Емигрантите пратили 8 пъти по-малко пари в България

Кризата в целия свят остави много от тях без работа
112
Емигрантите пратили 8 пъти по-малко пари в България
Снимка: Pixabay

Емигрантите изпращат все по-малко пари на близките си в България. През първите два месеца на годината българските емигранти в чужбина са изпратили общо 24,8 млн. евро. За същия период на миналата година сме получили от българите зад граница 198,2 млн. евро.

Още по темата

Спадът на получените средства от емигрантите е точно осем пъти. Причината за това е кризата в целия свят.

Много българи зад граница загубиха работата си и вече не могат да изпращат пари на роднините си. Други пък заради по-строгите ограничителни мерки в останалите страни от ЕС, предпочетоха да се върнат по родните си места, пише "Труд".

Част от тях, които могат да работят дистанционно, продължават да изкарват пари от чуждестранни работодатели. Но получават заплатите си директно в България и БНБ не отчита сумите като средства от емигранти.

Тенденцията за намаляване на изпращаните от емигранти суми започна веднага след обявяване на извънредното положение през март миналата година. Преди пандемията всеки месец в страната влизаха около 100 млн. евро от емигранти. През март миналата година тази сума намаля до 40 млн. евро, а през април - до 14,2 млн. евро. През следващите месеци имаше леки колебания в размера на изпращаните суми. Но от ноември 2020 г. насам, изпращаните от емигрантите пари намаляха до 11-12 млн. евро на месец.

От обявяване на извънредното положение през 2020 г. досега вече мина една година. За този период изпратените от емигрантите пари са само 160 млн. евро. Това е по-малко от сумите, които преди Covid-19, получавахме само за два месеца. За сравнение за 12-те месеца преди обявяване на извънредното положение получените от емигрантите пари са 1,23 млрд. евро.

Преди пандемията парите от емигрантите бяха повече от преките чужди инвестиции в страната. Но това вече не е така. Преките чужди инвестиции са намалели с 57% и за първите два месеца на годината са в размер на 98,6 млн. евро. Това е близо четири пъти повече от изпратените от емигранти пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: емигрантипари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
До 90, пращаш г.за си, моето момче/момиче, откъде накъде от моите осигуровки ще плащам пенсията на родата на разни парвенюта не платили един лев осигуровка тук и се връщат тук само да си правят зъбите и да си покажат 20-годишната печка немска ;) ????
92
0
 
1
 
! Отговори
He преди 2 години
Никой не може да разбере колко са българите в чужбина . Но едно е ясно . И на тях им стана тежко като на всички хора по планетата .И Бойкотизма на държавата се разхлаби на тези избори и ще изчезне като мислене до няколко години .
91
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Много ясно ви обясних защо съм против тях. Вие си имайте каквото си мнение искате, да съм ви забранил? Обяснявам, за разлика от вас. Всъщност мога и друго - да обясня - дори ги уважавах за куража да заминат, но до момента, когато започнаха с отвратителното си отношение тук какви сме бавнораззззвиващи се, как ни издържали, масово наричаха държавата кооочина, и край с моето уважение.
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 94Какво значи да си против тях?Аз пък съм против зебрите да са на раета.
89
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай ИванЕмигрантите пращат докато имат на кого да пращат.Като измрат родителите, на кого да пращат повече?
88
4
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Що така затвориха строежите, насажденията с ягоди, ресторантите и хотелите с червени фенери и умно красивите спряха да са богати и вървежни ;) ????
87
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Аз пък съм против тях, защото отишли на готовото и уреденото, че и плещят да сме си оправяли страната, та да се върнели, тоест пак на метеното! Хайде без такива, да не би те да са допринесли за тези държави с нещо, та да стигнат до този просперитет, нима и те не са минали като нас през перипетии?
86
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Я си направи справка колко е държавния бюджет и после говори гл.упости как тези пари са половината, съвсем си далеч от истината. Тези пари нищо не помагат, освен на близките им. По-скоро държавата е на загуба с излизането им.
85
5
 
