Хората на възраст от 40-49 години са най-склонни да сменят професията си

Почти 80 000 българи са минали през курсове за квалификация през 2020 г.
33
Хората на възраст от 40-49 години са най-склонни да сменят професията си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според резултати, получени от непредставително проучване на нагласите на участници в курсове за професионално обучение, направено по поръчка на Националната агенция за професионално обучение и образование (НАПОО), най-активно участие в обучения за професия имат хората на средна възраст между 40-49 години (34 на сто), следвани от групата на 30-39 годишните (29 на сто), съобщиха от НАПОО.

Сравнително по-слабо представени в обученията са най-младите (16-29 г.) и хората на възраст 50-59 г. Жените са по-силно (60 на сто) представени сред групата на обучаващите се хора, отколкото мъжете (40 на сто). Местоживеенето оказва съществено влияние върху участието на хората в учебни дейности. Живеещите в областните градове имат почти три пъти по-голям дял на участие (54 на сто), отколкото живеещите в малките градове (18 на сто), и пет пъти по-голям дял от тези в селата (9 на сто). На челните места сред областните градове са София - с 18 на сто, Пловдив - с 12 на сто, и Бургас - с 11 на сто.

Степента на образование също влияе върху участието в професионалното обучение. С най-голям дял са хората, които имат средно образование, близо 60 на сто, следвани от хората, които имат висше образование (33 на сто). Участието на хората с основно и по-ниско образование има нисък относителен дял (6 на сто). Това прави степента на участие в обучение на хората с по-ниско от средно образование пет пъти по-ниска от тази на висшистите и 10 пъти по-ниска, отколкото тази на завършилите средно образование.

Една трета от участниците в допитването са се информирали за центъра за професионално обучение, в който се обучават, от Бюрото по труда. Работодателите са били източник на информация в 12 на сто от случаите.

Статистиката на НАПОО показва, че от близо 1000 лицензирани центрове за професионално обучение у нас, само 43 са държавни. Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година, като всеки пети от тях е получил свидетелство за нова професия, по данни на Националната агенция за професионално образование и обучение. И през 2020 г. продължава да е голям интересът към курсовете за придобиване на степен на професионална квалификация по професии в сферата на информатиката, производството на облекло, строителството и услугите за красота. В кратките курсове (за обучение по част от професия) най-много хора са обучавани по професиите охранител, монтьор на автотранспортна и монтьор на подемнотранспортна техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: обучениепрофесия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
бъдеще преди 2 години
Един евреин написа книжка ,която стана бестселър и в която ,правейки разбор на миналото,той прогнозира бъдещето ,като период на непрекъснати, БЪРЗИ промени.Идеята е ,че повече от професиите ще се роботизират и изкуственият интелект ще превземе много от съществуващите сектори.Колите ще се управляват автоматично,голяма част от производството-също.Компютърна програма ще ти поставя диагноза на базата на симптоми и анализи,робот ще те оперира.Сега завършващите ще се налага многократно да се преквалиф
30
0
 
12
 
! Отговори
професия мърляч преди 2 години
Една камара анализи сте изписали, а всичко е от просто, по-просто. В Събота помагам на познати да дооправят един апартамент-акт16. Днес стана инцидент в банята и ми направи впечатление, че водата "обикаля" подовия сифон и се събира в единия край на локва. Ходих да взема нивелири и о чудо! Сифонът стърчи с 2-3мм по средата на пода. Този дето е "работил" там никога няма да се научи. Всичката ни работа е такава-небрежна. Вижте асфалта, тротоарите, сградите, дано поне програмите ни да не са такива.
29
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професията си не бих сменил. От дете мечтаех да стана това, което съм сега. Преди 12 години млад и зелен започнах да работя за 1500лв.. Сега само удръжките от заплатата ми са двойни на тази сума. Който се учи, той ще сполучи. Пенчо, бре, чети. Пенчо не чете. И така нататък. Материален човек съм- няма да го крия. Знаех, че това е добре платена професия и се засилих към нея. Ясно е за кой сектор говорим. Този, в който си мислите, че взимаме средно по 4-5000лв., а всъщност взимаме тройно. ИТ.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14(Юли месец на изборите като падне ГЕРБ и всичко ще се оправи.)Да да ти..ха ха ха .. сериозно ли?Единствено следващите може да продължат да те оправят!
27
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Какви 800 и 1200 лева заплати споменавате? В нашия град повече от 500 лева не дават! И не те спасява никакво образвание! И не мога да си сменя работата, защото съм на 58 години, и даже не ми се обждат ако някъде кандидатствам! Това е положението!
26
0
 
