8 от 10 козунака по магазините са български

Качественият козунак трябва да съдържа яйца, а не яйчен меланж
21 апр 2021 13:23, Ния Христова
34
8 от 10 козунака по магазините са български
Снимка: БГНЕС
Между 80 и 90 на сто от козунаците за Великден по магазините ще са с български произход. Потребителите трябва да следят за срока на годност и грамажа на продукта, за да избегнат покупката на вносен продукт с ниско качество. Това заяви пред в."Монитор" председателят на Бургаския съюз на хлебопроизводителите Димитър Людиев.
 
Според него качественият козунак трябва да съдържа яйца, а не яйчен меланж. Ясен признак, че при направата му са използвани истински продукти, а не прах, е наличието на конци при разчупването му.
 
"Преди години колеги използваха сладкарска боя, която е напълно безвредна, за да могат да придадат по-жълтеникав цвят на продукцията, така че да заблудят потребителите, че са с домашни яйца", коментира той и допълни, че всеки производител е задължен да описва подробно съставките върху етикетите, а потребителите трябва да ги четат внимателно преди покупка.
 
Eкспертът oт Центъра по биология на храните Сергей Иванов е на мнение, че сладкарското изделие не трябва да се боядисва, макар това да стана законно след преминаването на козунаците от графата "хляб" към тази на сладкарството. Според него най-често се използва оцветителят Е-102 тетразин.
Още по темата
Освен за съставките на козунака потребителите трябва внимателно да следят и за неговия произход.
 
"Български козунак, който едно време се правеше по Български държавен стандарт, е около 400 грама. За разлика от останалите стоки на пазара – българското производство се плете на ръка", поясни Людиев.
 
Георги Попов от Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите "Хляб за България" бе категоричен, че колкото по-дълъг е срокът на годност на дадения продукт, толкова повече стабилизатори и консерванти има в него.
 
"Ниските цени на козунаците – от порядъка на 1.50 лв., показват колко съставки са спестени в него", подчерта той, като допълни, че не се очаква поскъпване на козунаците преди празника. Скокът в цените на суровините като брашно и олио традиционно водят и до ръст при крайния продукт, но не се отразяват по време на кампании като Великден, когато има по-значително търсене, а и конкуренцията е голяма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 2 години
Много ги знаем ваджийте , ама щом по магазините е пълно - най-вероятно голямата част от тях се продават, също като хляба- знаем че за нищо не става и уж всички ползваме домашната пекарна, ама на магазина има 100 вида....
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До От 10. Точно така! Ако имате и подправката МАХЛЕПИ, която се ползва при направата на козунаците ще е перфектен.Вкус дава и мастихата-няколко кристалчета-счукани. Брашното трябва да е твърдо-с по-голямо съдържание на глутен. Следва топла среда, добро втасване и няколко пъти месене. Има конци, вкус, къщата ухае на козунак-истински! В Гърция го правят така! Ала, те са по-мързеливи и глупави от нас, затова!!! Да сте здрави най-вече! ВЕСЕЛ ВЕЛИК ДЕН!
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой ми намери майонеза която е от истинкси яйца да се обади, предполагам е същото и с козунаците.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГолЕм праз, като са пълни с всякакви гадости.
17
0
 
12
 
! Отговори
Е- то преди 2 години
Не ми казвайте от къде са, а с какво са пълни!? То и зелето е българско, ама сорта- паве!
16
0
 
10
 
! Отговори
шопен преди 2 години
може би са правени тук,но нямат нито мирис,нито вкус,нито вид
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво от това, че при купешките козунаци има конци? Това не е признак за качество им, понеже съставките в тези козунаци са предимно химическа таблица. Козунак с конци и химическа таблица - това ли е признак за добро качество, че да го предлагате на хората?
14
1
 
16
 
! Отговори
От 10 преди 2 години
Най - вкусните бг козунаци са домашно приготвените - с кокоши яйца, краве мляко и масло, с качествено бяло българско брашно, по желание с орехи, лешници, сушено грозде/стафиди. Други слагат парчета локум, шоколад или какао, но това вече не е класическо. Освен това трябва на трапезата домашна баница със сирене и масло. За месните ястия за Великден - всеки според възможностите и вкуса - може и агнешко месо, гозба с младо зайче, пилешко. Свинското месо може и да се пропусне.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е вярно: "Ясен признак, че при направата му са използвани истински продукти, а не прах, е наличието на конци при разчупването му."
12
0
 
4
 
! Отговори
От 10 преди 2 години
По благочестиво предание една от последователите на Спасителя - света Мария Магдалина е благовестила с яйце в десницата на римския император, че Христос е Възкръснал! От това предание е този обичай за боядисаните в червено яйца.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Качественият козунак трябва да съдържа яйца, а не яйчен меланж" О, повервах! Направо си ги представям как в някое производство всички се събират и чупят няколко стотин яйца едно по едно...
10
0
 
4
 
! Отговори
От 10 преди 2 години
Боядисаните в червен цвят яйца са една благочестива Християнска традиция, предимно Православна ( напоследък и римокатилиците в България взаимстват от Тази Православна традиция) червено яйце е знак за Възкресението на Господ Бог Иисус Христос, за Живота и победата над смъртта, за Надежда и Упование на хората в Бога и Неговата милост, за утешение след трудните моменти. Червеното яйце е пролетна радост за стари и млади, които посрещат Христовото Възкресение.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най - вкусният Великденски козунак е домашно приготвен. Протестантите са еретици и побъркани хора, много, много да не вият срещу Православните. Козунака и Боядисаните в червен цвят яйца са винаги на Великденската трапеза, защото за разлика от протестантите, православните постят и е напълно нормално след дълъг пост тези храни да присъстват на трапезата им - нищо езическо, просташко и ненормално няма. Боядисаните в червен цвят яйца са една благочестива Християнска традиция, червено яйце е знак за
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама китайски козунаци няма ли бе? Това не може да бъде. Аз си искам китайското.
7
1
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Това че са български не значи че са качествени.
6
1
 
8
 
! Отговори
Извънземен преди 2 години
Дочувам, че Евангелистите, Не признавали нашите празници, яйца козунаци прескачане на огън за здраве..етц.., Обаче признавали книга с неясно съдържание и произход. Даже наричат обидно православните християни Езичници. Мисля, че много им е остаряло четивото и не е адекватно на 21ви век.
5
0
 
6
 
! Отговори
чекист преди 2 години
До Чети втикетаПалмовата си е скъпа вече, няма файда!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Козунаци ли. Боя вместо яйца. Подсладител вместо захар. Яжте си ги. Аз ще си направя както всяка година домашен козунак с яйца от домошните кокошки които ги снасят. Със захар а не с подсладител. Брашното ми е от нивата а стафидите от лозето. Като ги сравня домашният козунак и купешкият нямат нищо общо.
3
0
 
11
 
! Отговори
Чети втикета преди 2 години
и ще разбереш колко са фалшиви. Всичко това, което е описано, че не трябва да го има си го има.Че и в много от тях и палмова мазнина/къде без нея/. И консерванти си има и оцветители. Мнооооого са далече от класическия домашен, който майка ми правеше.
2
0
 
16
 
! Отговори
Инспектор преди 2 години
Има ли все още някой който си въобразява,че козунак от магазина може да бъде истински такъв?М?