Един цял град се е изнесъл на село през миналата година

100 000 българи са се преместили в малки населени места
15 май 2021 12:03, Елка Василева
127
Един цял град се е изнесъл на село през миналата година
Снимка: архив, БГНЕС

Близо 100 000 българи са напуснали градските си жилища през миналата година, за да се преместят да живеят на село. Това е повече от населението на град като Плевен.

Хората, изоставили градските удобства, за да заминат на село през 2020 г., са тройно повече от тези, поели в обратна посока – от селата към градовете, сочат данни на Националния статистически институт. Според тях 197 242 лица официално са сменили адреса си в рамките на страната през миналата година. Близо половината от тях (48,4%) или 95 465 души са напуснали градовете, за да се заселят в села. Малко над 30 хиляди пък са тези, които от село са отишли в град.Така се преобръща напълно тенденцията десетилетия наред населението да мигрира от селата към градовете.

От няколко години се наблюдава един процес, в който големите градове, включително София, губят от жителите си за сметка на селата, обясни експертът по демографска статистика доц. Йордан Калчев пред „Телеграф“. Тези процеси сега получават допълнителен тласък заради пандемията от коронавирус. „Създадените пътни комуникации и разширеният автомобилен парк дава възможност на хората да живеят в близките населени места и да имат самостоятелни жилища, а не да живеят в блокове, където комшиите им се сърдят, че викат и шумят. Могат да стоят на чист въздух, да си направят зелена морава, да си сложат чадъри - това е новият бит на потребление, който гледаме по филмите“, посочи доц. Калчев.

Той прогнозира, че този процес на преселване на хората към селата ще продължи. За това ще допринесе и развитието на битовите технологии - соларните системи, които дават възможност за отопление и подгряване на вода.

Освен това благодарение на по-добрите пътни комуникации хората имат възможност да пътуват до работа в големите градове, а да живеят в самостоятелни къщи в близките села. Така нямат и проблеми с паркирането, с каквито се сблъскват например жителите на София.

На много хора дори не им се и налага да пътуват ежедневно до работното си място, тъй като много фирми пратиха служителите си в хоум офис заради коронавируса. Част от компаниите вече заявиха намерение да оставят възможността за дистанционна работа и след като отмине пандемията. Тези тенденции доведоха до увеличение на търсенето на имоти в селските райони.

Семейства например искат по-голямо жилище, за да имат помещения, в които родителите да работят дистанционно, а в същото време децата да учат онлайн, обясни председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

Едно от селата, в които масово се купуват къщи през последната година, е родопското Момчиловци. По време на пандемията дойдоха млади семейства, чиято работа е онлайн, разказа кметицата на селото Сийка Суркова. По думите й някои от новозаселилите се дори са си намерили работа в района и активно участват в социалния живот на Момчиловци. Селото стана известно преди време с партньорството си с Китай, където се прави българско кисело мляко, а далечната страна го рекламира чрез самолетни компании в цял свят. Селото се радвало и на голям наплив от туристи по празниците. Всички 15 къщи за гости бяха наети, както и базите до пистата, коментира кметицата.

Новодомци се оплакват от петли и прасета

Куриозни жалби пращат до селски кметове граждани, преместили се да живеят на село, пише „Монитор“.

Някои от тях се оплакват от шума на петлите, прасетата или от кравите на съседите си. Подобни жалби постъпиха преди няколко години в кметството в софийското село Лозен. Там новодомци се жалвали, че им мирише от курника на комшиите, а кравата им мучала силно. В истинска съдебна сага пък се превърна спор между преселили се в първомайско село пловдивчани и техни комшии. Дошлото от града семейство завело иск за 2500 лева срещу съседите, които имали кочина със свине майки и малки прасенца. Гражданите се оплаквали от шума и миризмата и предявили претенции за неимуществени вреди. Съдът обаче отхвърли иска им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: градМомчиловциселонси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
4
 
! Отговори
яя преди 2 години
Фактологично бях 6-то поколение гражданин защото прадедите ми идват от градове в Пловдив. Сега живея на 6 км от града в село. Едните ми съседи купуват прясно мляко от другия ми съсед който отглежда крава. При това пишат жалба срещу него ,че много миришело от обора му! Те са преселници от едно родопско село което е 5 пъти по-малко от нашето.
87
0
 
4
 
! Отговори
528 Hz преди 2 години
А по времето на строителния бум всички села обезлюдяха.Това 100 000 души е капка в морето.
86
0
 
4
 
! Отговори
селянин станал гра-н преди 2 години
В гарда се преродих.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеално, дано тенденцията се запази за следващите 10 години, марш да копате градинките.
84
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Везир ,Тиквооноглу,ако бе останал ощемалко на власт,щеше да ни изгонивсички,етнически българи.И разложки-ят кошмар ,няма как да стане,щотошведите щяха да го галят по теметоединствени потомци на български земи.Преливане сър.
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не един, 5 града са се преместили на село (Кюстендил и той е областен център, ама има около 20 000 население).А пък ако го сравните с родния град Баня на царчето, то и до 50 града преселници ще ги докарате.
82
2
 
