Запорират сметки и активи на попадналите под ударите на "Магнитски"

Какви ще се последиците за санкционираните, но и за страната ни?
157

Блокирани сметки, конфискувани активи и забрана да работят с американски банки и системи за разплащания. Това очаква българите, попаднали под ударите на глобалния акт "Магнитски".

Какви ще се последиците за санкционираните, но и за страната ни?

"Задължението на всички субекти, подчинени на американското законодателство, или такива, които попадат под американска юрисдикция, е да нямат трансакции с тези лица", заяви преподавателят по европейско право Христо Христев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Санкциите обхващат също така близки и бизнес партньори на санкционираните. Могат да се разпрострат и до банките, в които имат сметки",

Според Христев финансовите операции на санкционираните български граждани ще бъдат силно ограничени. Ако искат да развиват някаква икономическа дейност зад Океана, ще трябва много внимателно да прикриват самоличността си.

Eкспертът е категоричен, че процедурата е надеждна и не може да бъде политически мотивирана. На същото мнение е и бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

"Не е политически актът, въпреки че са замесени политици. Истината е, че са взети мерки това да бъде изцяло правно действие. То стъпва на закон, на процедура. Очевидно внимателно е премислено да спази процедурата за едно правно действие. Смятам, че той е с отворен край. Ще има продължение", коментира тя.

До момента санкциите срещу тримата български граждани са най-мащабните въз основа на глобалния закон "Магнитски". Така България се нареди до страни като Саудитска Арабия и Китай.

Целта на закона "Магнитски" е противодействие на злоупотребата с човешки права и на корупцията, чието разрастване застрашава стабилността на международната политическа и икономическа система. Той е кръстен на Сергей Магнитски, който умира в руски следствен арест, след като разкрива данъчна измама, чрез която руски държавни служители на практика са откраднали бизнеса на един от неговите клиенти.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Няколко въпросчетаОще въпросчета. Протестите не почнаха ли в деня на нахлуването на Гешев с отряд качулки от бюрото за защита на свидетели в Президентството? И юмрукът не беше ли вдигнат тогава като протест на президента как така институцията е нападната от въоръжени хора?А иначе е ясно, че САЩ директно говорят за корупция на ГЕРБ, ДПС и патриотите. Преди 1-2 години поне са почнали процедурата. Тогава още е нямало ни протести, ни партии и хора от тях.
98
4
 
5
 
! Отговори
До-110 преди 2 години
Глупости подкрепят , герб виж , че лицата от списака са все ортаци на герб и техни кадри и на патреотите
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 113 Няколко въпросчетаайсектир бе
96
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 117 123Няма да запорират на пожарникара защото даде на сащ едни милиарди за стари самолети на хартия. И забележете само в какъв момент наложиха тези санкции ! точно по време на протестите срещу Гешев и то сега преди изборите ! САЩ подкрепят мафията и корупцията в лицето на герб.
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали ще им оставят пари за филии с мас поне , а горанката де го търси ли го финансовото разузнаване на - сащ в момента
94
4
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 години
Интересно, защо не запорираха сметките на крадливото пожарникарче?! Хора вие не разбрахте ли, че ГРАБ взеха заеми, които ще плащат и внуците ви. А ще се намери ли някой да ги разследва за злоупотребите?????
93
3
 
16
 
! Отговори
Няколко въпросчета преди 2 години
Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС ?След кое прокурорско обвинение започнаха протестите срещу Гешев ? Кой висш държавник издигна юмрук в подкрепя на тия протести ?Кои известни политически лица взеха участие в тия протести ?Кого назначи за шеф на кабинета си служебният министър на Вътрешните работи ?"Човек" на кой висш държавник е служебният министър Бойко Рашков ?Ще изтрият ли ДНЕС тоя коментар, както изтриха предишния подобен ?Ако го изтрият, дали с това ще се изкачим в класацията за свободата на словото ?
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко *** интересува мнението на някаква крадла?
91
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберите ще обьрнат парите в рубли и ще закупят имоти в сибирДокато путин е на власт няма от какво да се притесняват все пак му построиха безплатно прес бьлгарска територия - южен потокТам закона магнитски не ги лови
90
13
 
5
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
И какво? В САЩ налагат някакви си техни санкции и цялата ни държава вече започна да говори за това, все едно е махалата на село. Толкова сме жалки.
89
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Означава, че не могат да си купуват имоти на запад и че трябва да държат спестяванията си в рубли в руски банки, или да играят белот в Дубай. Практически никоя западна фирма няма да си има вземане-даване с човек с черен печат от финансовото разузнаване на САЩ.
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на Цецои апартаментите КОГА ???
87
3
 
17
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Край, свършиха грантовете за Христо Иванов и Мая Манолова.
86
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на Боко кюлчетата и милиардите ойро КОГА ще запорират?!?
85
1
 
8
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Ще им вземат парите, но това не означава, че ще ги върнат на ограбените!
84
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
божков показа, за пореден път, че в България само престъпниците са добре
83
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шиши и бацо са пичове жалко , че са дотук , американците им ритнаха столчето ако не се бяха распардяли сьс - божков можеше и да се измькнат и тримата
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лош матрял, ще узрее като ритне камбаната.
81
8
 
13
 
! Отговори
Ха сега преди 2 години
Другарят Рашков ще има много обяснения да дава пред гражданите, избирателите, съда и прокуратурата !
80
1
 
1
 
! Отговори
Не знам дали разбра: преди 2 години
Единствения начин самия Сатана да прецака Симеон 2 Сакскобурготски и да е по-велик от него е да го изкара свестен човек.Ама и тоя номер не върви от днеска!