Най-продаваните книги в коронакризата са на български автори

Заради намаленото ДДС има 9% спад в цените, каз Веселин Тодоров
23 апр 2021 15:35, Анисия Иванова
9
Най-продаваните книги в коронакризата са на български автори
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българските автори на художествена литература повишиха своето присъствие по време на пандемията. Това заяви Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство "Сиела", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Нашите отчети показват, че около 35% от продажбите на книги за миналата година, са за българска художествена литература, което е малко повече от преводна литература – там е около 30%. Може да се каже, че българските автори са победили целия останал свят", каза гостът.

От думите му стана ясно, че издаделският бранш не може да се похвали с ръст по време на пандемия, но пък е имал и минимални спадове през последната една година.

На фона на 4-5% ръст годишно в продажбите в предходните години, през 2021 г. имаме 2-3%. Хубавото на тези финансови резултати е, че има редуцирана ставка на ДДС от средата на миналата година, каза още той.

"Българските издатели направиха много за намаляване на цените. Нашата вътрешна статистика сочи за 9% спад в крайните цени - от 13.20 лв. през 2019 г. до 12.02 лв. за 2020 г.", заяви Веселин Тодоров пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според госта намаляването на ставката за книгите до края на 2021 г. трябва ли да бъде трайна мярка за подкрепа на сектора.

"Водим преговори с политическите партии за намаляването на ставката за книгите да бъде трайна мярка. Старата ставка в България беше втората най-висока в целия свят след Дания. Българските читатели са един от най-ощетените в целия свят от тази висока ставка", добави издателят.

"Затварянето на големите търговски центрове и книжарници доведе до 200-300% ръст на продажбите в интернет. Тъжното е, че това не можа да компенсира загубите. В края на годината отчитаме 2-3% спад в оборота“, каза гостът.

Според Веселин Тодоров хартиената книга ще продължи да съществува.

"Разбира се, не можем да предвидим съдбата й за повече от 10 -15 г., но в момента тя оцелява може би изненадващо и за нас издателите, които бяхме вложили голям ресурс в електронизацията на системи за защита на авторските права".

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Роза преди 2 години
"Те в шкафа тихо-тихичко стоят.На глед са тихи,скромни,мълчаливи,но могат с теб да тръгнат в дълъг път и да направят дните ти щастливи!"Стихчето е на Леда Милева.Радвам се,че останах вярна на любовта си към книгите цял живот.Те наистина са най-добрите приятели,чрез които човек живее духовен живот.Тези,които ги пренебрегват,цял живот си остават духовно бедни и ограничени!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обичам книги! Най-хубавото нещо на света е да четеш книга! И смело мога да кажа, че българските автори са много качествени! Радвам се, че има все повече и че младите пишат! Прекрасно е!