Добра новина: Безработицата пада до 5.7% през май

Кои са най-търсените професии в началото на лятото?
20
Добра новина: Безработицата пада до 5.7% през май
Снимка: БГНЕС

Равнището на регистрираната безработица в страната продължава да се понижава и през май достигна 5.7%, според административната статистика на Агенцията по заетостта.

Аналогични стойности последно са отчетени около средата на месец май 2019 г. - годината с най-ниско ниво на безработица и с най-високо равнище на заетост преди COVID-пандемията през 2020 г. Намалението на безработицата към края на май т.г. спрямо предходния месец е с 0.4%, а спадът на годишна база е с 3.3 процентни пункта - от 9% през май 2020 г.

Регистрираните безработни през месеца са 186 047, което е с 14 370 души по-малко от април и със 109 406 или с 37% по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през май са се регистрирали нови 17 965 безработни, като намалението е с 3 959 души спрямо предходния месец и с 13 513 спрямо май 2020 г. Други 512 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

През май 22 146 безработни са започнали работа. Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта отчитат намаление на броя им с 2 356 спрямо април и с 25 709 спрямо същия месец на предходната година, когато отпаднаха ограничителните мерки след първия локдаун и бизнесът започна да възобновява дейността си. Други 274 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда.

82.1% от започналите работа през май са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост - 19,2%, следвани от хотелиерството и ресторантьорството - 15,1%, търговията - 14,5%, строителството - 5,7%, държавното управление - 5,6%, селското, горското и рибното стопанство - 4,9%, хуманното здравеопазване и социалната работа и административни и спомагателни дейности - с по 3.7%, и др.

3 970 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца - 758 по програми и мерки за заетост и 3 212 по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР). Схемата „Заетост за теб” по ОП РЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на общо 27 685 лица, като само през май са сключени трудови договори с нови 1953 безработни.

За запазване на заетостта и през май продължиха да работят антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта - добре познатите вече „60/40” и проект „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” по ОП РЧР. През месец май близо 90 000 заети са били подкрепени по тези мерки. Мярката „Запази ме”, финансирана по ОП РЧР и финансовия механизъм React-EU, за подпомагане на заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, осигури до края на май средства на близо 57 000 заети лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 17 312 или с 818 (4.5%) по-малко от предходния месец и с над 2 200 (15.2%) повече спрямо същия месец на 2020 г. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (24.3%), следват хотелиерство и ресторантьорство (22.0%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (11.4%), административните и спомагателните дейности (8.8%), държавното управление (8.6%), и селското, горското и рибното стопанство (4.8%).

Най-търсените професии през месеца са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; продавачи; административен персонал по обслужване на клиенти; персонал, полагащ грижи за хората; монтажници; персонал осигуряващ сигурност и защита; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Агенция по заетостта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това май е вица на деня.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България има 2 милиона безработни и съвсем скоро може да настане конфликт.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тва хората фалират щот безработицата пада .още малко да се изкрадне България и после няма от къде
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У некои *** склад или охрана друго няма в България и по строителството и всичко това за 700лева не благодаря.
9
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Първо:-Всяка години през летния сезон безработицата намалява,защото се отваря работа за "кърските...бачкачи"..Второ:-Безработните тотално престанаха да се регистрират в бюрата по труда,защото не виждат смисъл-всеки си търси сам работа..Трето:-Наблюдавам,че в последно време се откриха много магазинчета и офисчета,в които никой не влиза,но отпред постоянно има няколко стола,в които седи.."личния състав"..Четвърто:-Не мога да пресека булеварда от потока коли!..Какво "РАБОТЯТ" тия хора?!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нерегистрирани безработни са над 1 милион или 30 % безработица
7
0
 
6
 
! Отговори
Шефа преди 2 години
Работоспособните се изнесоха в чужбина , оставащите тука отдавна не се регистрират в Бюрата ,тъй като те не им вършат работа и каква безработица отчитат тия......?
6
1
 
4
 
! Отговори
На хиляди километри преди 2 години
от вас най-бедната държава в ЕС, а и не само!!! 330 евро минимална брутна работна заплата. Вие си пишете каквото искате!!!
5
0
 
8
 
! Отговори
Бюрото по труда.... преди 2 години
заблуда е това.
4
1
 
4
 
! Отговори
Андрешко преди 2 години
Ша ми регистрират дэдовия !!
3
3
 
3
 
! Отговори
Май май, юли преди 2 години
Когато следващото правителство натири цялата *** гербави калинки обратно на село, безработицата ще се вдигне рязко.
2
1
 
14
 
! Отговори
гост преди 2 години
Нищо не пада просто хората вече даже не се регистрират защото няма нито полза нито смисъл . Аз също съм в тази схема и си търся работа сам , а такива като мен са много повече отколкото в бюрата .
1
8
 
2
 
! Отговори
джони преди 2 години
Браво на новото правителство - за един месец пребори безработицата, нещо което Боко за 12 години не успя