова добре да се замисли какво да избие от главата си!
66
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу ръцете от децата, престъпници!Ще ядете дървото, яко ще го ядете.
65
28
 
1
 
! Отговори
логично преди 2 години
Като не искате да се ваксинират децата, ваксинирайте се вие, иначе няма да достигнем стадния имунитет и ще трябва да се ваксинират и децата. Например аз вярвам в науката, ваксинирах се. Жена ми е наплашена от *** и не се ваксинира. Ами ако има кампания за ваксиниране на децата лично ще ги заведа и да се приключва тая пандемия.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ei bogataschche na onq svqt schte si ni rob voveki vekov pomni
63
0
 
6
 
! Отговори
Kazano e преди 2 години
Po skoro kamila schte mine prez igleni uschi otkolkoto bogat schte vlezze v raq
62
27
 
2
 
! Отговори
за медицината преди 2 години
Децата се ваксинират още от първия ден, ако не знаете. Какво сте се наострили, вместо да благодарите на науката, че ни рпедоставя избавление от поредната напаст - КОВИД 19. Ако смятате, че сте толкова много - направете си референдум, партия. Да не говорим, че не е задължително ваксинирането. На много места е доброволно и препоръчително и хората си се ваксинират дори повече от тук.
61
1
 
9
 
! Отговори
POP GRUIO преди 2 години
Anatema na takiva slujiteli na zlatniqt telec kato onq tam bogatiqt
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aloou vischata nedosegaema klasa dano bog te udari da se setisch,che toi nie syzdal vsichki po negov obraz i podobie nesi bsin ti a sataninski
59
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не пипайте децата, фашисти!
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
tuk edin ne sami se smqta za vischa klasa ami i za bog aloou tyi malko sram imai i strax ot boga vischiqt
57
0
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АЗ МОГА ДА РАЗБЕРА , ЧЕ ВАКСИНИРАНЕТО ЩЕ НАМАЛИ ВИРУСА И ЩЕ ПРЕДПАЗИ!!------НО АБСОЛЮТНО ВСЕКИ КОЙТО ВИ РЕКЛАМИРА НАЙ-ЕВТИНАТА АСТРАТА И ВИ КАРА ДА СЕ НАБОДЕТЕ С НЕЯ НЕ ВИ МИСЛИ ДОБРОТО, А СИ ГЛЕДА ИНТЕРЕСА!---------ЕДИН ЧЛЕН НА ГЕРБ МИ КАЗА, ЧЕ ТОЙ СИ ГЛЕДАЛ СЕМЕЙНИЯ ИНТЕРЕС И ЗА ТОВА ПОДКРЕПЯЛ БОРИСОВ!! ИЗОБЩО НЕ ГО ИНТЕРЕСУВАЛО ДРУГО!!!И ТАЯ И ЕДИН КУП ДРУГИ ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАТ ЗА ВАС , ТЕ САМО ГЛЕДАТ ДА СЕ ОБЛАЖАТ ОТ ТЕЗИ КОИТО СА НА ВЛАСТ АКО ЩЕ ТОВА ДА ВИ УБИЕ, ЧЕ И ДЕЦАТА ВИ!
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросната докторка знае ли, че от ЕМА обсъждат прекратяване на договора с производителя на ваксината АстраЗенека?И не, не е поради страничните ефекти. А просто защото не си изпълняват договора - не са в състояние да произведат договорения брой ваксини.Скоро ще сме свидетели на края на тези ваксини.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 56Обясни.Не зная за какво дъно говориш, но си залагам левия тeстиc (защото е спомагателния), че живея 100 пъти по- добре от теб.
54
22
 
3
 
! Отговори
до 59 преди 2 години
Когато започнеш да работиш нормална работа с нормален доход, ще разбереш. За момента ринеш дъното. Виж Израел, САЩ, Великобритания. Не си дорасъл да разбереш. Стой си неваксиниран, това е целта- да се изчисти малко ниската класа, че там по 1000 души се биете за работно място и средната и високата класа ви плащаме помощите.
53
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая има дофговори с фармацефтични компании, щом на децата стигна да слага експериментални ваксини и да защитава Астра Зенека, след доказани тежки и смъртни случай и спиранитео и в други евопейски държави!
52
3
 
3
 
! Отговори
до 57 преди 2 години
Всъщност, отговорите на почти всеки един от въпростите ти е ГРЕШЕН. Ама айде, като малко поумнееш (няма да е този живот), ще ти се обясни. За момента, рини дъното и не се опитвай да разсъждаваш.