НЗОК: Хартиените рецепти ще са до края на май

Електронните влиза в сила от 1 юни
10 май 2021 12:51, Анисия Иванова
17
НЗОК: Хартиените рецепти ще са до края на май
Снимка: БГНЕС

Хартиени рецепти ще се издават и обработват до края на май, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. Предписването и отпускането на лекарствени продукти само с електронни рецепти влиза в сила не по-късно от 1 юни 2021 г.

От НЗОК уточняват, че в днешния брой на Държавен вестник са обнародвани измененията в Наредба за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Още по темата


Издадените от 1 до 6 май, включително, хартиени рецепти, се изпълняват по досегашния ред, което означава, че се изпълняват и рецептурни бланки на хартиен носител.

НЗОК е информирала регионалните си подразделения да запознаят своевременно договорните си партньори - лекарите в първичната и в специализираната извънболнична помощ, както и работещите в аптеките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Системата с пръстовите отпечатъци се сриваше през ден. На кого да наритам ***, ако и с тази се случи така?
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен до 9 преди 2 години
Много си е грамотен даже. Ко праим в случаите, когато кметът на селото ходи да купува лекарствата от най-близкия град на 5-те старчока в селото?!?! Може би ще му трябват всичките им лични карти? Сигурно и пълномощно, че им използва личните данни? Тотална тъпотия.
12
0
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
Това с електронната рецепта е пълна ГЛУПОСТ! Особено в БГ варианта му! Не за друго ами само вижте как ще бъде реализирано!? Очаквах, че ще си дам личната карта в аптеката, която м/у другото трябва да има сертификат за работа с лични данни вече, и след това ще се види коя от рецептите ми е валидна! Отделно, че вече с една рецепта ще можеш да вземаш лекарства само един път! Т.е. ако всеки месец ти си вземаш лекарства ще трвябва всеки месец да ходиш до личния лекар! Или друг такъв! Ко да ви кажа ..
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое му е електронното като всеки месец пак ще ходя до доктора за някакво номерче?
10
1
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 2 години
Рецептурната книжка само в музея от юни. Живот и здраве някоя друга бабка не попречи на това да се случи.
9
1
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Аман от незнайни неграмотници-всезнайковци като теб !Велика придобивка за прос.така,с празна глава и малко знания е интернета !
8
6
 
3
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Знаеш ли що е то рецептурна книжка бе юнак???Изказваш се неподготвен дечко, бабката от Горно нанадолнище ,както всички нейни набори има РЕЦЕПТУРНА КНИЖКА в която са ни нанесени рецептите от джипито! Сега се нанася код.и няма нужда ходим непрекъснато при него С тези книжки пенсионерите си взимаме лекарствата Тази тема ,както и тази за пенсиите не вашата сила,не се излагайте.Пази боже от неуки и неинформирани АНОНИМНИ хлапаци!
7
0
 
19
 
! Отговори
да преди 2 години
Само в аптеките не си бяхме оставяли ЕГН-то.
6
0
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Бюрокрацията по цял свят е е една и съща в по голяма или по малка степен!? Точно с такива ,,лелички" и ,,чичковци" е пълно навсякъде!!!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твърде вероятно е да настане хаос, както с всичко друго, което се въвежда в електронен вариант. То не беше електронно правителство, електронно правосъдие и т.н. Истината е, че българските институции са още закотвени някъде в 19-ти век и няма как да свършиш работа, ако не минеш през поне 5 кисели лелички, които те препращат от една на друга, докато накрая стигнеш до "компетентната" леличка, която обаче е в "технологична почивка", консумирайки 59-тата си цигарка за деня.
4
2
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
Личният лекар издава рецепта или обновява съществуваща безсрочна, бабката си казва ЕГНто в аптеката и на аптекарите им излиза какво и е предписано от личния. Откъде измисли изискването за телефон не знам. За останалите, както досега ще имаме достъп рецептите в портала на нзок и на НЗИС. Или поне това е плана, обучението на лелките в болниците явно отнема време.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как бабката от Горно Нанадолнище ще си вземе лекарства, като едва ли има достъп до смарт телефон , да не говорим за лекарски кабинет?
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега и за аналгин ли ще трябва да ходя до джипито, или ще може без рецепта.
1
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, ще имаме електронни рецепти! Цивилизация!!!