4
 
! Отговори
Ретро чалга преди 2 години
Нямам против емигрантите, 90% процента от тях са необразовани и трябваше да са на помощи или да крадът тук. В най-добрия случай да търкат анцузи по кафетата. Не са много важни такива хора за никоя държава. В чужбина им е добре, да не се връщат.
84
5
 
0
 
! Отговори
Фалирахме преди 2 години
Лошо, половината от държавния бюджет е това. А и как ще преживяват бедните роднини? Не се маитапя. Това е истината.
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От край време не познавам нито един, който да праща пари от чужбина в България, но познавам десетина човека, които изпращат пари от България на децата си в чужбина.
82
2
 
6
 
! Отговори
един преди 2 години
Престанете с тези пари! Който е тук, опира пешкира и точка! Пращал бил пари!? На кого си пращал бе, май май вече на никого! Не стига че сте си метнали старите родители тук заради пустите пари, че и мнооооооого знаете! И НЕМАЛКА ЧАСТ ЗАМИНАХА И ОТ АЛЧНОСТ, НЕ САМО ОТ ПРИНУДА!
81
0
 
6
 
! Отговори
До 87 преди 2 години
Пенсионен фонд в България няма, ама толкова ти е акъла. Демократите дошли на власт след 1989 година са виновниците за мизерните пенсии на пенсионерите в България, както и за мизерните заплати на работещите. Това е повече от ясно.
80
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Като могат да пращат, добре е, защото помагат на близките си. Не е добре обаче да развяват това, и най-после да проумеят, че не те издържат страната, това е направо смешно. Сега, като не пращат, какво става, закриха ли страната, що ли? Бъдете по-скромни и по-толерантни и не се възгордявайте, не издържате никой освен кръга си!
79
4
 
4
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Бях в Немско, в Северна Италия /най-богатите провинции - Ломбардия и Венетто/, Европа скоростно се африканизира и арабизира. Първо уволняват българите. До 10 г ще пращат 80 пъти по-малко. Докато сме в НАТО и ЕС, ще сме най-бедната и корумпирана държава в Европа. Най-ниско е запалащането на източноевропейците, от тях най-ниско на българите, въпреки че сме от най-подготвените.
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напуснах България 1999 година, когато заводи и предприятия "фалираха"! Бях ПРИНУДЕНА да замина. Кой човек ще напусне дом, семейство, приятели ако не е принуден, най-вече по икономически причини. След първата заплата изпитах чувството, че изминалият ми живот е бил напразно-много труд за жълти стотинки. Дъщеря ми завърши образование, създаде семейство, роди се дете. През годините съм изпращала средно 800 лв.на месец-16 години.Слава Богу и благодаря на чуждата държава!ОбичамБългарияТяНЕеВиновна
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е безотговорност! Правителството кво ще гепи сега!?...
76
3
 
7
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Всъщност пенсиите на родителите на тези емигранти се плащат от хората който останаха в България.
75
3
 
7
 
! Отговори
diko преди 2 години
До mikoНай-добре въобще да престанат да пращат, да не се връщат и да не гласуват за чалгаря.Аха , Значи викаш 100 хил гласа от чужбина ОБЪРНАХА вота на 5 МИЛИОН гласуващи за свободата и демокрацията българи живеещи в България ? Невероятно, нали ?Но , накратко звучи ... Кой ми ссра в гащите ? ... Ааа сигурно са тия дето са гласували в чужбина . Няма да съм АЗ, я .
74
2
 
9
 
! Отговори
един преди 2 години
Като не могат, не пращат, но и аз си задавам въпроса, защо е тази надменност как били внасяли пари. Ами то е много лесно - не внасяйте, живейте си живота, както сте си го избрали и моля, не ми натяквайте как вашите пари ни били издържали, защото никъде по света няма държава, издържана от външни пари!