Само у нас хората можели да избират ваксина срещу COVID-19

40 хил. души получили втората доза на "АстраЗенека" и се чувстват добре
28
Само у нас хората можели да избират ваксина срещу COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е единствената европейска държава, където хората могат да си избират ваксини, като има предпочитание към РНК ваксините. Въпреки това 40 хил. души в България си взеха втората доза на "АстраЗенека" и се чувстват добре, коментира пред БНТ  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Според него благодарение на мерките е погинато  плавно нарастване на случаите, системата на здравеопазването не се натовари.

Още по темата

"За разлика от ноември сега случаите много бавно намаляваха. Мерките в нашата държава са много премерени, но дадоха своя ефект. Не трябва да се събират на закрито много хора, ако се събират да има проветрение и да се носят маски. В края на тази трета вълна сме. Тя беше предизвикана и от налагането на този британски вариант, който се оказа доста по-заразен. Търсим индийския щам, южноафриканския, бразилския. В нашата страна не сме доказали тези варианти. В съседните държави тези варианти ги има. В Турция има много развита система на здравеопазване, колегите се справят там много добре. Там няма да се ходи и на работа 3 седмици, слава Богу ние се справихме с много меки мерки", каза още той.

"В Националния център колегите откриха вариант в 2 жени от едно селище до Лом, които се оказаха с мутация, търсим да няма разпространение. Жените бяха на кислород в болница, но вече са живи и здрави", каза още Кантарджиев.

"НОЩ, който беше създаден на 26 февруари, не взимаме хонорари за работата си. И лекарите, и другите колеги не взимаме пари за щаба. Всичко това сме правили в рамките на служебните си задължения, а работата беше много. Натрупа се умора, но още стресът ни държи. Аз 40 години се готвя за такъв момент, в който с квалификацията си мога да помогна на хората", добави професорът.

"При векторните ваксини оплакванията на пациентите са след първата доза, а при РНК ваксините - след втората игла. 5-10% от хората не изграждат достатъчен имунитет. Между първата и втората ваксина доста хора се разболяха, това е нормално, може да са били в контакт", обясни Кантарджиев.

"Витамин Д намалява с 15% тежестта на заболяването и възможността да се заразиш. Когато има слънце е достатъчно да поседим навън по тениска и къси панталони", припомни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По - здравословно би било да си набие човек пик0ч от болна крава, наместо каквато и да е ваксина. Страничните ефекти ще се разберат навреме. А сега - да си сложиш такъв бъркоч и на следващия ден да си кажеш "нищо ми няма, добре мина", значи че първия страничен ефект е вече налице - липса на разсъдък. Сега ти няма нищо, но след 5-10г. се парализираш, или получаваш инфаркт без да си разбрал какво става. Върви тогава търси виновника. Няма какво да търсиш, ами погледни в огледалото безумнико.
17
0
 
2
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 2 години
Случаите намаляват. Също като миналата година по това време.Май няма да е заради ваксините.Иде лято.
16
10
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 2 години
Кой го водят, като овца, бре? Още от началото на март съм с две дози PHK ваксина. Мисля вече за реимунизация наесен. Зелен коридор и Модерна в Света София. Имаше кратка криза и липса на PHK ваксини, но тя приключи. Има от всичко. И не ми давай сръбските голтаци за пример, много ти се моля. Това е държава 30 години назад от нас.
15
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е на Тодор Ментаджиев да му врътнат копчето и да спрат да му дават думата!!!Слава Богу, новият служебен здравен министър не лъже като него!!!В Сърбия обявиха в кой център с каква ваксина ваксинират, та всеки да си избере коя иска и да се насочи към съответния център!Предпочитанията са за Спутник, но разбира се предлагат и останалите, разрешени в ЕС ваксини!Там го няма този хаос като у нас, и да те водят като oвцa да те бодат без да знаеш с какво!!!
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно е, че мога да си избера всякаква ваксина! В кой ваксинационен център мога да се ваксинирам с руска или китайска ваксина?
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжци!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е, на другите места здравните власти спират дефектните ваксини, а у нас по телевизора ни обясняват колко са хубави и оставят хората с връзки да си уреждат от читавите
11
4
 
4
 
! Отговори
do 8 Родолюбец преди 2 години
Мен повече на рублолюбец ми приличаш.Със Спутник 5 са ваксинирани много по-малко хора отколкото с тея ваксини, които в момента ваксинират в България. Освен това като се има в предвид как Кремъл пропуска информация, изобщо не е ясно от нея пък какви са страничните ефекти. Най-силния довод за нея е любовта към Русия. Ето например в Бразилия НЕ Я одобриха.А китайската ваксина е омаломощен вирус- самата ваксина ОФИЦИАЛНО е 60% ефективна. Неофициално - не се знае колко.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БауТи не си се набол с нищо. Между другото, изолираха ли вируса? Откриха ли ваксина?
9
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добрата ваксина е явно тази, която не се допуска от ЕС, защото появи ли се Спутник, желанието за другите ваксини ще е колкото в момента за АстраЗенека. Грижа за човека ли?
8
9
 
5
 
! Отговори
Бау преди 2 години
аз исках РНК и ми се падна Модерна. Не съжалявам.
7
2
 
1
 
! Отговори
?! преди 2 години
Днес Менгеле има много адвокати, говорещи френски, всъщност както и преди 2 годиниИ дори са последователите му в българия с перфектно самочувствие, това било нормално, а химичките с техните теории - крейзи, и за това химията е затворена! А химичната теория - забранена направо, Менделеев и вечер не можеш да четеш
6
14
 
6
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
Имаш право да избираш само от западни ваксини!!!!! Ако бяхте купили руска и китайска ваксини ,тогава можеш да твърдиш ,че всеки има избор!Съжалявам ,но е така,колкото да не ви изнася!!!!!
5
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз избрах - никоя.
4
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските граждани искат да изберат "Sputnik V", но мутрафон не дава.
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"е и няма болни няма починали - що така"Викаш безсмъртни са станали там? Никой вече не умира? И даже им позволили да излизат извън кошарата и да ходят по кръчмите на доене? И един мармот увива шоколад в станиол?
2
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И починалите, и те се чувстват добре. И гласуват даже. За ГЕРБ.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в Турция си избират ваксината макар, че не са в ЕС..