Закрият ли ТЕЦ "Марица изток 2" - 120 000 души остават без работа

Държавата трябвало да инвестира в изграждането на производствени мощности
179

Има ли бъдеще държавната ТЕЦ "Марица изток 2" и ще има ли риск България да стигне до криза за ток?

"Ако ТЕЦ "Марица изток 2" бъде закрита, без работа ще останат около 120 000 души", изчисли президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "Денят ON AIR".

"Ако затвори ТЕЦ 2 ще спрат и половината от мините, ще спрат работа и ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, както и "Брикел". В тях работят общо 12 000 души. Твърди се, че на един зает се падат по 13 души, които са ангажирани с обслужване, ремонт, доставки. Т.е. около 130 000 човека остават безработни", прогнозира Димитър Манолов.

Според него държавата трябва да инвестира в изграждането на някакви производствени мощности  или логистични на територия на ТЕЦ 2. Като целта не е само запазването на работните места.

"В България не е много спешно да мислиш за хората, но оставаме без ток. В недалечното минало изнасяхме ток, а сега ще ни се наложи да си го внасяме, не се и съмняваме, че ще той бъде много "евтин", коментира президентът на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в световен мащаб само ТЕЦ-овете могат да произведат нужното количество ток.

"За да се заменят въглищата с газ, трябва да се вложат едни пари. И този, който ще ги вложи, трябва да има гаранцията, че ще си ги върне. Друг е въпросът, че в момента няма газова тръба, която да стига до ТЕЦ 2. Разбрах, че в ТЕЦ 2 се подготвят технически решения, които предвиждат едновременно да се горят и въглища, и газ. Това ще помогне по отношение на плащането за емисиите въглероден двуокис", каза Димитър Манолов.

Най-важното е енергийната сигурност на държавата.

"Въглищната енергетика е единственото 100% независимо производство на електроенергия в България", уточни той. И добави, че основният проблем на ТЕЦ "Марица изток 2" е, че не може да продава тока си на такава цена, че да плаща задължителните квоти за вредни емисии. "Тези квоти започнаха от 5 евро, сега са 50", посочи Манолов.

Той обясни и защо т. нар. американски централи не са в същата финансова криза, като ТЕЦ 2.

"На тях всички ние им ги плащаме квотите чрез НЕК. Нека не си въобразяване, че има разлика в работата им. Те са били много добри преговарящи и са си договорили такива условия, в които държавата им плаща емисиите, въглищата. Това е чудесен капитализъм. Който е мислил, че могат да бъдат провалени договорите - се лъже", заяви президентът на КТ "Подкрепа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: тецДимитър Манолов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
5
 
! Отговори
Болни мозъци преди 2 години
От Стара Загора преди години имаше само един рейс с работници. Тия чуват ли се-120 000?
132
0
 
7
 
! Отговори
Галин преди 2 години
Колко хора работят и какви заплати получават в КЕВР. И трябва ли изобщо да ги има?
131
2
 
7
 
! Отговори
Добрина преди 2 години
Ако сметката ми за ток ще падне да затварят каквото трябва.Писна ми от икономии и сметки.
130
8
 
10
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Не искам скъп ток .Не искам да гася непрекъснато лампи и да правя икономии.А тези незнам дали са 120000 човека да получават огромни заплати.Когато говорите с цифри кажете колко е средната заплата в ТЕЦ- а и връзките с ГЕРБ
129
7
 
6
 
! Отговори
Михайлов преди 2 години
Гледайте дискусията с двата синдиката при президента. Не става въпрос само за ТЕЦ2, ами и за другите също. Оставаме без трита теца, и тези дето им викат американски, те също са български. По добре е да плащаме скъп наш ток, отколкото чужд скъп ток, защото и за тях няма да има, а хамали да дават на нас европейските страни. Не казвам, че не трябва да се търси начин, но трябва много плавно да става, иначе сме обречени на режим на тока, разберете го това. Изгледайте дискусията.
128
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не знаете какво е" енергиен пръстен","базова мощност,честота на тока,400KV...гледайте европейското и не ръсете мозък.Нямате!
127
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако запазите въглищата - губите цялата икономика!
126
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън-дрън, та пляс! Не 120000, а 1200000 ще останат без работа, защото цената на тока скача непосилно за бизнеса. Вече се готвят колегите за съкращения или спиране на работа, свързана с разходи на ел.енергията.
125
0
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
Той говори за Гълъбово. Там трябва спешна ревизия на договори и още по спешен развод.Американците не са по въглищата нали? Ами тогава защо?
124
3
 
7
 
! Отговори
Мария преди 2 години
До анонимен.Аз поне си пиша името и съм от Сливен.В Сливен отдавна затриха всичко роботещо : Васил Коларов-стъкраския завод, Георги Димитров-текстил, Съби Димитров- килими, Победа- техника и т.н.Половината град е в чужбина. Съпругът ми е в Германия, синът ми е в Швейцария, а аз чакам другия син да завърши и също се махаме.Но това което знам от близките ми в чужбина е че въглища няма никъде в Европа.
123
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мария - То и ти не си единственият човек, дай те гласъваме и да те гръмнем, а?
122
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2 - Има ли значение? Или си още в праисторията?
121
0
 
7
 
! Отговори
Мария преди 2 години
ТЕЦ - те могат да работят и с газ и с европейските отпадъци.Когато горихте *** на Европа мълчахте нали .
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 2 години
Сигурно 10 хиляди работят тежка физическа работа а другите ?
119
3
 
4
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Ами Стара Загора не е единсвения град в България.Стотици предприятия спряха да работят в цялата страта .Кокво с Китай ли ще се сравняваме с тези въглища.
118
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Всички политически игрички в момента ще останат на заден план, ако посегнат на тецовете и мините. Ще има здрав кютек по празните им корумпирани кратуни."Да, ама не. Много са страхливи всички там. Много.
117
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"закриване на всичко което е на загуба!!!"На загуба е, защото държавата изкупува тока на 7 ст. киловат, а ние плащаме по 18-20 ст ток. После същата тая държава пак дава пари на ТЕЦ-овете, за да съществуват, вместо да им го беше купила на 8.5-9 стотинки. Обаче така се полочава една далаверка - някой по веригата прибира тая разлика, а за нея плащаме ние и скоро ще платим много скъпо.
116
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мария - Да, Марио! Айде по-скромно с изказванията. Ти как си мислиш, че Стара Загора успява да е "най-бързо развиващия се град в България", при положение че има 3 IT фирми и много малко производство вече десетки години?Спреш ли трите теца, изгарят рудниците, изгарят доставките, изгаря брикел, а после цели общини ще се закриват магазини, ресторанити, супермаркети и прочие, защото няма да има с каква да се пазари.
115
3
 
11
 
! Отговори
Мария преди 2 години
120 000 това са 5% от роботещите в България хайде по- скромно.
114
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция е на 60 км от Мариците,там Грета Тунберг и Зелена сделка няма,думкат си и тецове и аецове и всичко което произвежда ток.Пак ще си дишаме същия въздух но ще купуваме тяхния ток и ще стоим гладни,горди европейци изпълнили всички изисквания на еврогейската общност.