0
 
! Отговори
Един от наборите 40г преди 2 години
Ей набори, имаше един албум на Poigy _ Gilted Generation, та....Още ли ме знаете албума как се превежда - gilted generation. Еми прведете си о нй- вече като мене...И аз съм от вас - gilted
25
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 2 години
епа да, я ако се уредим дотогава, ше ода на село да гледам животни
24
0
 
11
 
! Отговори
По-скоро преди 2 години
Принудени да сменят професията си.С научно-техническия прогрес - занаяти и професи изчезват. Цъфват нови.Например в България изчезват професиите ядрен физик, ядрен инженер, космонавт, военен, политик, държавник.А се пръкват професиите плеймейтка, събирач на кредити, инфлуенЦАР, влогър, фейсбукър, ПиАр, журналист на повикване в няколко разновидности: медийна бухалка, възхитен от поръчитеря, спонсориран. И гепен за топките. Още има творци на арт-инсталации, IT *** и грантаджии.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Само ми дай знак,чрез действие и ще видиш на какво съм способна според твоите очаквания или дори без тях."- душата ти!
22
3
 
2
 
! Отговори
До Ева преди 2 години
Когато не те кефи работодателят просто го зарязваш .Следва остра болка от недостиг на пари и друго, но после се получава репулсия и всичко се връща според очкванията...Грозотата и страхът на мутрата се бие с красота .Нека бъдем това ,което си изберем.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С две висши образования мой приятел го бъзикат с 1200 лв заплата. Върши работа за 3-***. Когато попита мутрата докога ще работя за 3-*** а ще ми плащаш за един мутрата му се изсмива и му вика. Като не ти харесва напускай. Докога мутрите които нямат средно образование ще се бъзикат с хора които са учили половин живот. Докога бе вашта *** мутренска. Идва време за възмездието.
20
0
 
14
 
! Отговори
ПП преди 2 години
Преквалифицират се от барман / сервитьор на таксиметаржия...
19
2
 
11
 
! Отговори
еба преди 2 години
До абеС какво прекаляваме в Б-я?Ти би ли работил за 800 лева от понеделник до СЪБОТА?!
18
8
 
4
 
! Отговори
абе преди 2 години
Вие в Б-я вече прекалявате.Във филма на Том Ханкс ,Терминал където ви наричаха Кракозия и говореше на български беше предсказано предсотоящото гражданско неподчинение. Останахте само душевностите с детска менталност .Деца без духовни родители и то във страна със полуфеодално арабско мислене ги очаква само страдание и смърт........................Преквалификация със платени от държавата кръжоци, смешно !
17
0
 
18
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Ами да, на тези години нито си млад, нито си стар!Обаче ''работодателя'' иска да работиш като 25-годишен, но да ти плаща като на пенсионер.
16
0
 
5
 
! Отговори
k преди 2 години
и жената също
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работа има за всеки,само че искат наистина добри специалисти!Не може,като Боко Еднокнижника само щото е убавец цял живот да си на върха,да крадеш,а останилите само да ти се възхищават и ръкопляскат!
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12Идеята е всеки да бъде специалист по в някоя област,но много хора не го разбират,не желаят или не могат да го постигнат! В България всичке сме специалисти по всичко и разбираме от всичко,там ни е трагедията!
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юли месец на изборите като падне ГЕРБ и всичко ще се оправи.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 Така е ама това е робство и дискриминация а не е няккъв успех както го изкарват в статията и от ГЕРБ.