Станал ли е българинът в пъти по-щедър по време на пандемията?

"Имаме удвояване на трите показателя", посочи Елица Баракова от Фондация BCause
16 юни 2021 09:45, Ния Христова
17
България заема 45-о място по щедрост сред 114 държави в света. Това отчита Световният дарителски индекс. През 2020 г. 64% от българите са помогнали на непознат.
 
"Това е неописуемо сериозен напредък. Индексът показва отражението на пандемията върху дарителството в глобален мащаб. При нас се отрази много положително. През миналата година много повече се даряваше, имаше много доброволци, обществото се сплоти", заяви изпълнителният директор на Фондация BCause Елица Баракова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Световният дарителски индекс е резултат от отговорите на 3 въпроса: Дали сме дарявали, доброволствали или помогнали на непознат човек през последния месец, стана ясно още от думите й.
 
"През миналата година имаше постоянно натрупване на дарителство. Помощта на непознат за миналата година е 55% глобално. 3 млрд. души са помогнали. Увеличено е и дарителството на пари, в същите порядъци е доброволчеството. При нас и трите показателя имат удвояване. Дори в челната десетка няма държави, които да са удвоили показателите си и в трите направления", посочи Баракова.
 
Индонезия е обявена за най-щедрата държава през 2020 г. Сред първите десет попадат и държави като Австралия и Нова Зеландия.
 
Даряването на кръв също влиза в статистиката. Има голямо желание за дарителство на кръв, което може да бъде организирано по-добре в България и да имаме банка, от която да се възползваме за тежки случаи, отбеляза Баракова.
 
"Като организация от гражданския сектор, годината и този добър резултат ни дават апетит да се представяме повече, да говорим за себе си и постиженията, за ползата, която носи нашата работа за хората. Пожелавам си да не помагаме само на болни хора", каза още изпълнителният директор на Фондация BCause.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук не става въпрос за по-щедри, а за повече измамени, повечето от които никога не разбират, че са ги измамили
9
4
 
3
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 години
Много ми е смешно как скъперниците застават зад "Ама те ще ми откраднат парите, защо да ги давам за болни хора или хора, живеещи в мизерия?: Ами не ги давайте, като дарявате, НИКОГА, повтарям НИКОГА не се връща това, което сте дарили от същото място. Но пък се връща ВИНАГИ под друга форма от други място- здраве, щастие, любов. Имаше и такъв филм- Прадай нататък с Хейли Джоел Озмънд.. Та парите са просто едни хартийки, от които някои хора имат ИСТИНСКА нужда, затова дарявайте като можете :)
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ганьовете станаха още по-стиснати и злобни.
7
1
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Аз бях щедра докато не попаднах няколко пъти "зад завесата" и се натъкнах на чудовищни манипулации и измами...Повече не дарявам на непознати хора, макар че вчера дадох две шепи череши на един инвалид в количка пред магазина, но това не се брои...Пари не давам!...Мога да помогна с нещо на човека - да пресече улицата или нещо подобно, но не и пари!...
6
0
 
7
 
! Отговори
Да даряват пари преди 2 години
Даряват пари хората на държавата, на бизнеса, на хотелиери, заведения, които укриват данъци и крадат пари.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, разбира се! Станал е!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези които са щедри,винаги ще бъдат такива.Тези които са добри хора винаги ще бъдат такива.А злобните и завистливите стават все по-зле всеки изминал ден.Но въпреки всички злини ,смятам че добрите хора в България са повече.Това важи и за целия свят.Лошото в България ,че политиците се опитват да направят повече зли и завистливи хората в България.Това обаче не им се получава.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пряко пари не съм дарявал, но се стараех колкото мога за обяд да не пазарувам от магазините, а от заведения храна за в къщи, като се стараех да ги сменям. Нещо, което в нормални обстоятелства не го правя, щото ми струва скъпо. Това брои ли се?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновения българин е щедър и без пандемия. Просто в пандемията се разкриват много възможности за малки ежрдневни добринки. Това 45-то място, класации за всичко си ги заврете....
1
4
 
3
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 години
Никой нищо не ми е дарил.Всичко си присвоявам сам .Как един уважаващ себе си човек не ми дари някой лев за съдъкъ или да рече- ай аркадаш да те карам на кораб и да пийнем.