Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юни?

Обмислят се промени в правилата за влизане в България
Обновена: 16 май 2021 12:51 | 16 май 2021 12:45, Ния Христова
232
Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юни?
Снимка: БГНЕС
Планира се извънредната епидемична обстановка да се удължи с още един месец - до края на юни. Това заяви пред bTV главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. 
 
"С обновяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с 1 месец тя да се удължи", допълни той. 
 
"Зелените коридори" няма да бъдат закрити, ще се облекчи и раздаването на ваксини за личните лекари - те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ.тата, които ще бъдат определени в заповед. Целта е да се избегнат струпвания и напрежение. 
 
"Да засили ролята на общопрактикуващите лекари - т.е., те да получават ваксини толкова, колкото заявяват. От края на май доставките на "Пфайзер" се увеличават двойно, което ще даде възможност да удавлетворим почти на 100% техните заявки, и да останат количества за електронната система и "зелените коридори", обясни доц. Кунчев. 
 
Обмислят се и промени за влизане в България, като децата до определена възраст да не се тестват. Два варианта за такава възрастова граница се обсъждат - до 2-годишна възраст или до 5-6 г.
 
"Според мен е по-удачно да е 5-6 г., вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно, особено в условия на граница или някъде другаде. Има минимален риск, но е приемлив, не е толкова голям процентът на децата под 5 г., които пътуват, влизат в България, така че може да определим възраст такава, която да улеснява пътуванията на хората", уточни още здравният експерт. 
 
Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове, които се признават. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им. 
 
Очаква се през новата сесидмица да бъде изадена заповед за промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
1
 
! Отговори
ЗА нормализация! преди 2 години
Хайде стига вече!
162
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега се сещам, че тоя не носи никога маска. Той как противоепидемични мерки спазва срещу измисления вирус, та ще ни ги удължава на нас?
161
2
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 години
До юни, ама коя година?
160
4
 
9
 
! Отговори
колко още, преди 2 години
тоя ще стои на тази служба?новия здравен министър, моля да му набиете един як ритник в продажния дирник
159
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма как да спазвам такива мерки,послушах новото ,не статуквото и си изгорих всичките маски!!!
158
9
 
12
 
! Отговори
Пундел преди 2 години
Сега всичко разпуска и се надяват вируса на есен да започне отново работа и да мори хората и със задоволство да кажат, че е виновно новото бъдещо избрано правителство.
157
5
 
18
 
! Отговори
a преди 2 години
Това не зависи от този ***, а от новият здравен министър
156
4
 
17
 
! Отговори
пътят към рая преди 2 години
Изпълнен с лъжци,крадци,бандити и убийци от БКП-Герб.... Амин!
155
3
 
6
 
! Отговори
Господ-Бойко преди 2 години
Ще надмине и Господ-Бог... или Сатаната-Дявола?
154
2
 
10
 
! Отговори
лъжци,крадци,бандити преди 2 години
До Докога бе,потомци на проф.Шиндаров!
153
1
 
15
 
! Отговори
Киро Х преди 2 години
Toя па, до края на юни, дай направо до края на юли, да си си спокоен!
152
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кой вярва на човек?Вярно е чадо . И един е Господ-Бог и той е Бат Бойко да пребъде името му господно да гласуваме пак за Него за да ни води към Светлини и Светли Бъднини !
151
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес светът има около шест милиарда души. Те ще достигнат до около девет милиарда. Сега, ако свършим наистина страхотна работа с НОВИТЕ ВАКСИНИ, здравеопазването и репродуктивното здраве, бихме могли да намалим това с може би 10 или 15 процента. "Изказване на Бил Гейтс пред форума TED 2010г.
150
1
 
26
 
! Отговори
Докога бе, преди 2 години
хора? Епидемии, пандемии, страх и ужас - Ок!Обаче вместо да търсят лек, тотална репресия с ваксини. Бонуси, бири, коридори, сертификати - по цял свят. Пълна лудница.Защо ли? Защото ефективността на едно лекарство може да се прецени реално, за няколко дни и от неспециалист, и се дава само на болните. А ваксината - масово боцкане, резултат в необозримо бъдеще, милиони/милиарди ваксинирани и милиарди печалби.Те това е, Пено, положението!Не мислех така, но знам вече, че е заговор!
149
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с това удължаване на епидемиологичната обстановка, епидемия няма! Уволнете го този лъжец! Сложете лекар, който наистина ще дава правилни предписания и е добър специалист!
148
0
 
10
 
! Отговори
кой вярва на човек? преди 2 години
Само вярата в Господ-Бог ще ни спаси! Само Той заразява и изцелява,възкресява...
147
0
 
12
 
! Отговори
перпетууммобиле преди 2 години
до следващото удължение!
146
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марш в Анадола Гербераско недоразумение
145
1
 
23
 
! Отговори
НСР преди 2 години
До пицатаСамо не разбираме защо трябва да се използва толкова сложен и трудоемък начин за намаляне на числеността чрез пандемия, като има много по ефективни и хуманни методи. Според нас друга е целта и тя е контрол и отнемане на права и на собствеността.
144
4
 
10
 
! Отговори
До Йордан Йорданов преди 2 години
Ние лично подобно опасение от писиар теста го написахме вече сто пъти по форумите, но без особен успех. Българския народ е решил че теста е безопасен и се тества. Но това не е така понеже се взема генетична информация която може да е обект на експлоатация а не сме чули до сега да се обори това предположение и да има смкслено обяснение..