В кризата: Скок на парите на милионерите с 35%

Домакинствата държат в банки над 62 млрд. лв.
14 май 2021 07:30, Анисия Иванова
39
В кризата: Скок на парите на милионерите с 35%
Снимка: БГНЕС

Спестяванията на милионери в родните банки бързо нарастват. В края на март депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях са 1154 броя, а общият размер на наличната сума в тях е 3,17 млрд. лв., показват данните на БНБ. Това е нов рекорд за наличната сума в милионерските депозити. В рамките на година, по време на пандемията, броят на депозитите на милионери нараства с 22,5%, а общата сума в тези влогове се увеличава с впечатляващите 34,8%.

През първите три месеца на годината депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях намаляват с 26 броя. Явно от януари до март много милионери са похарчили част от парите си, или са ги разделили на няколко по-малки влога. Но общата налична сума в милионерските влогове продължава да расте. Само за три месеца тя се е увеличила с близо 140 млн. лв.

На второ място по ръст са депозитите на граждани със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. За година броят им нараства с над 22% и надминава 14 хил., а общата сума в тях се увеличава с 22,5% до 3,91 млрд. лв., пише "Труд".

На трето място по ръст също са големи депозити - тези със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. За година броят им и общата сума в тях се увеличават с над 14%, макар че през последното тримесечие има лек спад.

При по-малките депозити също има увеличение, като колкото по-малки са сумите във влоговете на граждани, толкова по-малък е ръстът на спестените пари в годината на пандемия. При най-малките влогове със суми до 2500 лв. дори има спад. Това показва, че хората с малки спестявания закриват сметките си, за да закърпят семейния бюджет, или обединяват няколко влога в един по-голям.

В резултат общият брой на депозитите на граждани за година намалява с 1,6%, или със 154 хил. броя. Но общата сума във влоговете на граждани нараства с 12%, или с 6,7 млрд. лв., и в края на март достига 62,85 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Скока на парите е от схемата 60 за боко тиквата 40 за чорбаджиите ето ги милионите.А ца мучо 24лв.на ден
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е момента да се разследват тези милярдери и да се види от къде се придобиват толкова средсства,докато почти нищо не функционира.Лесно е 1200 човека са основните. И нека всеки които не може да докаже ,директно парите отиват за развитие на малкия и среден бизнес и да се направи силна средна класа,за да няма олигархия от 1200 човека .ГЕРБ и ВМРО трябва да бъдат обявени като особено опасни организации в България .
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато ни занимаваха с теми като Македония и Русия и др.,ГЕРБ и ВМРО и техните близки прибраха милиарди наши и европейски средства.Това са само малък % от парите ,които са прибрали. Но нека да ни е честито.Когато се обединим и когато страха се обърне,т.е. тези 1200 човека ,знаят ,че ще има последствия за тях и армията от 30 000 човека не може да ги спаси от нас 7 000 000,парите ще са при мнозинството,а не обратното.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Удобен момент! БСП се завръща! Що не вземат да обезценят лева и приберат тези 62 милиарди спестени пари?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е че Европейските и Българските средства са отишли при 1200 човека олигарси от ГЕРБ И ВМРО. Това е факт и е видим.Мнозинството става бедно за сметка на 1200 човека.Това са хората които ще ни контролират в бъдеще.Нека им публикуват имената поне да знаем кой ни е шеф.Лошото е че чуждите инвеститори се изтеглят от България.Вече има над 20 големи инвеститори ,които си заминават от нашия пазар.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи мутрите да прехвърлили като влогове малка част от съдържанието на чекмеджетата.
11
2
 
4
 
! Отговори
14424 преди 2 години
Това естеството на капитализма - в криза богатите богатеят, бедните обедняват. Нищо извънредно няма. Кризата позволява повече гешефти, повече извънредни държавни поръчки без конкурс, повече експлоатация.
10
0
 
9
 
! Отговори
заинтригувана преди 2 години
В тези проценти включен ли е и гражданинът Борисов?
9
0
 
7
 
! Отговори
Сандо Кан преди 2 години
До Анонимен до пияницатаИ да му обясняваш на тоя серсемин, полза никаква. Тоя е нощна смяна охрана. Удря две ракии сутрин след работа, пише простотии в днеса, и ляга да спи. Не му обръщайте внимание.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова са кризите, ако не сте разбрали - богатите да обират бедните, а тези последните да се самоубиват едни други... я от войни, я от ваксини... Като ти надуят главата, че "е редно да защитаваш родината", макар и всъщност да си агресор - нарамваш пушката. Или пък като ти кажат колко страшна и смъртоносна пандемия върлува и как трябвало да се ваксинираш за да предпазиш близките си - същото. И в двата случая губиш.
7
6
 
4
 
! Отговори
пфффф преди 2 години
Трябваше да сложат Румен Гечев за министър на икономиката и тия 62 милиярда веднага щяха да бъдат усвоени от другарите.За колос в икономиката като него тва щеше да е детска игра.Справял се е с присвояването на къде къде по-големи суми.За него фалирането на 29 банки навремето беше като упражнение за първокурсник от УНСС.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е ясно,отново ни прецакаха.От европейските средства по повод кризата директно при група хора,които съсипват България.
5
0
 
11
 
! Отговори
Ей преди 2 години
Аз мислех, че депозитите на бедните растат, пък то... И не само инвестициите са замразени, но и се разпродават бизнеси.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистикВсъщност в момента увеличението на големите депозити е лош знак в комбинация с падащите обороти в държавата. Защо? Обикновено човек с голям бизнес не държи пари, а ги инвестира. Просто е наясно, че парите в сейф носят само загуби, а завъртените- печалба. Затова и са рискували, изградили са производствени мощности и т.н., а не са ходили на плаж с последната стотинка.Когато тези хора почнат да си влагат парите в банки, значи не виждат смисъл от инвестиция.
3
3
 
11
 
! Отговори
Тероризъм в БГ преди 2 години
В България съществува терористична организация за унищожаване на хора и бизнеси чрез СРС-та и секти от нарко-търговци!
2
22
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Еххххх, лошо беше при ГЕРБ. Хората имат в банки 3,17 млрд. лв. Сега като властта е във Фигуранта всички пак ще станем еднакво бедни, като при социализЪма :)))) И няма да си завиждаме де ......хахахахахаха :))))
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пир по време на чума!ОФ маргиналите що не увеличиха данъците на богатите?!Ами да си вкарат автогол!Те са от към богатите!