Частично отпаднаха маските на закрито, но има ли пропуски?

Ваксинацията не дава 100% защита от повторно заразяване
17 юни 2021 08:55, Нели Христова
11

Частичното отпадане на маските у нас е факт от вчера. Предпазните средства не са задължителни в колективи до 7 души. Какви са условията на новата заповед и има ли пропуски?

Десислава Димитрова е управител в салон за красота. Тя е преболедувала Ковид-19 и вече работи без предпазна маска.

"Да, възползвахме се от новия закон, в който отпадат маските", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Въпреки разхлабването на мерките, обаче, Десислава все още не се чувства напълно спокойна.

"До някаква степен се чувствам (спокойна, бел. ред.), но има и други вируси, затова е добре да се спазва хигиена, дори аз сложих параван, който да ме предпазва", каза още тя.

Предпазните средства не са задължителни за работни екипи до 7 души, като условието е те да са ваксинирани или преболедували. Извън обсега на заповедта, обаче остават хората само с положителен тест за антитела.

"Към момента няма възможност и заповедта на министъра касае сертификати за преболедували и ваксиниране. Сертификат за антитела все още от националната система не може да бъде изтеглен като такъв, удостоверяващ преболедуване на Ковид-19", обясни микробиологът д-р Йолета Гарванска.

В такава ситуация е и Велин Йорданов. Той е прекарал вируса безсимптомно. Тестът му показва наличие на антитела, но заразата не е била доказана с тест.

"Ами според тази заповед не мога да ходя свободно без маска, защото не съм в системата", оплаква се той.

Според специалисти, ваксинацията не дава 100% защита от повторно заразяване. По тази причина заповедта се отнася само за работния колектив.

"Първоначално е направено това да се случва в колектив до 7 души, защото тези хора постоянно са заедно и те няма да се заразят един друг, вече за външните хора – за тях остават маските", посочи общопрактикуващият лекар д-р Айдън Джиниев.

Отпадането на маските не е със задължителен характер, то ще става по преценка на работодателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Оффффф! преди 2 години
Това, че в цял свят реагират еднакво олигофренски, не значи, че и ние трябва да сме като остатъка от света.'Бал съм ви маските!PS: Не съм антиваксър. Просто не си слагам ваксини, които са още в експериментална фаза и нямат редовно разрешение за употреба. Сегашните имат разрешение само за СПЕШНА УПОТРЕБА.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"До някаква степен се чувствам (спокойна, бел. ред.), но има и други вируси, затова е добре да се спазва хигиена, дори аз сложих параван, който да ме предпазва," Вируси има от както свят светува. Побъркаха хората
8
2
 
7
 
! Отговори
Хахахахаа преди 2 години
"Ваксинацията не дава 100% защита от повторно заразяване" някакви *** ли пиша статиите ви? Ваксината нали не предпазваше от заразяване, а само спомага за по-леко преминаване през заразата. Може ли да си уеднаквите манипулациите, че дори не сте смешни вече!
7
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме най-загубената антиваксърска държава в Европа.
6
4
 
10
 
! Отговори
ДА преди 2 години
..."ваксината не дава 100% защита от повторно заразяване"...Което за мен значи,че никаква ваксина не ме пази,а ваксинираните,които са привилегировани,разнасят вируса с успех!И те точно могат да не носят маски!Трябва да си ,без никаква логика и да вярваш сляпо на "доктори",за да се ваксинираш,разписвайки "информирано съгласие"!
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази "заповед" чаках, за да сваля маската, да знаете ...
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не нося маска, кой ще ме санкционира, медицинската полиция ли? Айде да спираме вече с глупостите, сваляйте ритуалното парче плат от физиономиите
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви маски бе аххаха, никой в офиса не се е появявал на работа с маска от началото на пандемията.
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се правете на луди. Единици са тези, които още ноят маски.
1
3
 
33
 
! Отговори
Маската на Жоро преди 2 години
Поне си изхвърляйте "отпадналите маски" в кошчетата за отпадъци, а не по тротоара, цъpвyли смотани.