Георги Лозанов: Журналистиката е все по-изолирана

На политиците им трябват журналисти, но те трудно разбират това
35
Георги Лозанов: Журналистиката е все по-изолирана

На 3 май отбелязахме Деня на свободата на пресата. Според медийния експерт Георги Лозанов у нас имаме свобода на словото в това всеки да може да си каже истината.

"Въпросът е това, което казваш, да влияе върху обществото и да променя света около себе си. Независимо, че имаме тези примери в журналистиката, тя променя малко социалната картина. Малко успява да предпази обществото и властта от лошите практики", посочи Лозанов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че дълбокият политически конфликт не е между различните партии, тъй като те лесно сменяли местата си и от врагове стават най-сърцати партньори. Конфликтът е реално между политиците и журналистите, смята Лозанов.

"В една истинска демокрация журналистите са този непрестанен коректив на властта, който може да ограничи лошите практики. Властта иска още в началото да ги постави в зависимости. Цялата работа на медиите е да не допускат да бъдат под контрола на властта. 112-о място по свобода на медиите означава 1 на 112 за властта", обясни медийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че се взимат решения далеч от видимия спектър, а журналистиката е публична дейност на видимия терен. По думите му журналистиката е доста безпомощна и все по-изолирана от социалния диалог.

"На политиците им трябват журналисти, но те трудно разбират това. Смятат, че когато говорят на хората през социалните мрежи, това им дава шанс да бъдат по-убедителни. В момента, в който застанеш пред аудиторията без журналисти, ти нанасяш демократична обида, защото не ѝ даваш възможност да възрази. Започваш да водиш монолог и агресивно да съобщаваш мнението си", настоя Лозанов.

И добави, че политиците нито са съдебна власт, нито са четвърта власт, за да превръщат парламента в медия и да го използват само за изявления. В момента парламентът е медия и съд, а не е политическа институция, убеден е Лозанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Георги ЛозановBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
ХАДЖИГЕНОВ ОТ ОТРОВНОТО ТРИО ДОРИ КАЗА"АМИ ДАЙТЕ И АДВОКАТИТЕ ДА БЪДАТ КЪМ ВС СЪВЕТ"---НО ПОСЛЕ СИГУРНО МУ НАБИХА КАНЧЕТО И ТОЙ МЛЪКНА--НО НИТО ЕДНА МИСИРКА НЕ ГО ПОДКРЕПИНИТО ГЕРБ,НИТО БСП НИКОЙ НЕ ИСКА ГЛ ПРОКУРОР ДА БЪДЕ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО--СТРАХ ГИ Е ЧЕ НЯМА ДА МОЖЕ ДА СЕ КРИЯТ ЗАД НЕЗАВИСИМАТА НО ЗАВИСИМА ОТ ПАРИТЕ СЪДЕБНА СИСТЕМА
25
0
 
1
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
ЛОЗАНОВ Е ПЪЛЕН ДЕМАГОГЗАЩО СМЕ НА 112 МЯСТО ПО СВОБОДА НА СЛАВОТОАМИ ЧАЛГАРИНА ДЕНОНОЩНО ПЛЮЕ ПО ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВАВСИЧКИ САЙТОВЕ ПИШАТ ЗА ЧЕКМЕДЖЕТО НА ПРЕМИЕРА--ЗА ТОВА ЧЕКМЕДЖЕ ЕДВА ЛИ 10 ГОДИШЕН БИ ПОВЯРВАЛАМИ В ЦЯЛАА ЕВРОПА ГЛ ПРОКУРОР Е ПОД ВЛАСТА НА ПРЕМИЕРА -НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТОВААДВОКАТА ХАДЖИГЕНОВ СПОМЕНА САМО ВЕДНЪЖ ,ЧЕ ПРОКУРОРА ТРЯБВА ДА Е КЪМ ПРЕМИЕРА И МЛЪКНА И НЕ ГО ПОВТОРИ--НО МИСИРКИТЕ СЪЩО МЪЛЧАТ , А ТОВА АКО СТАНЕ ЩЕ СТАНЕМ ЕВРОПЕЙСКА А НЕ МАФИОТСКА ДЪРЖАВА
24
0
 
