Жените у нас живеят със 7 г. повече от мъжете

Средната продължителност на живота е по-висока в градовете
Обновена: 11 май 2021 19:56 | 11 май 2021 16:19, Веселина Йорданова
101
Жените у нас живеят със 7 г. повече от мъжете
Снимка: БГНЕС

Средната продължителност на живота при мъжете е 71.1 години, докато при жените е със 7.1 години по-висока - 78.2 години.

За периода между 2010 и 2020 г. увеличението при мъжете е с 1.1 години, а при жените -  с 1.0 години, по данни на НСИ.

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2018 - 2020 г., е 74.6 години, като спрямо предходния период (2017 - 2019 г.) намалява с 0.3 години.

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2.9 години по-висока (75.5 години) отколкото на населението в селата (72.6 години).

Спрямо 2010 г. за населението в градовете увеличението е с 1.5 години, а за населението в селата - с 0.3 години.

За хората, достигнали 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 15.8 години, като за мъжете и жените тя е съответно 13.6 и 17.5 години. За периодa 2010 - 2020 г. очакваната продължителност на живота на навършилите 65 години се е увеличила с 0.4 години.

Очакваната продължителност на живота варира от 71.8 години в област Видин до 76.7 години в област Кърджали, като общо в седем области тя е над средната за страната.

Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Кюстендил (8.8 години), а най-малка - в област Кърджали (6.0 години).

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 94Статистиката, а не фантазиите ти, говорят за българките - повечето българки, стари и млади,са абортаджийки, наркомании, ***. Това са повечето български жени. Жалко ако и ти и твоята родителка сте от тая огромна група и мнозинство. Няма какво да проектираме върху такива като теб и това мнозинство,Цяла България се срамува от вас, цял свят знае какво представляват повечето българките - аморално пропаднали. България заради такива като тия българки, е в демографска криза.
78
0
 
6
 
! Отговори
видинкиу преди 2 години
винаги жените са живели повече от мъжете,но това средна продължителност на живота е само статистика , в реалността е друго Аз съм на 27 имам роднини починали на 22,37,60,75 години но имам и прабаба на 90...друг е въпроса колко от роднините си помагат или подкрепят в тоя живот и колко лесно се забравят и живите и останалите...
77
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 94Не си и няма и как да бъдеш. Ти не можеш да се сравяваш с майка ми,нито с бабите ми нито имаш морала им, нито пък достойнството им, понеже си от повечето българки - стари и млади, прославили България с курвалъка, простотията, женската злоба и абортите. Лека ти нощ.
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 92Тогава извинявай и прощавай! Спокойна вечер!
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименмамини синчета ергенуват до 60-годишниНяма такова нещо, по - скоро остаряващи лелички, които не признават брака и раждането на деца, си кукуват до гроб сами - самички. Да не говорим, че повечето стари и млади българки са абортаджийки
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 87Женичките имат потомство благодарение на мъжете. Без петел няма нито кокошка, нито пиленца, ясно?
73
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Прости им, Господи които раждат извънбрачно.Ох, горканка! Ама повечето бг женички доброволно не искат брак, а като забременеят гледат да се отърват всячески от оплодителя, сиреч гаджето, и да се представят на близките си едва ли на едноличен родител. " Без помощта на мъж това е успяла да направи само Една Жена преди около 2021 г. (до Рождество ще станат пълни 2021 г."Да, това е Историческа Истина, хубавото е, че Тази, Която е Родила безмъжно Бога, няма нищо общо с аморалните женички.
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До AlexandrinaАми то и жените имат пороци - тютюнопушене и употреба на алкохол, повечето българки се "славят" с разврат, аборти и раждания на ко.***.лета. Даже има и остарели вдовици, забравили мъжете си и които от младини са извършвали какви ли не грехове, включително и аборти, а повечето съвременни и модерни млади българки също не се различават по нрав и морал от тия женици, живяли по комунистическо!
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не е често това спрямо мъжете. Мъжете като цяло поемат по - тежкия финансов товар и изддръжка, по - тежка работа извършват. Не е честно и това, когато мъжът почине, жената след него да си живее с много повече от седем години - има вдовици, доживяли и над 80 - 90 години! Но по отношение на вдовиците - повечето вдовици са лицемерни, веднага забравят за своя мъж/партньор след погребението му, приписват си неговите дела, успехи и постижения, много рядко или въобще не споменават покойника.
70
4
 
8
 
! Отговори
Alexandrina преди 2 години
Така е ,защото продължителността зависи от начина на живот. Всеизвестно е, че пиене,тютюнопушене и вредни храни намаляват продължителността.Мъжете са по-податливи на пороци, избягват профилактиката и ходят на лекар само в краен случай.Разбира се, че има изключения и изключенията живеят по-дълго.
69
4
 
5
 
! Отговори
Фил Анселмов преди 2 години
Напълно нормално. Ние мъжете употребяваме алкохол, наркотици (изключвам цигарите където сме наравно със жените) и други психотропни субстанции в ПЪТИ повече от жените, съответно здравето ни се скапва доста по-бързо и лесно. Отделно от това - тежък физически труд във вредни опасни условия, агресивно поведение, с всичките възможни последствия от това (тежки престъпления, военни конфликти), лоши хранителни навици... и логично нещата са такива каквито са.
68
2
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Те са мацки (котки) - затова...
67
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението е смяна на пола, по ранно пенсиониране и по-дълъг живот.
66
3
 
1
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Казал съм на жената,че аз ще изкарам...поне до 100,тя да му мисли...нататък.
65
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Тенденцията е такава не само в България, но и по целия свят. Жените живеят по-дълго. Това е материален факт. Но далеч по-важно е, да имаме живот в дните, а не да си броим дните! Иначе, това си е пореднат статийка-спам за запълване на дневния план, бидейки стойността й като образователна такава е нулева.
64
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Бабичките живеят повече, жените в Бг умират на 35-40, че и по-рано.
63
1
 
5
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
В бг живеели средно 74години...то пък един живот...
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 67:"Значи на Бибитко му остават още 10г" -- толкова много!? Пепел ти на езика!
61
1
 
5
 
! Отговори
Чужденец преди 2 години
Жените у вас не само живеят 7 години повече, но и се пенсионират няколко години по-ранно. Кой като тях! На това му се казва равенство.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма население или намалява а НСИ говорят за увеличаване на продължителност при условие че за 10 г. е намаляло с 1,2 милиона души. В 2030 г . бг ще се стопи на 5 милиона. При спадаща раждаемост няма и кой да умира.