Защо сме на дъното по свобода на словото в ЕС?

България падна с още едно място в годишната класация
Обновена: 20 апр 2021 19:41 | 20 апр 2021 19:22, Веселина Йорданова
87

България е на 112-о място в годишния индекс за свободата на словото на "Репортери без граници". Страната ни падна с още едно място и остава на дъното в Европейския съюз. Румъния и Гърция са доста пред нас - на 48-о и 70-о място, а Северна Македония и Сърбия - на 90-о и 93-то. От съседките ни единствено Турция е под нас - класирана на 153-то място от общо 180 държави.
Още по темата
Журналистът Ася Пенчева вижда пропадането на България в индекса на "Репортери без граници" в последните години, предаде Bulgaria ON AIR.

"Журналистиката се промени пред очите ми и тази промяна не е към по-добро", каза тя. И има своето обяснение.

"Абсолютната затвореност на институциите. Помислете колко разрешения трябва да пишете, за да ви допуснат до институциите. Затворен е пътят на журналистите. Създаде се закон за достъп до обществена информация, който е заобикалян, като не желаят да дадат информация. Това централизиране на информация е пропаганда и ние трябва да влагаме повече усилия, а ние искаме само да защитим обществения интерес. Ние да защитим харченето на обществения ресурс. Всички трудности, които имат граждани, те търсят нас – медиите, а когато вратите са затворени, как да си свършим работата", заяви Пенчева.

Медийният експерт и преподавател по журналистика доц. Георги Лозанов не е изненадан от годишния доклад.

"Едно място надолу, едно нагоре. Това не е от голямо значение. Тъжно е, че толкова време седим в тази низина. Нещата няма да се оправят от само себе си", посочи той.

Той посочва и причината: според него в България журналистиката е слуга, а на коректор на властта.

И докато експертите се надяват медиите да излязат от обвързаностите, журналисти като Ася Пенчева призовават за законова закрила. Преди 10 години тя отива на съд заради обвинение за клевета. Печели делото, като предоставя запис пред съда.  

"Журналистите имат нужда от закон, от правила ясни. Моята битка беше да направим журналистическите записи доказателство в съда. Не можеш за всеки запис да ходиш до прокуратурата и да искаш разрешение. Но после как да докажеш, че този човек е казал това, което го има на запис. Моята битка продължи 32 месеца. Завърши благоприятно. Остана обаче въпросът- какво правим със защитата на репортерите", обясни Ася Пенчева.

А доц. Лозанов вижда и още един проблем - общуването на политиците основно през социалните мрежи. Включително и у нас.

"Социалните мрежи не са медии. Когато избегнеш журналистиката, във всички случаи качеството на властта пада", смята той.

А 112-ото място според "Репортери без граници" е отражение на тревожната ситуация у нас по отношение на медийната свобода и на факта че малкото критични журналисти са постоянно подлагани на тормоз от страна на държавата,  както и на сплашване и дори насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
6
 
! Отговори
Видимите резултати преди 3 години
За никого не е тайна , че управлението на Борисов се крепеше от медийте на Пеевски, колкото и да разправя , че не бил зависим от него.
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И по това ли сме последни в ЕС.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука си е пълно с платени писачи, да ги изброявам ли? Иначе основния проблем за свобода на словото са фалшивите новини и техните поклонници по социалните мрежи. А журналистите трябва да се научат, като си поканил някой да плюе по друг, поне дайте думата и на отсрещната страна да се защити, иначе правите някаква едностранчива псевдожурналистика.
48
5
 
8
 
! Отговори
Миролюба Бенатова преди 3 години
Журналистика в България: казваш каквото мислиш и после ставаш таксиметров шофьор, иначе няма цензура.
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото опозиционните меди са само в интернет и едва оцеляват, а другите са купени от близки до властта и ако някой журналист не слуша, го оставят на улицата. А тая игра с манипулирането на обществото е известна от векове, за съжаление и българина не е много умен.
46
4
 
12
 
! Отговори
к1 преди 3 години
Как сме паднали още едно място, това е фалшива новина. Я Баце , как свободно си бръщолеви , къде от джипа, къде от Банкя , къде от болница и никой не го цензурира , напротив всички средства за масова информация го излъчват.
45
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Защото нямаше ЛУСТРАЦИЯ, както в другите източноевропейски страни, и ни управляват бивши комунисти, мутри, доносници и лакеите им!Всякакви ***!
44
1
 
12
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Без изненади.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешно ми е медията да си отговаря на тоя въпрос... ми смешни сте вкл тоя сайт
42
1
 
13
 
! Отговори
Инж. преди 3 години
А собственика на тоя пасквил, смело самоопределящ се като новинарски сайт дали е прочел тази статия (дали някой му я прочете)? За един преател питам.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАЩО ЖУРЛЯТА СЕ ОПЛАКВА ЗА РЕПРЕСИИ, А ЕДНОВРЕМЕННО ТРИЕ КОМЕНТАРИ ПО СТАТИИТЕ СИ???МАЙ ЖУРЛЯТА ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДАТ РЕПРЕСИРАНИ, БИТИ, УБИТИ, ОБЕЗКОСТЕНИ, ОБЕЗКОСМЕНИ И ПРОЧЕЕ
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
haha...bg evroduputati pisateli na *** v bruxel...;)
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
mnogo tejki pari sa glatnali bg pisachi na laji, obidi i kleveti, ne mogat da pluvat s istinata...i hop...na danoto...:-))))
38
2
 
2
 
! Отговори
ах тикво проста преди 3 години
До Анонимен 16пиши на български!
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо сме на дъното ли? Защото може премиера да каже "Припряна Кърджалийска Шмyтка", обаче ако аз го напиша като коментар ще бъде цензурирано и изтрито след минути.Защото може в маалите да си викат "Дзигaни" един на друг, ама ако аз го напиша тук - ще ме цензурират и ще ми ограничат достъпа.Да давам ли още примери? Май не, схванахте идеята. И гледайте дали и този коментар няма да изчезне, щото нямаш право и да се възмущаваш от цензурата. Забранено е.
36
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаме нищо против варненските групировки, изглеждат сериозни и стабилни хора, много по-добри от смешниците на Слави и сакатия диктатор Боко, който си ударил коляното в ръба на чекмеджето със златото, защото вече бил препълнил чекмеджето и не могъл да го затвори. Много по-добре е те да управляват държавата, поне няма да я направят на такъв цирк.
35
1
 
4
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Чета Факти, Сега и е-вестник. Днеса го чета заради коментарите. Това са новинарските сайтове които са в отметките - бързо избиране на Samsung Internet browser в смартфона ми. Вестник Сега са спряли коментарите. Но заради Комарницки си заслужава.
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото има сайтове като Фрогнюз,които старателно лижат блатния каймак, успешно спотайващ се 10 г от "игото" на Борисов, докато собственика Ог.Стефанов сладко си гукаше с най-партизанския олигарх на държавата!
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шайката Гроб съсипа всякакви граждански права и свободи!Време е за демонтаж на режима!
32
0
 
2
 
! Отговори
Vip преди 3 години
На бас се хващам, че ако има правителство и една партия е в управлението дори и нищо да не се промени веднага още следващата година ще се изкачим на горе защото това с тази класация зависи май от тях