Доц. Хърсев: Списъкът по "Магнитски" е карантинен, не черен

Българското законодателство трябва да приложи пряко американското
14 юни 2021 22:45, Нели Христова
26

БНБ започна блокиране на сметки и налагане на запори по закона "Магнитски", списъкът със свързани фирми вече расте.

"Списъкът е по-скоро карантинен, неправилно го определихме като "черен списък". Включените в него не са задължително нарушители или престъпници, но са поставени под наблюдение, докато се прецени как да се постъпи с техните активи", коментира финансовият експерт доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

"Мерките, които са наложени по закона "Магнитски", са основание за преразглеждане на отношенията на финансовите институции по цял свят спрямо лицата и свързаните с тях по американското законодателство", каза доц. Хърсев.

Той уточни, че всяка банка, ако иска да извършва разплащания в долари, когато се регистрира, подписва споразумение да спазва ограничителните мерки.

"Когато има такива ограничителни мерки, банката ги прилага - прекратява отношенията с тези лица, за да продължи да работи", подчерта финансовият експерт.

Според него, ако по някакъв начин българското законодателство трябва да приложи пряко американското, трябва да има законодателен акт за това.

"Хубаво е да има по-ясна законодателна рамка за това докъде могат да достигнат ограниченията и какъв е редът за защита срещу неправомерно приложение на ограничителни мерки", каза Емил Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

Хърсев е категоричен, че българските банки трябва да прекратят отношенията си с тези клиенти, в противен случай ще получат глоби за това, че са нарушили задължението към американската държава.

Той се съгласи с призива на служебния финансов министър държавните фирми да се въздържат от контакт с фирмите от "карантинния списък". Доц. Хърсев уточни, че законът не действа със задна дата.

"Назад ние установяваме свързаността, но ограниченията ще се прилагат за бъдещи, а не за минали сделки", заяви финансовият експерт.  

Той подчерта, че е добре да има ясен "карантинен списък", за да бъде вредата по-малка.

"Не са много фирмите от списъка, които са изпълнители по обществени поръчки - вероятно те няма да са в състояние да ги изпълнят, което би довело до прекратяване на договорите", уточни Емил Хърсев.  

Според него оповестяването на фирмите в този списък не би било противоконституционно и няма да ограничи техните права.

Хърсев е убеден, че Българската банка за развитие е необходима на държавата за прилагане на финансовата политика, но не би трябвало да се ограничава да работи по по-мащабни проекти, като спазва приоритета за подпомагане на малкия среден бизнес, но не пряко.

Той не изключва рокади в ръководството на ББР, тъй като всяко правителство има право да смени своите представители в съответните институции. А служебното правителство има правомощията на всяко редовно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добре си спомням с Тодор Вълчев през 1996 и 7 какви глупости говореха. Сега не знам кой му се връзва.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоз и той трябва да е в списъка за връзките си с олигарсите
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А техноимпексова защо не е в списъка?Грипенов?Даже на Славе парите не са ясни.
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви ,,задължения,, има Бнб към америка
16
4
 
7
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До Анонимен"Ахам..значи, да игнорираме олигарсите и корупцията и да си свиркаме, така ли, хърсев?"Ами не беше толкова отдавна когато Хърсев съвсем открито славеше 6и6иткин.А не би трябвало да е толкова тьп да бръщолеви за задни и предни дати. Американците просто казват - какво ще правят вашите банки си е ваша работа. Ако искат да работят с НАШИТЕ банки, да изпълняват. Като не изпълняват нашите банки просто ще откажат да работят с тях, тъй като те са длъжни да изпълняват санкциите.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахам..значи, да игнорираме олигарсите и корупцията и да си свиркаме, така ли, хърсев?
14
2
 
6
 
! Отговори
за Емил Хърсев преди 2 години
"Еволюция на парите"...............такава дисертация е написал тоя тъ.пак,............абсолютен манипулатор, гаден масон с крайно десни разбирания...........прави се на много велик, но е един *** и една гадина!И се чудя как студентите от УНСС могат да слушат тъ.пите му лекции!!
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доцент ?!?!?!То и кучето ми е повече доцент отколкото тоя агент на ДС.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хърсев консултира перачите на пари. България е офшорка с 10 процента данък.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
vai, gorkite bankeri, ma to pri teh samo karantini i virusi li ve ?)
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***... i koi varti i pere parite po vreme na karantinkata?...ma te sha sa muhliasat i sha sa vmirishat, ve ;)
9
2
 
8
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Лицето от снимката може да си скрие някъде гнусния мустак. Никой не се интересува от мнението му.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
kleptomani, obirdjii, kradci...na karantina pri krokodilite ili lavovete ;)
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не било черен списък, ама можело да те глобят, ако правиш бизнес с някоя от фирмите. Интересно, ако е карантинен, защо не те вкарват под карантина, ами те глобяват? Може би щото Хърсев защитава спонсорите?
6
2
 
9
 
! Отговори
БС преди 2 години
Той да не се бърка. ЦРУ и ФБР знаят повече от него.
5
1
 
8
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
*** ти на това в България полиция ли му казваш??? Ясно, че не си виждал истинска полиция, но вземи малко се образовай преди да пишеш глупости!!
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
goliam kradec karantinira malak kradec ...
3
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом трябва да приложим американските закони да пуснат оръжейните магазини и да изкупим всичкото оръжие. Само, че в САЩ само да вдигнеш ръка на полицай и ще те гръмнат. Докато в България може да си палиш полицаите със слама както се видя на 2.09.2020 пред НС как палят полицаите със слама (преди обед, а вечерта ги щуртумаха с бомбички и накрая нищо). Нямаше осъдени.... камо ли застреляни.Така, че внимавайте какво си пожелавате! Щото американците са въоръжени до зъби.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настръхнал ти е мустака.Намагнитизирал си се и ти.
1
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам що трябва ни вълнува въобще някакъв списък писан в друга държава , все пак ае водим суверенна държава на хартия де ..