16
 
! Отговори
До Хайде де преди 2 години
Виждал си село само на снимка май. Нито има пътища, нито инфраструктура, а на някои места и тока спира периодично.Народа се премести там заради чистия въздух и природата, а и защото селяните завладяха градовете и влачат селянията със себе си (не че тия с жалбите срещу кравите и прасетата са по-добри).
81
7
 
9
 
! Отговори
Хайде де преди 2 години
Нали асфалт не се яде, а тук се говори за преселване в селата. Явно има добра инфраструктура в България, затова младите се преселват на село! Браво това е много хубаво и похвално! Дано стават все повече които искат на село! По време на социализма се бягаше от селата, а сега обратно! В природата нищо не изчезва, само се променя!
80
4
 
8
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 2 години
В наше село са доктори, бизнесмени, полицаи . Засега нема чалгари. Малко е селото, няма ресторанти, има къщи за гости. Но е скъпо.
79
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе друго си е на село - мухи, комари и кърлежи като за начало.Липса на канализация, парно, големи вериги магазини, училища, забавления и недай си Боже-медицинско обслужване.Чалгата и следенето от комшията е в ++ за капак.
78
1
 
1
 
! Отговори
до 85 преди 2 години
"буктва" - хехе, тръгнала да учи другите, тоо бива-бива дребнавост, граничеща с глупост.
77
5
 
14
 
! Отговори
СТАТИЯ ЗА НАИВНИЦИ преди 2 години
В БЪЛГАИЯ Е ПОПУЛЯРНА ПОГОВОРКАТА:"ХВАЛИ СЕЛО - ЖИВЕЙ В ГРАД "СТАТИЯ НАПИСАНА ЗА ДА ПРЕДИЗВИКА ЗАСЕЛВАНЕ В ЗАПУСТЕЛИТЕ СЕЛАНО С ВЕСТНИКАРСКИ СТАТИИИ ТОВА НЕ Е ВЪМОЖНО.СЕЛАТАА ЩЕ ПРОДДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ОБЕЗЛЮДАВАТ И УМИРАТА НАСЕЛЕНИЕИТО МАСОВО ИМИРИРАВ СОФИЯ 29% ОТ АПАРТАМЕНТИТЕ СА НЕОБИТАЕМИ И ХОРАТА СА В ЧУЖБИНА А НЕ СА ОТИШЛИ НА СЕЛО
76
3
 
4
 
! Отговори
Малина преди 2 години
"Напоследък дори мисля, да науча още един Западен език или Джава става за около 2 години"Пише се западен, с малка буктва и е приемливо, да напишеш Java на латиница, когато говориш за добре позната марка или технология.
75
2
 
15
 
! Отговори
EXPERT преди 2 години
България празна няма да остане. Не се притеснявайте. Земята е добра, раждала е и ражда добър хляб. Къща с голям двор в добро село близо до голям град няма да поевтинее. Ток, вода , гигабитов интернет на село на тишина и спокойствие. Какво повече може да се желае ? Вярно е, че няма море , но има река. Натура 2000. Кеф ти лов, кеф ти риболов.
74
1
 
8
 
! Отговори
без изхвърляния преди 2 години
Реално, това са хора, които са си сменили адресната регистрация, за да могат да се прибират по родните си места, когато имаше КПП-та април и май месец миналата година. Иначе си живеят и работят по градовете. Що се отнася до т.нар. дауншифтърство, да, има го, но далеч не е толкова масово, колкото го изкарват в тази статия. 100 000 за 1 година, хайде стига.
73
3
 
10
 
! Отговори
До 79 преди 2 години
В София децата в детските градини все повече намаляват.Има борба за КОНКРЕТНИ детски градини. А и учениците са с 20 хиляди по-малко спрямо 2000г.
72
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кой накъде се изнася, само дет в Сф все не достигат места в детските градини и имотния балон уж аха-аха да се спука, ама май става по-дебел...
71
1
 
4
 
! Отговори
запознат преди 2 години
z-rock,Не твърдя, че съм много силен на правописа, пък и пиша без да се замислям особено! От друга страна не във всяко висше образование се набляга на правописа! Пък и хахсасб твърди, че образованието в днешно време в България не е от особено значение! Аз лично мисля, че има право донякъде! Пък ти, ако си седнал/а да се заяждаш...
70
2
 
0
 
! Отговори
z-rock преди 2 години
До 70 запознат: И ти твърдиш, че имаш висше образование?!? С тоя правопис?!
69
0
 
2
 
! Отговори
запознат преди 2 години
То аз не че съм седнал да седя, ама ми е интересно освен да помагаш на този майстор, с какво се занимаваш основно! Относно ИТ-тата, има доста, които дълги години работят като джуниъри и заплатите им са около 2К. Имам познати системни администратори и доста от тях казват, че са много натоварени. Пък не знам какви пари ти дава този майстор, дето му помагаш, на тебе, ама като съм ходел като помагач макс-50лв./ден. Пък работата и на помагача доста често не никак лека!