Eкостикерите на колите влизат в сила от 12 юли

Скоро годишните прегледи ще имат нов компонент
16 юни 2021 10:00, Ния Христова
73
Eкостикерите на колите влизат в сила от 12 юли
Снимка: БГНЕС
Скоро годишните прегледи на автомобилите ще имат нов компонент. От 12 юли ще бъде издаван нов модел стикер, съдържащ данни за емисиите, отделяни от автомобилите, припомни bTV.
 
Т.нар. "екостикери" се разделят на 5 категории. Петата категория е за електрически и хибридни автомобили. Тези категории не отговарят на европейските - от 1 до 6, зададени от производителя, а са определени от българските власти.
 
Целта на тези стикери е в дни, когато има завишени нива на вредните емисии, общините да ограничават достъпа до централните части на градовете за автомобили, които замърсяват въздуха.
 
"Стикерът ще е с информация за екологичната група, техническа изправност, валидността на прегледа за техническа изправност и екологичната група на превозното средство. Ще има вграден чип, който ще чете от устройство", обясни Бойко Рановски, директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". 
 
Ако тази година вече е извършен технически преглед, срокът му остава валиден. Ако обаче в рамките на този период бъде въведено ограничение за влизане в градовете, на автомобилите с по-ниска еко категория, водачите трябва да посетят пунктовете за втори път, за да им бъде направено измерване на емисиите и съответно дадена категория, на която отговарят. 
 
Талонът за технически преглед не отпада, но в бъдеще се предвижда такава възможност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
3
 
! Отговори
Повторение преди 2 години
Цитат:Тези категории не отговарят на европейските - от 1 до 6, зададени от производителя, а са определени от българските власти. По-голяма глупост не е правена в България. Кои са тези власти? Ако са тези от ДАИ - та там работят все бивши катаджии, за които всички знаем, че не се отличават с особен интелект. Някъде публикувани ли са изследванията как са определени тези категории, противоречат ли на европейските, защото един обикновен адвокат ако ги атакува в Европа и веднага ще отпаднат.
71
0
 
4
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
Ето ти една възможна хипотеза за мислене: пежото от 2000 г. е зад блока на трупчета от години, докато джипът от 2020 обикаля града нон-стоп. Тогава кой е замърсителят?!!
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКакво отопление. Та те горят гуми за да вземат тела в тях - ЦЕЛОГОДИШНО!
69
0
 
11
 
! Отговори
??? преди 2 години
За стикерите разбрах, а кога ще направят нещо да намалят замърсяването? Например да мият всеки ден всички улици или да забранят отоплението на твърдо гориво в голямите градове.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А печките за отопление , където горят какви ли не неща вкл мебели, гуми и какво ли не? Те въобще не замърсяват. Те не са проблем. Облаците, които се носят от цели махали? Като ще решавате проблема го решавайте генрално не частично!
67
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отоплението замърсява, но спират автомобилите. Мутренска логика.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за камиони и подобно нищо не важи.. карат и димят брутално, но за тях няма правила. Все колите са най-виновни. А кораби, самолети и др.. и там не е проблем. За горенето на *** от цял свят в тецове и заводи да не говорим.
65
0
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Автомобилите в България замърсяват в пъти по-малко от автомобилите в държавите в Западна Европа на човек от населението или на квадратен километър площ на държавата. В Западна Европа имат 5-6 пъти повече лични автомобили на човек от населението от България и един личен автомобил там изминава 4-5 пъти повече километри на година, отколкото в България. Вместо да вървим към тях, с тези екостикери се отдалечаваме от Западна Европа
64
0
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Правиме опит за европейци по всичко останало, освен по най-важното, доходи!
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България автомобилите замърсяват пренебрежимо малко и цялата тази история е за да се имитира дейност, че нещо се прави. Това няма да ни отърве от глобите, които ЕК. ще ни наложи заради замърсяването от отоплението.
62
7
 
2
 
! Отговори
Куку руку преди 2 години
До 46Твоя 30 годишен таралясник на пропан е в пъти по-чист само от 40 годишните таралясници, които все още се движат тук там по улиците. Карай си го със здраве поне още 30 години и продължавай да си живееш в заблудата, вероятно породена от факта, че просто не можеш да си позволиш нов автомобил.
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно как ще определят емисиите. По година на производство или ще ги замерват. Защото един джип 2020 г ще замърсява 2 повече от едно пежо от 2000 г примерно.
60
0
 
9
 
! Отговори
Az преди 2 години
В цивилизованите държави няма стикери. Всичко се проверява по регистрационен номер. Интересно ми е какъв ще е контролът у нас.Дали ще се гледа цвят на стикер, който може да се принтира вкъщи, или ще има КПП-та за проверка на стикери?
59
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Пълно е с пушещи(син пушек) коли Евро 5,че и 6.На тия ресурсът им е толкова малък,че нямат шанс да дойдат в БГ изправни.
58
6
 
3
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Най-накрая адекватни мерки. Сега остава и да направят техническите прегледи реални и да започнат да вдигат рязко данъка на колите с намаляване на еко категорията им.
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У големите грдове в Бг общественият транспорт е силно развит. У малките градове разстоянията са къси, плюс обществен транспорт, плюс велосипеди! Автомобилите у Бг са твърде много спрямо населението, щото може да си купите кола на старо у Австрия или Германия до 15 г. за 600-800 ?. Автопарка у Бг основн е между 12-15 годишни, че и по-стари, автомобили!
56
2
 
9
 
! Отговори
Челеби преди 2 години
Всичко е направено за пари и да ви накарат да си купувате нови автомобили.
55
2
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Явно се налага да обясня. Когато ви сложат този стикер, трябва да лепнете върху/зад него карта за градски транспорт /ако сте в София/ или банкова карта с чип.
54
10
 
4
 
! Отговори
Край преди 2 години
Трябвало заплатата му да стане германска и тогава щял да спре да трови народа с бангията.И колко време да те чакаме да забогатееш Доде изпукаме от ефиземи асми и раци
53
8
 
1
 
! Отговори
Край преди 2 години
Мачкай колите на бедните че нема място в сифия