Как се живее с пенсия от 300 лева на месец?

Възрастните се надяват депутатите да актуализират парите
105
Как се живее с пенсия от 300 лева на месец?
Снимка: БГНЕС

Над 2 млн. пенсионери ще получат допълнителни 50 лв. към пенсиите си и този месец. Изплащането започва от утре. Част от партиите в парламента настояват добавките да продължат да се изплащат до края на годината.

В дневния ред на народните представители е и актуализация на пенсиите, отпуснати до 2017 г. Засега преизчислението мина само на първо четене, а за да влезе в сила, трябва да бъде прието на второ, както и да се актуализира бюджетът.

Лиляна Минчева живее с пенсия от 300 лв. Надявала се е средствата, които получава, да се увеличат.

"Ние едва кретаме и ще ни дадат 20, 30 лв., а те се двоумят дали те да ги вземат или да ни ги дадат", каза Минчева. 

Депутатите обаче решиха друго. Точката се промъкна в дневния ред на едно от последните им заседания сред няколко други предложения за законодателни промени и то като последна.

"Само преди 10 минути вие гласувахте да си запазите субсидията, нали така? 9 дерета вода, а сега за пенсионерите няма пари, така ли? Знаете ли как се живее с 300 лв.? Българските пенсионери мизерстват", заяви депутатът от "Има такъв народ" Мика Зайкова.

Според икономисти основният проблем в момента е нестабилната политическа ситуация.

"Наистина процедурата пречи в момента. Правителството надали ще се занимава с този тип поправки", смята икономистът Адриан Николов.

Темата за преизчисляването на пенсиите се очаква да влезе отново в пленарната зала в петък. Дали обаче ще се стигне до обсъждане ще решат народните представители.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: пенсиипенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тия с чекмеджетата не им пука как се живее с 300 лв. пенсия.
77
0
 
0
 
! Отговори
Атанас Кьосев преди 2 години
Освен стаж... Е необходимо за вас да са влизали и осигуровки... По възможност, колкото може-повече... Не е необходимо само 40 години стаж!)
76
6
 
8
 
! Отговори
Полина преди 2 години
Голяма глупост да увеличат пенсиите натези, които са внасяли най- малко осигуровки.Велика глупост!Трябваше ниските пенсии да получат помощи (ток, допълнителни средства)от Соц. грижи, а не да объркват Пенсионната система.Аз за 40 г. трудов стаж, получих 307 лв.пенсия, а тези, които са работили много по- малко, или са били в сивия сектор и са си получавали паричките сега получават колкото мене.Голяма справедливост.Некадърен Парламент!
75
3
 
13
 
! Отговори
Ванчето преди 2 години
Амии...300 лв....с колко стаж..., какви и колко осигуровки? А 42 г. стаж, осигурителни вноски и 400лв. пенсия - как ви се струва?!
74
0
 
4
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 2 години
Комунистите са абсолютни демагози ... нямам думи ... Както всички знаем пенсионната система е солидарна ... т.е. добре е да помислят и за тези които плащат данъци за да има пенсии ..
73
1
 
8
 
! Отговори
Сиси преди 2 години
Първо трябва да се помисли как да се развие държавата да се отворят повече добре платени работни места в провинцията 1000,1500 лева и в софия 1200,3500 лева и пенсиите да станат 700 лева минимална й средна 900 лева тогава ще се успокои всичко и хората ще харчат парите си в магазините и сладкарници и барове и ще се раздвижи търговията
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Мика, да беше направила правителство за да си прокара политиките. Не е да нямаха възможност. Ама искали абсолютно мнозинство нейните господари от ИТН.
71
8
 
20
 
! Отговори
Иван Пилето преди 2 години
Като имаш цяло чекмедже кюлчета се живее добре!
70
2
 
32
 
! Отговори
Дъни до 49 преди 2 години
Има и такива, като майка ми. 37години,втора категория труд в отровите, 7ми разряд с най-високата заплата и..... 250лв пенсия. Така че си затвори гнусната уста и не философствай.
69
7
 
20
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Как тъй мизерстват с 300 лв минимална пенсия.Значи депутатите мизерстват за с 10 хилки,а тия алчни пенсионери не вързват двата края с цели 300 лв
68
3
 
18
 
! Отговори
Праведен преди 2 години
А, как се живее с над 10 000 лв. в парламента, там джурналя отидете !
67
11
 
6
 
! Отговори
Бойко Методиев Борис преди 2 години
Аз живея с по- малко!
66
1
 
22
 
! Отговори
Наталия пшеница преди 2 години
Живеят мизерно. Както живеят доста от работещите в България. Е, има и едни други пенсионери-с по 1000 лв пенсия, още800-900лв заплата и по2-3 апартамента под наем.
65
7
 
13
 
! Отговори
До77 преди 2 години
Пий си хаповете и при славчо-тъ по то.Тро лчета все едно и също пишете -шкафове ,кюлчета,острови къщи ,затвори и тн.толкова ви е акъла.за това сте за този при мат
64
6
 
20
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Не ми зачетоха....не ми признаха 12г. трудов стаж понеже това прослужено време било без печат. А нали адреса на предприятията стои някъде в някакви регистри и архиви,,,
63
7
 
13
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Получавам 93лв."пенсияНе мога да разбера защо се говори за демокрация и някакви си "ценности""....Не ми стигат за калашник,амуниции и ръчни гранати!!!???.... Всички партии,до една се борят само за кокала - народа не ги интересува.... Не се надявайте на "БГ армията" те предадоха БГ още в началото на 1990год.
62
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 300лв.пенсия на село , може да живееш нормално и да се спестят около хиляда на година.Казвам го от личният си живот, а на някой мой съселяни и хиляда на месец няма да им стигнат ,защото с нищо не се занимават ,а са здрави и прави и носят на пиене.
61
11
 
26
 
! Отговори
гого преди 2 години
радвам се че славчо и майчето изгоряха и за по- долу пишещите стана ясно че и ч еп за зеле не става от тях.няма и месец и се разкриха-алчност без грам мозък.
60
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тия с болните и атрофирали мозъци, само кюлчета и пачки им се привиждат...Защо няма видео с тези чекмеджета, а? Защото не може да се манипулира...
59
5
 
26
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Оф, как не схванаха някои хора, че става въпрос не за увеличение , а за корекция на по-отдавна отпуснатите пенсии, съобразно сегашните нива на доходи и инфлация. Да, ще трябват допълнително средства, защото огромна част пенсионери вече 10 години са ограбвани, за да може да излязат сметките като цяло. Ама днешните доволни не си дават сметка, че ако останат така нещата, след 10тина години техните пенсии ще са около нивото на бедност, а новопенсионираните ще им казват, че толкова са си изработили.