1
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
ЛЮБО ОГНЯНОВ Е УМЕН ЖУРНАЛИСТПОЛИ ЗЛАТЕВА Е УМНА ЖУРНАЛИСТКАОСТАНАЛИТЕ СА ***
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко произтича от манталитета на българина.Етносът ни ще се самоликвидира.Сюжетът е библейски-прекалено много грехове натрупахмеВсичкиНие обикновените българи, защото съучаствувахме мълчаливо всеки вкопчен в мизерния си живот иВсички властимащи включително четвъртата власт, които създадоха невиждана корупция на всяко овластено ниво.
22
0
 
1
 
! Отговори
Журналистиката преди 2 години
Използва въпроси да прави внушения,да разпространява лъжи ,слухове и набеждавания!Всеки си има своя истина и признава само нея!Казаното отлита,написаното остава,ама какво от това!Пък и това за сестрата,май вече не е важно!Журналистиката никога не е безпристрастна !
21
0
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Микрофонодържачи!Продължение на дръжката на микрофона,нищо друго!
20
0
 
5
 
! Отговори
Лоэанов преди 2 години
ЖУРНАЛИСТИКАТА Е ВСЕ ПО-ИЗОЛИРАНА..И ВСЕ ПО-ПОСРЕДСТВЕНА.ЗАТОВА СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ВИНАГИ.
19
0
 
5
 
! Отговори
Ставри преди 2 години
В България истинските журналисти са много малко. По-голямата част са добре платени, диктуват им какво да говорят и питат, не говорят правилно, лъжат, обслужват интересите на тези които им плащат и то добре. Например Б.Т.В. там най-много лъ.ж.ат.
18
0
 
5
 
! Отговори
432 преди 2 години
Във всяка медия ама списък с лица, за които е забранено да се интервюират. Особено манипулиращи са журналистите от Българското национално радио. Те са ***, плаща им се да манипулират. Там работат цели фамилии- шуробаджинащина. С.В., Д.Г.,И.Н. и други. Като им чуя гласовете и превключвам.Те са лешояди. А това радио се издържа от данъкоплатците. Трябва да бъде закрито. Особено новият им директор. Преди него имаше един достоен човек на този пост, който се опита да въведе ред, но му скроиха но
17
0
 
4
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Доста *** теза развива така нареченият медиен експерт Г.Л. Според него социалните мрежи обиждали журналистиката. Това ставало когато всеки политик искащ публично да изкаже свободно мисълта си чрез тези социални мрежи, лишавал професионалната журналисическа гилдия от възможността да посредничи и манипулира общественото мнение със собствените си виждания и през филтъра на личния интерес.Браво, Гошко, но мина времето на осеменителите от СЕМ.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.нар. "журналисти" също са от народа. И тях ги интересуват същите неща - да върви далаверката. А та далаверката дали е с поръчкови материяли, дали източване на фондова, дали нещо друго, далаверата си е далавера. Българина протестира против тези неща. Нали и той е европеец. Единствения проблем е, че ако от своя страна докопа далаверката - изведнъж млъква. Прецакал е системата и е доволен.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижда се какво е нивото на журналистиката у нас. От сутрин до вечер ни занимават Бойко каква лъжа е казал.Герберо-пеевска пропаганда
14
0
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
ЖурналистСлуги на мафията .Ако имаше журналистика тази *** нямаше да е в парламента
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само като чуя някой "журналист" да използва ненамясто въпроса "кой" вместо местоимението "кого", за мене е неграмотен лyмпен и му гася телевизора!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интернет трафика я движи "свободната журналистика", а такива префърцунени мутрички като този отдавна не означават нищо.
11
0
 
10
 
! Отговори
Е. Е.1878 преди 2 години
Те много журналисти не знаят граматика, но ....иначе са ....,,голяма" работа.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Журналистиката се превърна в придатък на Политиката и Власта!Анализираща, разследваща и безпристрастна Журналистика вече - Няма!Фейк нюз - това е името на днешната "журналистика"!
9
0
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Остана ли медия, която да не е собственост на евреи? - Не. - Каква свободна журналистика е това, тогава?! Дезинформистика и промиване на съзнанието...
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление в България нямаме опит с демокрацията. Затова и тези, които се крият от въпроси, накрая имат най-високи рейтинги. Дано някога се научим!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Журналистиката е все по-изолирана от здравия разум ли? Кой й е виновен? Не се ли постави журналистиката изцяло в услуга на новите и модерни агитационно-пропагандистко-провокационни колективно-западни програми? Има ли въобще журналистика? Или има платени и добре нахранени слуги, които стрктно изпълняват заповеди, инструкции и политически поръчки?