Болници надписвали заболявания, за да си "зашият" бюджета

Демонополизацията на НЗОК - бавен и невъзможен процес
Обновена: 14 юни 2021 10:26 | 14 юни 2021 10:22, Ния Христова
28
Направени бяха скандални разкрития, че три от най-големите болници у нас – "Александровска", "Лозенец" и "Пирогов", са източвали Здравната каса. Такива твърдения заявиха от здравното министерство. Проверките по случая продължават и към момента. Може ли да бъде заменена НЗОК с частни фондове?
 
"Сега имаше опции за смяна на здравния модел на НЗОК, които бяха предлагани през 2017-2018 г. Те бяха предложени от Министерството на здравеопазването и предходния здравен министър - Кирил Ананиев. И съответно създаване на конкуренция в преговарянето на медицинско осигуряване и застраховане. Към момента такава опция няма, нито такъв мандат има служебното правителство. За възгледите на политическите партии след изборите - да, част от тях искат демонополизация на НЗОК", каза здравният икономист Аркади Шарков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той е на мнение, че това е тема, която не може да бъде решена политически, понеже от нея зависи цялото съсловие.
 
"Това е бавен и невъзможен на този етап процес, особено когато сме в икономическа и здравна криза. По принцип трябва да има конкуренция на пазара на здравно осигуряване, но не трябва да е по модел, какъвто беше предлаган 1:1:1, а по-скоро 8% вноска, 2% от тях да бъдат заделени за здраве и застрахователи, каквото беше и самата идея при увеличаване на вноската. Единственият вариант в момента е подобно нещо да се случи е поетапна монополизация, но с проучване дали здравни застрахователи могат да играят на този пазар. Има и по-добра идея - официализация на доплащането, която би могла да позволи на повече играчи в здравното застраховане да участват на пазара, когато има ясни цени", обясни Шарков.
 
По думите му стойността на клиничните пътеки в България е ниска, някои са добре финансирани за сметка на други.
 
"Някои болници се налага да правят еквилибристики - да надписват заболявания на пациенти, които не са прекарали, за да си "зашият" бюджета. Това е злоупотреба с публични средства и ако бъде доказана, би следвало да бъде наказана. Когато говорим за подобен тип злоупотреби - това не касае само трите големи болници, а 380 лечебни заведения в България. Най-вероятно в момента има фокус към големите болници, тъй като те бяха основните, които бяха в обектива на медиите през последната година и половина. Ако вината бъде доказана и ако болниците са общински - отговорността се понася от всички нас", допълни той.
 
Шарков смята още, че една основна промяна, която трябва да бъде направена, е стабилността на бюджета на Здравната каса.
 
"Всеки субект, който е в публичното пространство, работи за пари. Това важи и за болниците. Когато едно лечебно заведение се управлява добре, такива примери имаме много, то тогава тя или стабилизира бюджета, или излиза на малка печалба. Търговският статут и неговата промяна единствено ще доведе болниците, които в момента са на загуба, да са на още по-голяма загуба. Така ямата става все по-голяма", категоричен е здравният икономист.
 
Той подчерта, че кадрите в болниците трябва да бъдат заменяни, когато бъде доказано тяхно лошо действие спрямо лечебното заведение.
 
"Част от политиките, които извърши служебното правителство, звучаха като реваншизъм. Ако е доказано злоупотреба - то тогава би трябвало да накажат съответния кадър", подчерта Аркади Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотално съсипване на здравеопазването. Докторите гледат хората като банкомати и хич не им пука. Не случайно смъртността ни е по първите места. Джипитата са само някакви регистратори, нито ти обясняват нещо, нито преглеждат, нищо само изписват лекарства и дрънкат врели, некипели, даже не могат да разчетат снимки.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болниците не трябва да работят за пари. Това е огромна грешка.
24
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
To и обикновените крадци крадат за да си "зашият" бюджета...
23
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
мъжки глас ми се обади по мобилния телефон да ме пита дали съм лежала внефрологичното отделение не беше скрит номер накрая се разбрахме че е сбъркалномера
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре, без частни фондове за нашето здраве! Образование и здравеопазване трябва да са грижа само на държавата. Па кой иска да си прави частни заведения, но да не реве за пари от държавата.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителствена болница открай-време си е за болшевиките, едва през последните десетина години и "простосмъртни" бяха допускани там - срещу МНОГО пари. Какво ново "изобретиха" Стойчо наДУПЕнски и Киро Харварда освен СОБСТВЕНАТА си коМУНЬО-корупция?
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комуно-костовистите "изобретиха" днешната "здравна система", и се сетиха, че нещо си там Не било наред. Ами "чегъртайте" бре, но това означава да "чегъртате" самите себе си - цялата ви комунистическа гни...лоч, парите ги имате от "крадливия" Боко, макари и да твърдите, че е "опразнил" хазната. След като я е "опразнил", на ВАС откъде са ви парите? Какво "наследи" Боко през 2009 година освен поредния КОЛАПС на държавата?
19
0
 
