БАН: Стопяваме се до 5 милиона души население до 2040 г.

Една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени
15 юни 2021 14:00, Елка Василева
626
БАН: Стопяваме се до 5 милиона души население до 2040 г.
Снимка: архив, БГНЕС

"Северозападна България, ареала около Сакар - Странджа, района около Краището и Централна Стара планина - това са традиционно ареалите с най-активни процеси на депопулация", каза пред БНР доц. Надежда Илиева от БАН за най-новото демографско изследване на населението у нас - "Регионални демографски дисбаланси в България" и какви са прогнозите за обезлюдяването в следващите 20 години.

"Става дума за целия район на Централна Стара планина, без Велико Търново, като район на обезлюдяване. Според изследването ни до 2040 година населението ни ще намалее до 5 млн. - 5 млн. и 200 хиляди души, а около една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени. При тези с до 20 души население този дял достига до 37 на сто", каза доц. Илиева.

Още по темата

Тази група населени места става преобладаващи за страната - това е понятието демографска пустиня. До 2040 година 69 на сто от територията на страната ще са заети от тези територии.

В следващите 20 години ще останат само отделни острови - столичният град, пловдивско-пазарджишката агломерация, основните урбанизационни оси - Бургас и Варна също, поясни доц. Илиева.

Според нея естественият прираст няма да може да компенсира намаляването на броя населението.

"През следващите десетилетия борбата ще бъде за население. Ще оцелеят тези градове, които привлекат население", прогнозира Илиева.

По думите ѝ последните години смъртността у нас е приблизително 15,5 - 15,9 промила, докато през 2020 година имаме вече смъртност около 20 промила. Доц. Илиева посочи, че очевидно тези завишени показатели са заради пандемията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


626
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
481
2
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
От коментарите разбирам,че жените гонят парите и техните си интереси,а не традициите, защотото нашите момчета не могат да им дадат това, което им дават мъжете от западна Европа.Дефакто нашите момичета и жени не са верни спрямо половинките и за това трябва да се накажат с цялата строгост на закона!!!
480
1
 
1
 
! Отговори
ТТ преди 2 години
Бездетна си защото си модерна и ни съ даваш. Живурка ти са леко ;)От относно съветите да сме отишли на запад , да , там е зле , като цяло, но никой не говори за запад конкретно, а за по-традиционния изток. А относно нашенките , Еми те се водят по западния модел, така че не са вече кой знае колко по-различни.
479
3
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Ще пътувате под въоръжен конвой от Варна до София, за да не бъдете нападнати и изядени от индианци, като в сащ през 19 век-резултат от евроатлантическите промени, които виждаме 30 години вече ;) !!!
478
6
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 2 години
Господ няма тояга да наказва народите. Наказва ги като Садом и Гоморе или тихо, бавно,болезнено но сигурно изчезване от лицето на земята. Изглежда за българите е избрал последната форма на наказание-бавно,мъчително но сигурно изчезване.Дано имаме възможност в бъдеще да покажем на идните поколения показно що е това злобно,вредно,крадливо,лъжливо,лениво,мързеливо,дребно,коварно кръвожадно същество наречен българин-олицитворение на всичко долно и пошло на земята. Благодаря ти Господе-видях тези дни
477
0
 
8
 
! Отговори
Момчето преди 2 години
Разходите за семейството нямат край,когато не стигат ресурсите или останеш без работа???
476
2
 
1
 
! Отговори
emigrant преди 2 години
Може и да е вярно това, но аз помня Жан Виденовта зима. След това се изнесохме много на запад. Преди нас пък някои забегнаха към Барселона *Каталуния, заради авторитетът на Стоичков.След 2000г си ,, повлякоха краката" още доста бyгари към Италия, Белгия, Норвегия....и др. адреси....След толкова годинидоста българчета се народиха...Зависи от тях накъде ще поемат....
475
4
 
6
 
! Отговори
Прост народ преди 2 години
Това са напълно естествени процеси и така кифлизацията на масата от жените и тяхна феминистка философия жената да престане да бъде жена, а вечната куртизанка свободомислеща, независима, мислеща за всичко друго, но не и за семейство. Лесните пари и лесният живот това е в главите на феминистките.
474
2
 
2
 
! Отговори
До Кифло преди 2 години
Като ти се спука презерватива ти е спукана работата.
473
6
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
553-И ЖЕНАТА НЕМ0ЖЕ ДА Е 2-Р0 КАЧЕСТВ0.-ТЯ Е ГЛАВАТА НА СЕМЕЙСТВ0Т0-МЪЖЪТ Е ВРАТ0-НАКАДЕ СЕ ДВИЖИ ВРАТ0 НАТАМ И ГЛАВАТА.
472
3
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
Д0 553-ЖЕНАТА ТРЯБВА ДА БАЧКА НАРАВН0 С МЪЖЕТЕ 8 Ч НА ДЕН-5 ДНИ В СЕДМИЦАТА.-Т0ВА Е П0Л0ЖЕНИЕТ0-ЗА ДА М0ЖЕМ ДА ПЛАЩАМЕ НА ЧИСТАЧКА И ДЕТЕГЛЕДАЧКА.
471
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2040 може и цялото население на земята да е 5 милиона. Аман от научно фантастични стъкмистики.
470
2
 
3
 
! Отговори
Анти-анти факт преди 2 години
На такива като теб,не трябва да им се позволява да си отварят устата,защото още неродени са си антибългаристи.Колкото по-малко такава пас.мина,толкова по-добре!Амин.
469
3
 
8
 
! Отговори
Момчето преди 2 години
Разходите на жената,децата и колата нямат край!!!
468
3
 
3
 
! Отговори
Ран-Ът преди 2 години
Всичко върви по план !
467
4
 
5
 
! Отговори
Българи по света преди 2 години
Има достатъчно много Българи по целия свят. Където се съберат Българи да работят казват нарицателно ей това е българска работа. Велика Македония като са една шепа хора и плюнка площ си съществуват нали. ИЗЛИШНО СЕ ДРАМАТИЗИРА ЕДИН НОРМАЛЕН И ЕСТЕСТВЕН ПРОЦЕС който дори е за добро имайки предвид че България е бедна държава и огромно население не може нито да си позволи нито да издържа и изхранва.
466
4
 
2
 
! Отговори
СТИГА С ГЛУПОСТИ преди 2 години
СОФИЯ това е вече ГРАДА ДЪРЖАВА пука се препълнен от постоянно нарастващ брой провинциалисти. Майки протестираха срещу столичната кметица, че няма достатъчно брой детски градини за децата на жените от село дето идват у градо да живеят.
465
10
 
5
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Сценарият на Запада е очевиден: Унищожение на Българско.
464
3
 
4
 
! Отговори
Жендър преди 2 години
Жендърите НЕ СА ВИНОВНИ. Има много хомосексуалисти в България, които са семейни с жени и деца. Дори една част от тях са образец за добри семейства и грижи които полагат.
463
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще намаляваме като сега на много хора децата им не се женят и не раждат свои деца. Рядко са хора, на които всички деца са женени и които имат внуци от всички деца. Повечето хора не виждат внуци от децата си. Ако имат 2 деца или само едното им е женено и има деца, или и двете не им са женени и не виждат изобщо внуци. Ами, тогава много ясно, че ще се стопяваме, след като много хора не раждат деца изобщо. Но не ми пука - ако искат да раждат, ако щат главите да си трошат!Света без тях няма да свърши
462
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС като ни жендароса, ще се стопим до 1 милион за едно поколение.