Борисов: Притеснен съм от ескалацията на напрежение в Черно море

Премиерът в оставка разговаря с председателя на Военния комитет на ЕС
229
Борисов: Притеснен съм от ескалацията на напрежение в Черно море
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нашето правителство винаги ще бъде на страната на евроатлантическите ценности, сред ключовите ни приоритети е опазването на сигурността, надеждната защита и отбрана на България. Това заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов по време на онлайн срещата му с председателя на Военния комитет на Европейския съюз генерал Клаудио Грациано.

В рамките на разговора Борисов обърна внимание на ескалацията на напрежението в Черно море, която по думите му буди притеснение и е необходимо да се водят разговори по темата, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Последните четири години са изключително успешни за българската армия", изтъкна още министър-председателят, акцентирайки върху интензивния процес на модернизация, който е в ход по отношение на въоръжените ни сили. Премиерът изтъкна, че България е сред държавите, които достигнаха нивото от 2% от БВП разходи за отбрана. Същевременно доходите на българските военни бяха увеличени и се проведоха десетки военни учения на територията на страната. Борисов напомни, че България закупи нови многофункционални изтребители F-16 блок 70, а също така се работи усилено и за закупуването на два нови кораба.

Борисов посочи още, че в национален план, след приключилия Стратегическият преглед на отбраната, вече е одобрена и новата Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г. Целта е българските въоръжение сили да бъдат модерни, оперативно съвместими, с единна система за командване и управление в мирно време и при кризи и най-вече да разполагат с основните приоритетни отбранителни способности, адекватни на рисковете и заплахите.

В рамките на разговора премиерът Борисов отбеляза, че общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е една от най-бързо развиващите се политики и изтъкна огромната роля на Военния комитет и Военния секретариат на ЕС в подкрепа на амбициозните европейски цели в тази посока. Премиерът посочи, че България е активен участник във формирането на отбранителния пакет на ЕС след представянето на Глобалната стратегия през 2016 г.

Страната ни участва във всички ключови инициативи и от самото начало подкрепя изготвянето на т.нар. Стратегически компас, който е в интерес на постигането на  консолидацията и изграждането на обща европейска стратегическа култура по отношение на отбраната.

Премиерът в оставка изтъкна още, че България вижда своето място и принос в европейската отбрана като член на НАТО и ЕС, особено с оглед единния комплект от сили и способности, с които разполага.

"Ето защо ние разглеждаме запазването и засилването на  трансатлантическата връзка като съществен елемент от стратегическата автономност на ЕС", добави премиерът. Българският министър-председател обърна внимание и на засилващите се очаквания както в рамките на ЕС и НАТО, така и от нашите партньори, към ролята на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в справянето с новите заплахи пред сигурността и с управлението на кризи.

За пример Борисов даде кризата с пандемията, която ясно демонстрира очакванията към способността на въоръжените сили да оказват съдействие в борбата с това огромно предизвикателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: Бойко БорисовнатоЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като си притеснен Не позволявай бурето със барут да бъде във двора ни ! Знаем САЩ обичат да пърдат на чуждо място , а у тях да ухае на Рози !
172
1
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо казал... преди 2 години
Само ти ли можеш да се притесняваш? Как мислиш ако мислиш въобще? Руснаците притеснени ли са от "вашата" дългогодишна експанзия на изток? Все повече нормални хора виждат "вашето" лицемерие и стремежът ви да оправдаете агресивните си действия против една страна, която също има право да се развива. Историята много ясно показва "вашата" подла цел а именно разграбване на руските територии. Ако Русия нямаше сегашния си лидер и ядрени запаси още преди 30 години щеше да бъде разкъсана...
171
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си купил никакви самолети,а само са платени, дали смепари и още няма нищо насреща.А и дори да ги доставят утре тене са за да ги пращаме да решаватпроблемите на откачени украинцина някакъв майдан подкрепян отсащ. Бойкото с неговите герберюгис ловни пушки ако искат да ходят.Той самият е лишен от правомощияв момента от парламента, защото си е един предател на българските интереси.
170
2
 
0
 
! Отговори
пусти свян преди 2 години
Чалгите тръгнаха от Пирин Фолк който беше преименувания Ален Мак на Георги Димитров. Все въздишат по комунизма, но се срамуват да си го признаят.
169
1
 
