Кои от българите са застрашени от депортиране от Великобритания?

Най-голям проблем е доказването на законен престой
14 юни 2021 09:37, Елка Василева
24

"Към днешна дата над 270 000 българи са кандидатствали за статут на уседналост във Великобритания, но много наши сънародници все още не са го направили, а срокът е до края на юни. Те все още не са успели да докажат този нов статут по различни причини - част от тях не знаят как или нямат възможност да подадат документи." Това коментира в студиото на "България сутрин" експертът по миграция Нишан Джингозян.  

За получаване на постоянен статут на уседналост българите трябва да докажат престой във Великобритания поне през последните 5 години, а за временен статут - поне през последните няколко години.

Още по темата

"Това се доказва чрез договор за наем, договор за работа. За голяма част от българите доказването на законен престой е проблем, защото не разполагат с тези документи", подчерта Джингозян.

По думите му има голяма вероятност родители на българи, които живеят във Великобритания, да бъдат принудени да напуснат страната, защото реално нямат нужните документи.

"Североизточен Лондон е район с висока концентрация на българи. В Еднмънтън живеят около 15-20 хиляди наши сънародници. Голяма част от тях още не са кандидатствали за статут на уседналост. Ако не успеят до края на месеца, няма да имат достъп до никакви услуги във Великобритания след 1 юли", каза още експертът за Bulgaria ON AIR.

И все пак има надежда, защото българската група е една от шестте, които са идентифицирани от МВР като уязвими. По специална програма те ще бъдат подпомагани в процеса на придобиване на имиграционен статут.

"Това са хора, които пътуват между България и Великобритания, с нисък образователен ценз, без компютърна грамотност. За да кандидатстват по тази програма, те трябва да знаят за нея, да имат достъп до компютър, поне минимална компютърна грамотност", уточни Нишан Джингозян.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
10
 
! Отговори
как кои ? преди 2 години
на славчу избирателите .
20
2
 
9
 
! Отговори
изаура преди 2 години
доктори , инженери , доценти - от една етност с български паспорти .
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как кои- "красиво-умните". Миналата година взеха някой лев да лежат по паветата и отидоха да берат домати в Англия. Там се объркали и почнали да лежат по лехите, че си помислили че ще е като в България- лежиш, псуваш правителството и ти дават пари. :)))))))))))). Сега истинските гласоподаватели на Продай България, Славчо и Мая Костинбродска ще дойдат тук
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То се знае кои са - онези, на които е позволено да се женят и раждат на 12 години (срещу законите, ама то им било културна особеност).
17
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки който е с българско пашапорто трябва да бъде изритан обратно в балканската си котчина. Великобритания си беше чудесна страна, но откак проказата българска плъзна по света, и те си опатиха яко от тази напаст божия българска. Основната причина за Брекзит'а са точно българските е/мигранти. За 7 години 7 милиарда хора около света пропищяха в един глас от това 7 милионно племе диво балканско буггарашко.
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се притеснявайте братя Българи, ако махнат чергашите от Англия, ония ще отидат в Германия или Франция, Италия. Там ще върлуват. Ако и оттам ги махнат има къде да отидат пак в западна Европа. Есно време (пък и сега) лицемерна европа учеше Българите на солидарност към малцинствата. Обвиняваха ни в дискриминация. Обаче съдбата сега казва така: "Като даваш лицемерен акъл някому, ще поверя тебе задачата по твоя съвет". Няма бягане от този закон. Да си знаят лицемерите.
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** и джебчиите! То ясно. Образованите навсякъде са желани
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черните. БХК погрижете се да останат там. Даже пратете още мургаши.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нишан Джинго не подценявай сънародниците си
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички депортирани от Англия да се насочат КЪм Австралия най доброто място за живеене в света
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нишан Джингозян........................този определено е "българин"
10
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички провинциалисти трябва да бъдат депортирани както от Острова така и от София и пратени по родните колиби !!!
9
2
 
32
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
повечето от тези специалисти са нашенски шведи
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова "ценни кадри" са нежелани както в Обединеното кралство, така и в България. Пак ли ще ни залеят в кръв с престъпността, клането, кражбите и източването на социални помощи? Хора, помагайте им, белким си останат там - не ни стига комунистическия преврат, ами на всичко отгоре и "привилегированите" индийци да ни яхнат. Помагайте им, Маро-спировци от Бойкикев-Оксфорд и Будиньовци от кРадев-Лондон!
7
3
 
27
 
! Отговори
25689 преди 2 години
Да ги изпратят на Меркел да ги интегрира.
6
2
 
34
 
! Отговори
Грешка преди 2 години
Българи застрашени от депортиране няма,има такива с български паспорти,неможещи да четат и пишат.
5
6
 
37
 
! Отговори
Тътъ преди 2 години
Коригирайте си заглавието,това не са българи,а индийци с български паспорти.
4
0
 
30
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Я им помогнете да си стоят там,че тука вече свършиха парите за помощи на многодетни 20 годишни неграмотни самотни майки .
3
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От толкова много нормални държави, да се набуташ баш на тоя остров да емигрираш...
2
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Електората на слаФчу