2
 
! Отговори
Иван Пешев преди 2 години
Докато не се направи отказ от услугите на осигурителни дружества , няма да се получи нищо !
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На администратора пожелавам Габровски да го осакати с операция, да види какво е
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що ми изтрийте коментара за Николай Габровски нот Пирогов. Ходили ли сте при него? Тогава не трийте коментара ми. Пак ще кажа - долен мр.ъсен арогантен алчен мафиот
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрях да да плащам осигуровки към НЗОК цял живот плащаш накрая ти дават 200 лв като ти потрябват... ае нема нужда в една сметка на лихва всеки месец и за 20 години ще можеш да си позволиш лекарска помощ
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бялата камора е мн стабилна ,затова взимат за "лекари" само свои хора - деца,внуци,любовници - там се източват Милиарди и са политкоректни към всяка власт-бсп,геп,оф и тн - Плащат си лептата и крадът !
14
0
 
6
 
! Отговори
а добър ден преди 2 години
при неизяснена диагноза - лекаря веднага - операциякоято не е голяма и е към 400лвно БЕЗ ДИАГНОЗА?
13
1
 
16
 
! Отговори
ОПЛ преди 2 години
Колко трябва да си ОЛИГО-ФРЕН, за да очакваш в една държава с ПРОПАДАЩИ показатели за БВП и икономика здравеопазването да е на ПЕЧАЛБА?!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3 Не може да е по-голяма измама от това което прави ържавата! Нещо да струва 500 лева, а тя а ти го плаща 200лева. Е тогава много ясно че ще пуснеш 3 дейности по 200лв за да ти излезе бюджета!!!! Престанете да се правите на моралисти, когато всички сте пропаднали типове, а на всичко отгоре и супер мало-умни. Четете и не можете да разберете какво ви казва експерта - пътеките са силно недооценени и недофинансиране, което води до хронично потъване на болниците в дългове!!!!!!
11
1
 
18
 
! Отговори
ОПЛ преди 2 години
Убиват държавата, бизнеса, здравеопазването, провеждат геноцид и това ви харесва?!Лекарите сме в предпенсионна възраст. Дори да останат някои добри частни болници застарялата нация в пенсионна възраст няма да може да се лекува в частните болници. НЗОК ще се източи от частните здравни каси за година като в Чехия. Ще чакаме с месеци за консултация или постъпване в болница, КАКТО Е В ЗАПАДНИЯ СВЯТ, но ще бъдем още по-бедни. НАИСТИНА ЛИ ТОВА ВИ ХАРЕСВА?!
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празни приказки са това. Без имена, схеми, мотивирани сигнали в прокуратура, цялата работа е вятър работа.А когато си министър, и приципал в здравната система, да не може да събереш данни за мотивиран сигнал към прокуратурата, е несериозно и означава само, че запазва определени лица и схеми, за да ги овладее в бъдеще.Пак ни цакат с топла бира
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо подобно на тез дет берат тухли и те си зашиват бюджета
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не е вярно! Просто американците ще прилагат парите И на НЗОК с частни фондчета. Много сте тъ-пи, бе!
7
4
 
17
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Айде сега, не сме работили и не знаем. Надписва се не само да вържат бюджета, а и да пълнят шкафчета