Дезинфектантът на изборите не бил достатъчно ефективен

Количеството на етанола е по-малко, имало метанол
41
Дезинфектантът на изборите не бил достатъчно ефективен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дезинфектантът за ръце, използван от изборните комисии и гласоподавателите на 4 април, е със съдържание, което не отговаря на изписаното на етикета, и е довел до заблуда потребителите. Това доказват химичните анализи, направени по поръчка на БНР и от фирмата производител във Велико Търново.

Разследване на кореспондента на БНР в региона показа, че няма държавен орган, който ефективно да контролира какво има в дезинфектантите.

40 тона дезинфектанти за ръце на великотърновската компания „Хигиенно-медицинска индустрия“ бяха доставени на половин цена на Здравното министерство от сливенска фирма прекупвач за последните парламентарни избори.

Химичен анализ от държавна лаборатория, възложен от БНР, доказа, че съдържанието на дезинфектанта, използван на 4 април, не отговаря на изписаното на етикета. Липсва активното вещество хлорхексидин, количеството на етанола е по-малко, установява се и недопустимото наличие на отровния алкохол метанол.

Фирмата производител направи свое изследване, което даде аналогични резултати. „Подведени сме от доставчиците на суровини“, посочи Виктор Азманов, управител на ХМИ.

„Ние потвърждаваме, че има допусната грешка, за която сме си направили доклади, протоколи от изпитвания, наказания, регрес към доставчика. Ние сме изтеглили всичко налично от пазара“, каза той.

Игнат Арсенов, главен директор в дирекция „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на потребителите, заяви, че Комисията не може да се произнесе за нарушението със заблудата на потребителите с тези колосални количества дезинфектанти за изборите.

„В конкретния случай  тези продукти не се предлагат на крайни потребители за продажба, и съответно за тях е отговорен да се произнесе Министерството на здравеопазването“, обясни той.

Няма нито един държавен орган, който да контролира какво има в дезинфектантите. От Регионалните здравни инспекции контролът е само по документи, но не и с изследвания, потвърди Йорданка Илиева от столичната РЗИ.

„Не правим анализ на дезинфектанти. Нали трябва да имаме методи за тази работа“, призна тя.

Предстои служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров също да осигури дезинфектанти и лични предпазни средства за изборите на 11 юли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
доФтор преди 2 години
ХМИ-В Търново станаха големи тежкари от началото на пандемията.Карат ни да купуваме на едро при 20 л туби дезинфектант.Преди едвам си продаваха ***.Тарикати
13
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Публична тайна е, че в България всяка една спечелена обществена поръчка на практика е легална възможност за кражба и придобиване на (нечестна) печалба. По договор е едно - а на практика друго. Чрез обществени поръчки се източват държавни пари и се правят "удари" от големи печалби. След това пари се връщат обратно по веригата. Така работи държавната ни "икономика"...
12
0
 
2
 
! Отговори
алов преди 2 години
Илчовски каза,караде се от всичко няма се учудя ако за сърдечните операции ползват от най-евтините консумативи
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хаха, подведени били от доставчиците на суровини. Ти да видиш. Когато се търгува с храни, горива и химикали - винаги се взимат проби от всеки камион който доставя стока. Ако не отговаря - не се приема и камионът се връща обратно. Ако примерно ти докарат 50 тона пшеница и тя не отговаря на това което ти е изгодно - няма да я купиш. Същото е с горивата и химикалите. Тия се правят на ощипани. И били изтеглили всичко от пазара. От кой пазар? Ми то продадено и ползвано вече. Парата сгъната. Край.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е окей. Намирате фирмата производител и я затваряте за вечни времена. Ако не можете да намерите фирмата производител, намерете фирмата която го е доставила и от там ще ви кажат откъде са го взели тоя дезинфектант. Затваряте фирмата, задължавате я в 10 дневен срок да възстанови паричната сума, която е получила за продажбата на дезинфектант и съд и затвор за ръководството на фирмата ( с мотив - измама, с цел финансово облагодетелстване и финансова измама в особено големи размери) и точка.
9
0
 
4
 
! Отговори
да ти обясня! преди 2 години
До Бандит - БАБХ да се изкажат дали става поне за ядене и пиене,след като не става за миенеЕто какво е установено: Химичен анализ от държавна лаборатория, възложен от БНР, доказа, че съдържанието на дезинфектанта, използван на 4 април, не отговаря на изписаното на етикета. Липсва активното вещество хлорхексидин..."Имено последното е дезинфектант, останалото е като кръчмарска рецепта за Водка-менте. Може да го опиташ за пиене, ако не ти пука от метиловия спирт в него!
8
2
 
5
 
! Отговори
Дрямката преди 2 години
Това, което Аз съм ви дезинфекцирал, вие за 30 години не можете да обеззаразите след това!ХА ХА ХА ХАВаш: Т. Ж. от Банкя
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и маски щяха да раздават но ако не забравят. Аз като отидох да гласувам първо питам за машините но не можело, спрени били. Питам за маските, а една мастита женска сигурно от герб ми се развика добре че един мъж стана и ми даде една маска, която ми се полага . В коридора имаше и полиция. Не знам дали е редно. Винаги гласувам но вече няма. Да ви гласуват пенсионерите особено тия с четирицифрените пенсии че и с бонуси на всичкото отгоре . Лика са си прилика с управляващите.
6
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 2 години
Дезифектанти, маски, ваксини - далавери за милиони.
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можете да махнете това мазно петно Боко Тиквата от българската история с никакъв дезинфектант. Пробвайте с белина върху книгите по история.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То в децинфенктанта има добавен и ковид. Затова го и слагат да може да се заразяват хораата.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е потресаващо ужасяващо, особено след като преди повече от месец от CDC - САЩ излезе информация, че по-малко от един на десет хиляди се е заразил посредством контакт с повърхност.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой гербер пак е на далаверка
1
2
 
11
 
! Отговори
Бандит преди 2 години
БАБХ да се изкажат дали става поне за ядене и пиене,след като не става за миене