0
 
! Отговори
четете хора преди 2 години
Само Бразилия не подписва Ньойския Мирен Договор като възразява че той не е справедлив и е подготовка за нова война.А Удроу Уилсън е бил на наша страна. Когато Гръцките войски настъпват по Струма 1926 г САЩ заплашва с интервенция в случай че не се върнат.Всъщност САЩ и Бразилия защитават България.
168
1
 
3
 
! Отговори
До До Странджата преди 2 години
Ами преди 1945? На преговорите за Ньойския договор през 1919 г., англетата и франсетата дават на Сърбия нашите Западни покрайнини, обсъждали са да й дадат и Видинския край и Белоградчишко. Като чул това американският представител толкова се възмутил от алчността им, че напуснал преговорите.
167
4
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ескалация ще е "другарю" когато видиш 6 Американски в Черно море...не е проблем,не е и решение,приятелите ти не го разбират...хитлер и той не го разбра...садам и той...путин играе опасните игри..купил ес политици и мафиота тръмп...Народа на САЩ е друга бира...Бог да пази САЩ!!!
166
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
дреме ти другарю борисов...имаш си офшорни...кюлчета...самоУети...ние не сме притеснени,докато има Армия на САЩ...Света ни ще има Свободата дадена ни от Бог,германската република се огъва в спазване на ценностите ...разбираемо политическият им елит е зависим от русия...и слепите го виждат вече...Време е е за нови Световни Съединени Щати...борещи се и проповядващи ценности като Свободен и Справедлив Свят...безспорният лидер тук са САЩ заради ценностите...Бог ни дава Живота като Свободни хора
165
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце не се коси те ще се оправят и без тебе някак си ,а ти си харчи парите от чекмеджето и те тава е...
164
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ако съм вече господин Никой , щях да се притеснявам повече ...
163
1
 
1
 
! Отговори
Istoricheski Realist преди 2 години
S Rusia she svqrzani I genetichno I kulturno I istoricheskiTezi vrqzki niama kak da se iztriat
162
1
 
0
 
! Отговори
Кво преди 2 години
Си ми ровила вьв фейса отпреди 10год.Да не говорим че доста често ни хакват ай пи то
161
1
 
0
 
! Отговори
Ше се преди 2 години
Намажем сьс сльнцезащитен крем
160
1
 
12
 
! Отговори
До Странджата преди 2 години
Виж историята на държватава ни и ще разбереш каква пагубна роля са играли англосаксонците в нашата история и колко пъти са прекроявали границиту ни. Даже Чърчил е бил съгласен България да бъде от Дунав до Стара планина. Благодарение на Сталин сме в тези граници. Следр1945 Гърцияь Турция, Югославия и Румъния са искали да ни разпарчаросат. Ако искаш да бъдеш пушечно месо отивай в Украйна да ги защитаваш. Ако сме независими Мустафа няма да обикаля разни наши институции. Да не би да сме станали коло
159
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи вия още ли водите воина кои е гражданин и кои е селянин.тва е само в вашите глави в другите държави няма такива работи.тва са некви популисти нацисти русофили къде сиздават омраза в обществото за своя облага.няма значеноя къде живее важно е как се чустваш ина село има възпитани и интилигентни хора и в града има възпитани и интилигентни хора.сега в пандемията всеки търчи на село.кои ше седи в тия пандемии и болести в големия град.научетесе да се уважавате българи.
158
1
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
Да закупиш означава да го притежаваш и физически. Ние имаме едно обещание за аеропланите за някога си. Нашето си е като имотна сделка със 100 плащане преди "на зелено" После защо бабите мятали пари през балкона. Министърът ги метна през океана чак.
157
9
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
РУСКАТА АГЕНТУРА УМРЯ НА АМЕРИКА НА --РА
156
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СТРАНДЖАТАвярно е, руснаците ще бъдат изритани от Европа
155
7
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
До две години руското присъствие в Европа ще бъде сведено до санитарен минимум.
154
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЕЧЕ СПОКОЙНО МОЖЕ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАТЕ С РАДЕВ. НАЕСЕН И ТОЙ СИ ОТИВА. ТУК ИДВА САЩ, НЯМА МЯСТО ЗА РУСОФИЛИ.