Нейкова: Машинното гласуване е добро решение, макар да крие рискове

Карантинираните ще могат да подават заявление и в самия ден на вота
10 май 2021 09:35, Красимир Ангелов
17
Нейкова: Машинното гласуване е добро решение, макар да крие рискове
Снимка: БГНЕС

Новият председател на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова заяви, че машинното гласуване е добро решение, макар то да крие своите рискове.

В закона има текстове, които гарантират, че ако има проблем с машинното гласуване, то да продължава с хартиени бюлетини. Ще има отпечатани хартиени бюлетини, колкото е броят на гласоподавателите, уточни Нейкова пред БНТ.

По думите ѝ сериозно предизвикателство е логистиката, доставката на машините в чужбина, както и тяхната техническа поддръжка.

Още по темата
Тепърва ще се установи състоянието на машините за гласуване, договърът с доставчика има проблеми, доколкото разбрах от изказвания на говорител на ЦИК - цената още не е платена, не знам дали собствеността е прехвърлена на държавата, защото може да се стигне до съдебни спорове. Договорът е с предмет на закупуване на 9600 машини, те бяха осигурени за изборите на 4 април, коментира Нейкова.

Въпрос на анализ е колко машини все още са необходими, каза Нейкова, като по нейни сметки между 300 и 500 машини ще са необходими, за да се осигурят всички изборни секции. Изборният кодекс дава възможност обществена поръчка да се изпълни в по-кратки срокове, до края на седмицата вероятно ще има яснота, ако утре бъде издаден указът за назначаване на ЦИК.

Нейкова каза още, че няма да се налага преписване на хартиения протокол от машината, което значително ще улесни процеса след края на гласуването.

Карантинираните лица ще могат да гласуват там, където са поставени под карантинира, както и ще могат да подават заявление за гласуване под карантина и в самия ден на вота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
У тази я ударила.... преди 2 години
критическата !
15
0
 
6
 
! Отговори
юруш на гласуването преди 2 години
Добро решение,ама има рискове!?Интересно,ако не беше добро какви щяха да са рисковете!?И щеше ли да ги има!Логика,сър!
14
3
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
До АнонименАко са потвърдени резултатите в протокола от машината,а това става с преброяване на машинните отрязъци.Като време ще отнеме не повече от час на отделнитеСИК, а ще е безценно, защото ще гарантира честните избори!
13
2
 
3
 
! Отговори
Честни и прозрачни!? преди 2 години
Ще бъдат ако ЦИК вземе следните прости и ефективни решения:1. Преброяване на машинните отрязъци във всички СИК - общ брой гласували, по партии и преференции.2. Допълнителен протокол към този от машината с данните по т. 1.3. Уточнена процедура, какво се прави при несъвпадение на отчетенитев протокола данни и ръчно преброените.Това ще отнеме не-повече от 1 час на комисиите, а ще бъде гаранцияза честни и прозрачни избори!
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми същото е като с ваксините срещу коронавируса.Ваксините са добро решение, но крият рискове.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само машинно гласуване е най-доброто, като при това трябва да има някакъв минимален диалог на български - сещате се защо!Тогава вотът ще отрази абсолютно точно желанието на гласуващите!Какво мисли суверена?
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е че гласуваха да не се проверява има ли бъг в системата. Т.е. ако машината показва 5 гласа, а по документи на хартия са 3 гласа, приема се че са 5 и не можете да ги оспорите! А и машината се манипулира много лесно. Достатъчно е да се заложи за дадена партия 1 глас да се брои за 1.99. Вие виждате 1, но при броенето е 1.99+1.99+1.99 Разликата накрая е бомбастична! Заради такова нещо ЕС не признава машините, но пък Венецуела ги боготвори. Между другото, нашите машини от къде ще са?
9
5
 
5
 
! Отговори
Предприемач преди 2 години
Ами лошо е машинното гласуване. Сега Факултета, Филиповци и Столипиново ще са много затруднени при гласуването, защото няма възможност да им се даде предварително бюлетина с правилен глас, която само да пуснат в урната. Кофти за тези симпатизанти. Изгубихме ги
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам какъв е проблемът с машините ? Слагаш картата, натискаш 2-3 пъти по екрана и готово. Много по- бързо от колкото с хартиена.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4"Въпроса не е дали вървим напред или назад.Важното е да може лесно да се манипулират изборите"Манипулирането се доказва лесно, по-важното е, че няма как МАНИПУЛАТОРЪТ да "проверява" собствената си манипулация.След "проверката" ще се окаже, че на първо място е Чалгаря, на второ - Бойкикев, на трето - Доган, Нинова май отива на четвърто, ГЕРБ - на опашката; за Галевица май не остана място, но пък тя "благородно" ще предложи стола си на Божковата "партийка".Честито на печелившите
6
3
 
5
 
! Отговори
ИТ(П)Н преди 2 години
Тази калимка да гледа да ми осигури хартиена бюлетина!
5
0
 
4
 
! Отговори
КОКО преди 2 години
Доста дълъг удължител ще е необходим за подвижната секция, а и няколко общака за пренасяне на машината. Обаче няма значение нали ще се гласува машинно, модерно, цивилизовано.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпроса не е дали вървим напред или назад.Важното е да може лесно да се манипулират изборите. Нека всички които гласуваха за машините минат пробно през тях.Да видим колко ще се справят без грешка и тогава да ми се подиграват че видите ли той народа е *** и не може и не знае. Един *** на когото майка му продала нивата за да му купи диплома ще определя как да гласувам като нарушава правата ми.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не ми пука как ще гласувам. Не мисля, че и машинното гласуване ще подобри нещо. Блажени са вярващите!
2
3
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
А ако не искам да гласувам с машина. На последните избори 74% от избирателите бойкотираха машинното гласуване. Това ли е "новата" демокрация?
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не разбирам, какъв е проблемът да се гласува с апликация от телефона?!? То не бяха чували, печатници, машини, броячи, партийни лидери, и какво ли не!! Пуснете един MySQL един два фиревала пред него и пускайте аппа в клауда и това е. Въртим сучим -напред не гледаме, само назад.